Kişiden kişiye değişir bu durum, senin izlediklerini ya da okuduklarını pratiğe ne kadar dökebileceğinle alakalı. Hayatımda bisiklet haricinde iki tekerli bir araç kullanmamış olduğumu belirteyim şimdiden. Kendi maceram şu şekilde; Ehliyet kursu 1 saat özel ders almam için bir amca ayarladı ( evet kafasında bir kaç yara izi bulunan ve halen kask takmayı pek dert etmeyen bir amca ) motor Mondialin ne idüğü belirsiz modellerinden, vites videolardakinin aksine N-1-2-3-4 diye aşağı doğru gidiyor (orda öğreniyorum bunu da). Neyse orta sehpaya aldık kavrama çalışması ve vites yükseltme yaptırdı, sonra adam bin gez dolaş şöyle dedi, çıkardı telefonunu ve benimle ilgilenmeyi bıraktı. 12 yıldır araç kullandığım için vites mantığında ve kavramada sıkıntım pek olmadı diyebilirm ancak mondialın şanzımanı malum, kavrama noktası denen bir şey yok dikkatli olmakta fayda var. Neyse sonuca gelelim, yarım saat geçtikten sonra amca atladı arkama ve trafiğe çıkıyoruz, parkuru göstericem sana dedi. Amca daha yaşayacak günlerimiz var, senin evde çoluk çocuk yok mu dedim, güvenmesem çıkarmazdım merak etme dedi:silent: Kendi kaskını da bana verdi sağolsun, öyle çıktık trafiğe.. Samsundaki parkur yaklaşık 30dk sürüyor ve şehir içinde çok işlek bir yolda yapılıyor, hava karanlık ve soğuk, motor hiç güven vermiyor, arkamda artçı var ve hayatımda motoru ilk kez kullanıyorum yarım saat önce vites atmayı öğrendim :queen: Kazasız belasız tamamladık çok şükür.
Özet ve sonuç:
Düzgün bir kurumdan eğitim alma şansınız varsa mutlaka gidin doğru bir şekilde öğrenin.
Amcaların dayıların dediklerine pek güvenmeyin.
Mümkünse kafanızda pratik yapılması gereken şeyleri canlandırın (vites küçültme, fren sıkma vs.).
O verdikleri Mondial motorlara asla ama asla güvenmeyin, sınav sırasında limon sıkar gibi ön fren yaparak durmaya çalıştım, neredeyse yayanın suyu çıkıyordu.
Düz platform geçişinde direk karşıya bakın (lastiğin önüne değil daha yukarı) ve platforma çıktığınızda yumuşak ve sürekli bir şekilde gaz açın.
Geçilmez diye bir şey yok, kendinize güvenin.
Tekeriniz düz bassın.