Vg il yaklaşık 5 sene boyunca uğraştım. Bu öğlesine bir uğraş değildi. Ankarada çok değerli Hoca larla çalışma fırsatım oldu. Bunun yanında hem kendi araştırmalarım hem de ebeveynlerimin doctor olması avantajı ile bir çok şey öğrendim.
Bu seneler içersinde steroid hariç suppelement adı altında geçen, post-wokout, pre-workout, creatine ve whey protien tarzı birçok ürün kullandım. Şimdi size öncelikle kendi yaşadıklarımı anlatayım. Sonrasında ise supplementler ve protein alımı ile şeyleri. Biraz uzun olacak ama sabredip okursanız sevinirim.
Çok ağır antreman yaptığım zamanlar protein tozu-creatin ve pre-workout üçlemesi kullanıyordum. Bu ürünleri aşırı tüketmiyordum, kitabında yazdığı gibi yapıp üstüne de almam gereken sıvı miktarını da ona göre artırıyordum. Sağlığım çok iyiydi. Özellikle pre-workout ürünleri kendimi supermen gibi hissetmemi sağlıyordu. Ağırlıklarım birden bire 10kg lar şeklinde artı. İnanılmaz bir enerjim oluyordu. Çok ağır antremanlara rağmen antreman sonu yaw 2-3 set daha mı yapsam diyordum. Taa ki birgün salonda inanılmaz bir kalp çarpıntısı hissedene kadar. Sonrasında kan testi ve hoş geldin yüksek karaciğer değerleri ile yüksek tansiyon Bundan sonra supplement kullanımına ara verdim. Bir süre hem olanların moral bozukluğu hem de enerji ürünlerinden uzak kalmam ile kaldırdığım ağırlıklar azaldı. Sonra kendimi olumlu bir zihin yapısına sokup tamamen doğal devam ettim. Ve sürpriiz. Eski formuma geri dönmüştüm. O an anladım ki boşu boşuna vücuduma o sağlıksız şeyleri sokmuşum. Buna rağmen takip eden aylar boyunca bazı değerlerim yüksek çıkmaya devam etti. Evet belki de tek neden supplementler değil di ama işi tetiklediği de açık. Bunu yarın öbür gün sizin de başınıza gelmeyeceğini kimse garanti edemez.
Öncelikle bu ürünlerin doğallığından başlayalım. Bazı arkadaşlar protein tozlarının doğal olduğunu savunur. Nedenleri de peynir altı suyudur. Şunu bilin k ipeynir altı suyu üretmek de, o sudan protein tozu üretmek de ir fabrikasyon süreç ister. İşin içine fabrikasyon sürecin girdiği hiç bir şey de doğal değildir. En azından şöyle düşünün. Sizin doğal yollar ile, yani bir besin ile, 20gr lık protein alabilmeniz için 100-150gr civarında kırmızı veya beyaz et tüketmeniz gerekir. Doğada en iyi protein kaynağı bile size %20 lik bir oran sağlarken siz protein tozunda bir ölçekte 20gr ı almış oluyorsunuz. Varın bu sıkıştırmanın nasıl yapıldığını siz düşünün.
Gelelim supplementlere ihtiyacınız var mı konusuna.
Şimdi bu sporu yapan o kadar farklı insan var ki. Bunları profesyonle olarak yapan (bu işten para kazanan, yarışmalar katılan vb), prof olmayan ancak kendini adayarak işin kurallarına göre yapan ve de öylesine yapan (çok şey bilmeyen kulaktan dolma bilgilere bu işle giren, genelde bırakıp bırakıp başlayan vb) şeklinde üçe ayırabiliriz. Maalesef ve maalesef bu spordaki çoğu kişi kendini 1. Ve 2. Grupta görür. Bu nedenle de herkesin ağzından Hocam ben kilo baş 2gr protein almalıyım lafını duyarsınız. Cidden çok disiplinli ve ağır antremanlar yapmadığınız sürece kilo*2gr protein aşırı bir alım olacaktır. Bu aşırı laım tamamen doğal yollarla olduğu takdirde bile böbrekleriniz üzerine aşırı bir yük bindrecektir. En ufak hasar olarak da böbrek taşları ile kurtulursunuz. Kaldı ki bu protein i bir de doğal olmayan yollardan aldığınızı düşünün. Şimdi birçok kişi ben kullandım bişi olmadı, falanca akadaş var yıllardır kullanıyor birşey olmadı diyecektir. İşte bu sporun ve bu sporda kullanılan destek ve ilaçların en kötü yanı da budur. Kısa vadede olumsuz değişimleri gözlemeniz oldukça zor olacaktır. Maalesef bahsettiğim kötü sonuçlar çok çok uzun zaman periyotlarında kendini gösterecektir. Bir de buna ek olarak sizin genetiğinizin (atıyorum kas yapınız, dolaşım sisteminiz vb) hasarlı olduğunu düşünün. Sonuçlar çok daha acımasız olacaktır.
En basit olarak bu ürünleri kullanırken sürekli kan testleri yaptırın. Bir süre sonra creatinin vb değerlerinizin yükseldiğini göreceksiniz. Vücudunuzda kas büyümesine bağlı kalp büyümesi, damar genişlemesi, yüksek tansiyon vb değişiklikler olacaktır.
İşin komik yanı, tüm bu supplementlerden aldığınızı zannettiğiniz etkilerin büyük bir placebo tekisi olmasıdır. Ama tabii çevre size bunu bu şekilde yansıtmayacaktır. Reklamlar, filmler vs bu ürünleri kullanarak süper vücuda kavuştuğunu idda eden kişilerle dolup taşıyor. Sizlere alttan alttan bu ürünler olmadan başarmanızın imkansız olduğu aşılanıyor. Nedeni çok basit. Çünkü sadece ABD supplement endüstrisi milyon dolarla tanımlanıyor. Kim bu kadar paranın bir anda uçup gitmesini ister ki ?
Tekrarlıyorum kendi tecrübeme göre aldığım tüm supplementleri bırakıp, doğal beslenmeye döndüğümde vücumda gelişim açısından hiçbir gerilik olmadı.
Kısaca kendinizi bilin. Ne kadar sert antreman yaptığınızı objektif olarak değerlendirip ona göre bir protein alımı yapın. Unutmayın salonda gördüğünüz çoğu kişi için kg*2gr çok aşırı bir değerdir. Bu değere ulaşması gereken belki 1 belki 2 kişi olur. Diğerleri için kg*0,8gr kg*1,2gr oldukça yeterli olacaktır. Bu miktarı da lütfen doğal yollardan karşılayın. Artık supplement vakti geldi diyenlere hiç aldanmayın. Bu sporda kendi perf üstüne koymak tamamen zihninizde bitiyor. Kendinizi zihin olarak hazırlayın. Ha macınız bu işten para kazanmak, yarışmalar girmek vs ise o zaman farklı bir boyuta geçmeniz gerekir. Orada da supplmentler yine sizi kurtarmayacak çok ciddi steroid kullanımlarına girmeniz gerekecektir.
Unutmayın bu iş sabır ve disiplin işi. Genetiğinize bağlı olarak sonuçları almanız uzun zamana yayılabilir, ama bu zamanı sizin antreman-diyet ve dinlenme disiplininiz kısaltır. Yoksa aldığını supplementler değil.