Ne kadar çok yanlış bilgi verilmiş başlıkta.
- Kargo hariç 75 euro veya karşılığı doların altında ise zaten takılmaz. İçeriğin elektronik olması birşeyi değiştirmez.
- Bu tutara nakliye dahil değildir. Yani 70 euroluk bir paketi, +20 Euro kargo ödeyerek satın aldığınızda da toplam rakam 90 euro olmasına rağmen, nakliye ve ürün kalemlerii ayrı olarak belirtilmişse bu da takılmaz.
- Bahse konu kameradan ben ve çevrem toplamda 10 tane almışızdır. Hiç biri takılmadı. (75 euro karşılığı 95$ civarından fatura edilmesine rağmen)
- Bu kamera özelinde konuşuyorum, zaten genelde satıcılar, siz talep etmesenizde düşük bir bedel yazıyorlar, paketin üzerinde "hediye" seçeneğini işaretliyorlar.
- Bu arada yurtdışı alışverişleri için genel konuşuyorum, insanlar büyük paketler takılır zannediyorlar. O da yalan. Amazon'dan 40-50 dolara dev gibi oyuncaklar aldığımı bilirim.
- Tutarı 75 euroyu geçen ürünler için konuşuyorum. İlginçtir bazen gümrüğe takılmıyor. Ama olur da takılırsa, Avrupa birliği ülkelerinden gelen kargolar için 19%, diğer ülkeler için 18% vergi ödersiniz. (rakamlar tam tersi de olabilir, o kısım aklımda kalmadı). Eğer paket postacı ile eve geliyorsa kapıda bu parayı tahsil eder, eğer eve teslim alma fişi geldiyse, siz gidip postaneden teslim alırken bu parayı ödersiniz.
- Eğer satıcıyı ikna edebiliyorsanız, bir arkadaşım e-bay İtalya'dan, 150 euroluk yazlık bir motosiklet botunu 70 euro fiyat yazdırarak Türkiye'ye hiç problemsiz getirdi. Ancak tabii ki, fc-moto.de ya da louis.de gibi siteler buna yanaşmıyorlar.
- Yurtdışından alışveriş yapmanın çekinilecek pek bir tarafı yok. Kurallar ve mevzuat gayet nettir.
- Eğer bir yurtdışı seyahatinizde internetten alışveriş yaparsanız da, faturayı o ülkenin havaalanından çıkarken gümrük ofisine kaşelettirip, satın aldığınız yere posta ile geri gönderirseniz de, o ülkede ödemiş olduğınız KDV'yi geri alırsınız. Normalde tax free alışverişte geri aldığınız rakam, komisyon ve hizmet bedelleri sebebi ile 11%'ler civarında iken, bu şekilde net 18-19% (her ne ödendi ise) o bedeli geri alırsınız. Türkiye'de 1800tl liste fiyatı olan Schuberth kaskı Almanya'da 470 euroya satınalıp sonrasında 70 eurosunu geri alıp 1100tl civarına maletmişliğim var.