ben 7,5 sene devirdim çinli motorda. hale bende. o zaman cbf150 ile kuruşu kuruşuna aynı paraydı. günlerce bu forumu okuyum, ikisi arasında çinli olanı aldım. tamam çok km yapmadım belki 7,5 yılda (20000'de şu an) ama olması gerekenler hariç hiç masraf etmedim. (yağı bujisi vs.) 4 yıl yattığı için mecburen karbüratör değişti. motoru garaja çekerken sorun yoktu, benzinle beraber bazı yerlerinde sızıntı olmuş. ben motorun nasıl garaja çekileceğini bilsem, o masraf da olmayacaktı. bir arkadaş yazmış, motor 350 lira diye. işte olay bu. motor bozulsa bile bize her yer yedek parça, her yer ucuz. parça beklemiyorsun.
belki cbf alsam da yolda kalmayacaktım ama hiç yoksa bakım masrafının daha fazla olacağına eminim. mesela benim motorun karbüratörü 80tl, cbf'nin 300tl :queen: benim motorun silindir piston 75 90 tl arası, honda 225tl.
hani yolda kalıyor olsak japon diyelim ama yolda da bırakmıyor yani. en önemli kıstas bu.
10 yaşında japon alıp 20 yıl daha kullanırım demek, sıfır almaktan çok daha mantıksız. isterse titanyum alaşımdan yapsın motoru. metal yorgunluğu denen bir şey var. motoru alıp kenara koymuyorsun, kullanıyorsun. "aynı kategoride" 10 yaş daha genç olan çinli, japondan daha üstündür. 5 yıl için bu geçerli değil.