1.70 boy ile enduro merakını yenemeyip hep yüksek motorlar kullanan biri olarak yaşadıklarımı paylaşırsam umarım faydalı olur.
Sele yüksekliği kesinlikle önemlidir, ancak tek başına bir kriter olarak değerlendirme. V-Strom kullanıyorum sele yüksekliği konusunda sınıfının önde gidenlerinden ancak Varaderoya geçmek istediğimde rakamsal yükseklik aynı olsa da varaderonun kalıbı enine de geniş olduğundan ayağın yere ulaşması daha zor oluyor bu nedenle motorun üzerine oturmadan sele yüksekliği konusunda karar vermemeni tavsiye ederim. 1000 RR' da sele yüksekliği düşük bir motor ama ayakların yere değmesi onda da kolay değil.
Gelelim selenin kazıtılması noktasına. Aerodinamik olarak bir şey kaybettirmez, ancak süspansiyonlardan yapılan alçaltmalar bizim gibi hobi olarak binen adamların hissedemeyeceği kadar az olur. Ama olması gerektiği gibi kalmasını tercih ederim. Seleyi kazıtmanın tek dez avantajı uzun seyahatler de totoda yorgunluk yapar
Parmak uçlarının yere değmesi ile ilgili soruna gelince bu ilk başlarda probleme neden olabilir. Çünkü hepimiz yeni başladığımızda da halen de istediğimiz gibi duramayabiliyoruz bazen. Bu nedenle senin de tespit ettiğin gibi ilk başlarda biz motoru taşımak zorunda kalıyoruz ki pekte hafif olmayan aletler bunlar. Ancak motoruna alıştığında o seni taşımaya başladığında parmak uçlarının yere değmesi denge için yeterli olacaktır. 1.60 boyunda 1200 GS kullanan ve OMM' de eğitmen bir abimiz var.
Benden bu kadar.
"KAZASIZ SÜRÜŞLER"
Çok teşekkür ederim,çok kıymetli bilgiler..
Demekki sele yüksekliğini selenin genişliği de etkiler, 770 mm sele yüksekliğine sahip iki motor düşündüm,selesi birinin daha genişse ; geniş seleli olan motorda ayak yere daha az değecek demek. Bilgi için teşekkürler.
maalesef ki mutlaka seleyi traşlatmak zorunda kalacağıma eminim.Uzun yolculuklarımda da totoyu yoruyor oluşuna katlanılır bence,kullanmak istediğim makinayı kullanıyor olmak varken,katlanılır evet

Bende f650gs sahibi olmak istiyorum ancak v strom da su sıralar cezbetti beni,zamanla oturacak kesinlikle,zaten 650 cc içinde erken araştırmaya devam ediyorum.
cross motorun olmazsa olmazları,
buyuk lastikler (engelleri asma kolaylıgı için)
yaylanması fazla amortisörler (darbeleri iyi sönümlemesi için) dir.
motorun sele yuksekliği buyuk tekerlekler ve amortisörlerdendir.
cros motoru alcaltmak için ön arka janları değişebilirsin.
ama bu da motorun altınıda yere yaklastıracagından arazide sorun olur
piyasadaki en alcak motorlar (benim bildiğim) kanuni cross 150 ler .
tabi onlarda ne kadar cross dur tartısılır.
onun haricinde trial bike denilen koltuksuz motorlar vardır.
birde pit bike da denilen kucuk lastikli genelde cocuklar için yapılan japon motorların crossları var
Çok teşekkürler, kıymetli bilgilerinizi paylaştınız. Ben uzun yolculukların yanı sıra,arada mutlaka cross kaçamakları yapmalıyım.Çocuklar için yapılan cross motorların olduğunu da bilmiyordum,85lik ktmler galiba;aslında ilk başlangıç için uygun olabilir mi dersiniz?
bazı motorlarda (97 freewind de bile var) kademeli şekilde alçaltılabiliyor. arkadaşımızın dediği virajlarda amortisörün sıkıntı yapması yumuşaklık sertlik ayarı. ne kadar yumuşak olursa viraj kabiliyeti azalır. sert olursa daha stabil viraj alırsınız. sertlik ayarı değil de yükseklik ayarıyla oynarsanız üstüne bi de sertleştirirseniz tadından yenmez. ayrıca tecrübeniz ne kadar bilemiyorum ama eğer ilk motosikletiniz falansa şanslıymışsınız başınıza bişey gelmemiş boy konusunda tek ayak parmak ucu gerçekten ynei başlayan birisi için sıkıntı teşkil eder. (biraz da insanın kafasının çalışmasına bağlı ki siz yolu falan kontrol edebilecek acil durum oto kontrolüne sahipsiniz demek ki) yine de ayakların tam olmasada ikisinin yere değmesi daha güvenli olur.
koltuk traşlama konusuna gelince de. arkadaşların dediği gibi orjinal koltuğu bozmamanızı öneririm çünkü satarken çok değer düşürür. hatta insanların ön yargılı bi şekilde soğuk bakmasına sebep olur.
hımm,kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim .Motorumu değiştirdiğimde traşlatmak mecburiyetinde kalacağıma kesin gözüyle bakıyorum.Orjinal seleyi değilde, yan sanayi bir sele alıp onu traşlatıp kullanacağım,
hayko5 üyedaş,sağolsun böyle bir tavsiye de bulundu yukarıda. Hem orjinal sele de orjinalliğinde duracak evimde.
Çok kıymetli bir bilgi, süspansiyon ayarı sert olursa daha stabil bir viraj alınır,yükseklik ayarıyla da oynanırsa tadından yenmez demişsiniz, harika!
Maalesef,Bu haziran ayında ilk defa gaz kelebeğine dokundum,hemde uygulama sınavından bir gün önce..O gün 4 saat kadar motor kullandım,söylediğim cümle suydu, "Ben daha önce yaşamıyormuşum,bugün hayatımın ilk günü " Şu an da motorumu parmak ucumda kullanıyorum,açıkcası hiç sorun yaşamadım. Yaşamayacağım anlamına gelmez tabi . Bu bakımdan tecrübeniz ne kadar demişsiniz,Bu hazirandan beridir motorla haşır neşirim.