Araç (ve tools diye genellenebilen alet edavat)kullanımında cinsiyetler arasında istatiksel olarak anlamlı farklılaşmalar pek çok başlıkta gözlemlenmiş.
Bunun pek çok sebebi olduğu düşünülüyor doğal olarak; cinsiyetlerin sosyal ayrımları, negatif sterotiplemeye uyum (örn: sen işe yaramazsın diye diye çocuğu işe yaramaz yapma), evrimsel avcı - toplayıcı ayrımı, anatomik (kas yüzdesi göz pupil büyüklüğü vs.), hormonal vs..
Bunlar arasında dikkat çeken iki husus avcı-toplayıcı ayrımı ve hormonal ayrımlar.
ilk madde için açıklama biraz muğlak olsa da şu şekilde bir görüş var:
Avcı-toplayıcı yapının avcı ayağını binlerce yıl gerçekleştiren erkek birey kalıtımsal olarak (!) bu girdilerle hareket etmekte trafikte. (aha boş park alanı, şu lavuk almadan ben almalıyım, bas gaza Hakkı.) kadın ise toplayıcılığı ile hareket etmekte. (aha park alanı, en iyisi 3 km/sa hızla gideyim bunu kaçırmayayım ama daha iyisi de çıkarsa ilerde diye gözüm orada olsun bi yere bakmadan ilerideki olası alana bakayım o da benim olsun.)
İkinci madde ise daha ilginç bence
Vücuttaki hormanların ve en önemlisi testesteronun alet edavat kullanımında yeteneği arttırdığı yönünde bir hipotez mevcut.
Hipoteze göre çekicinden, forkliftine (ve tabi trafik araçlarına) kullanım yeteneğine pozitif etki eden bir faktör testesteron. Bu sebeple erkelerin tool kullanımı daha başarılı.
Fakat bir handikap tabi ki mevcut. Testesteron erkek bireyin tool kullanımı kolaylaştırıken, iki hediyeyle gelmekte;
Agresyon ve sensation-seeking denen duyum arama (macerayı seven adam).
Agresyonu trafikte 100 km/sa le giden motoru plakasına 3 cm. mesafe ile sıkıştıran organizmalarada görebiliz. (sinirleniyor, çünkü kendisi gibi arabaya binmiyor, farklı bir şey yapıyor, normun dışına çıkıyor, başka klandan başka köyden demek ki kötü demek ki sinirlenmeli.)
duyum arama ise; abi şile yolunu ortalama 130 ile dizler yerlerde geçtim yea. Basmıyorsan niye yaşıyosun panpaa diyen arkadaşlarda gözlemlenebilir.
Tabi bu handikaplar yüzünden erkek sürücü ölümleri özellikle 30 lu yaşların ortasına kadar kadınlara nazaran çok çok daha fazla.
tabi testesteron seviyesi vücutta kırklı yaşlarla beraber düşmeye başladığı için ölümlerde dramatik düşüş olmakta bu yaştan itibaren.
Yani özet geçmek gerekirse:
ben hepsine dikkat ediyorum kazmanın kadını erkeği yok
Konuyla ilgili bir makale mevcut, maalesef İngilizce.
Şuradan okunabilir.