Yamaha Dragstar XVS 650 Hakkında Birkaç Soru...

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1.5 ay önce bi' dragstar'ım oldu. 2002 model, 38000'de.

debriyaj balataları, buji, akü vs. derken ufak bi masrafta ettik. fakat motorda şöyle bir kaç sorun var.

motor soğukken, yani sabahları marş çok geç alıyor. hatta hafiften gaz vermek gerekiyor. bu bi' ayardan dolayı mıdır ? motor çalıştıktan sonra da ışıklarda vs. durunca stop ediyor. çalıştığında da gazı köklediğinde kese kese alıyor, motor biraz ısınınca hem marş olayı hem de gaz olayı normale dönüyor. çok fazla gaz verince de motor arıza lambası yanıyor. usta bunun tps ile alakalı olduğunu, hatta gaz kesme olayının da onunla alakalı olduğunu söyledi. ne kadar doğru sizce ?

1. viteste giderken arabalardaki geri vites sesi gibi sesler geliyor. bu ses neden olur ?

gaza bastığımda ve bıraktığımda geçişler çok sert oluyor. yani motora gaz verince küt diye alıyor, bırakınca da küt diye bırakıyor.

her viteste belirli devire gelince şıkırtı gibi ses geliyor. bu egzantrik zinciri midir ?

şimdiden zaman ayırıp yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler. İstanbul'da yaşıyorum.

1. viteste giderken arabalardaki geri vites sesi gibi sesler geliyor. bu ses neden olur ?

gaza bastığımda ve bıraktığımda geçişler çok sert oluyor. yani motora gaz verince küt diye alıyor, bırakınca da küt diye bırakıyor.

her viteste belirli devire gelince şıkırtı gibi ses geliyor. bu egzantrik zinciri midir ?

Yukarıdaki kısımda anlattıklarınız ortak bir sorundan kaynaklı gibi.
Acilen şaft ve difransiyeli kontrol ettirin. Her an bir yerini kırabilir.

Ayrıca motor karbüratörlü değilmi ne tps si . Karbüratörlü motorda tps diyen ustadan uzak dur . mümkünse bir daha yanına uğrama .

Son düzenleme:
vay anasını, biz de bilmiyoruz ya he diyoruz... yok demek tps.
muhtemelen bu haftasonu götüreceğim maslak'ta bir ustaya. umarım çok masraf çıkartmaz.

bu motorların senkron ayarı vs. vardır değil mi ?

motor soğukken, yani sabahları marş çok geç alıyor. hatta hafiften gaz vermek gerekiyor. bu bi' ayardan dolayı mıdır ? motor çalıştıktan sonra da ışıklarda vs. durunca stop ediyor. çalıştığında da gazı köklediğinde kese kese alıyor, motor biraz ısınınca hem marş olayı hem de gaz olayı normale dönüyor. çok fazla gaz verince de motor arıza lambası yanıyor. usta bunun tps ile alakalı olduğunu, hatta gaz kesme olayının da onunla alakalı olduğunu söyledi. ne kadar doğru sizce ?

Bu kısım içinde adam akıllı bir usta karbüratorlari (ayarlarını ) senkronunu , jiklesini , manifoldları , ateşleme elemanlarını bir kontrol etmesi lazım .

vay anasını, biz de bilmiyoruz ya he diyoruz... yok demek tps.
muhtemelen bu haftasonu götüreceğim maslak'ta bir ustaya. umarım çok masraf çıkartmaz.

bu motorların senkron ayarı vs. vardır değil mi ?

TPS : trottle position sensor
Gaz kelebeği pozisyonu aldılayıcısı.
Karbüratörlü motorlarda olmaz.
Enjeksiyonlularda gaz kelebeğinin pozisyonuna ( ne seviyede açık olduğuna ) bakıp enjeksiyondan çıkan benzin in boyunu ve debisini ayarlar.
Karbüratör mekanik çalışan bir parçadır , böyle şeylere ihtiyacı olmaz. Hesap kitap yapmaz. Ne kadar hava geçerse o havanın basıncı ile alabileceği benzin oranı bellidir zaten . Bu fizik kuralları ile olur biter . Kendi kendine Ayarları doğru yapılmış olsun ve pislik , tıkanıklık olmasın yeterlidir.

gazı aniden alma ve kesince aniden yığılma sorunu bende de var. Tamam 150 cc çin malı motor ama böyle bir sorun var.(tabi sorunsa). 1.viteste selede oynattığı bile oluyor. Bunla ilgili cevapları bekliyorum

vay anasını arkadaş. e adam getirtiyodu parçayı ne iş anlamadım. bu makinanın bujileri değişti ve ondan sonra böyle şeyler yapmaya başladı bence. internette araştırmıştım buji değiştikten sonra senkron ayarını yapmak gerekebilir diye yazıyordu. bu ustada bu ayarı bilmiyor muhtemelen. bilen birine götürmek şart oldu. çok teşekkürler acayüp kardeş.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:38 ----------

gazı aniden alma ve kesince aniden yığılma sorunu bende de var. Tamam 150 cc çin malı motor ama böyle bir sorun var.(tabi sorunsa). 1.viteste selede oynattığı bile oluyor. Bunla ilgili cevapları bekliyorum

aynen öyle. beni de oynatıyor yerimden. motora zarar vericem diye tırsmıyorum değil.

vay anasını arkadaş. e adam getirtiyodu parçayı ne iş anlamadım. bu makinanın bujileri değişti ve ondan sonra böyle şeyler yapmaya başladı bence. internette araştırmıştım buji değiştikten sonra senkron ayarını yapmak gerekebilir diye yazıyordu. bu ustada bu ayarı bilmiyor muhtemelen. bilen birine götürmek şart oldu. çok teşekkürler acayüp kardeş.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:38 ----------

aynen öyle. beni de oynatıyor yerimden. motora zarar vericem diye tırsmıyorum değil.

bununla ilgili sorunun kaynağı olduğunu düşünüpte çektiğim 2 video var.
Şanzımandaki boşluktan şüpheleniyorum.
1-Ön dişli takılı halde
2-Ön dişli yok iken

şanzımandaki boşluktan olma olasılığı muhtemel. çünkü motor vitese binince bunu yapıyor. sen sorunun kaynağını bulmuşsun zaten bence. acaba bunun işçiliği vs. ne kadar tutuyodur.

şanzımandaki boşluktan olma olasılığı muhtemel. çünkü motor vitese binince bunu yapıyor. sen sorunun kaynağını bulmuşsun zaten bence. acaba bunun işçiliği vs. ne kadar tutuyodur.
Bu sorunu yaşamayan arkadaşların motorlarındaki boşluğu da görsek çok daha iyi olur karşılaştırma açısından.
Umarım çözüm bulmuş bir arkadaş yazar buraya. Zira motor kısmını yardırmak istemiyorum. Bir daha iflah olmaz gibi geliyor.

Geri visteste gider gibi uğulduyor diyorsunuz. bu başka birşey.
Şaftlı motorlarda belli miktarda bir boşluk zaten vardır. Şaftlı tüm motorlarda olağan boşluktur.
Sizde buna ayrıca bakmak lazım çokmu fazla yoksa normalmi diye.
Asıl sorun boşluk değil uğuldama . bu uğuldama hayra alamet birşey değil.
Siz zaman kaybetmeden bir servise gidin yaptırmasanız bile motorunuza doğru teşhis konulmuş olsun. İşi bilmeyen ama her şeye hallederiz abi mantığı ile yaklaşan sözde ustalara motoru kurcalatıp iyice altından kalkılmaz hale getirmeyin işi.
Motorun geçmişinide öğrenmeye çalışın. Motorun geçmişini bilmek en önemlisidir. Eski ustası ile konuşun daha önce şanzımanla ilgili şaftla ilgili bir işlem yapılmışmı.
Defransiyel rulmanlarını , dişlilerini güzelce kontrol ettirin.
Bakın bir yerini kırarsa , motora verdiğiniz kadar para harcarsınız yinede adam edemezsiniz.
O yüzden işi şansa bırakmayın. ADam akıllı biryer bulup acilen baktırın.

bu motorlarda ve bu şaftlı sistemlerde bir dişli için sıfır çin malı motor parası isterler . Sorun büyümeden müdahele ettirmeniz lazım. Hiç buralarda zaman kaybetmeyin.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:20 ----------

Bu sorunu yaşamayan arkadaşların motorlarındaki boşluğu da görsek çok daha iyi olur karşılaştırma açısından.
Umarım çözüm bulmuş bir arkadaş yazar buraya. Zira motor kısmını yardırmak istemiyorum. Bir daha iflah olmaz gibi geliyor.

dostum sendeki boşlukta normal. Eğer vitesten atma sıkıntısı yoksa müdahele gerektiren bir durum yok. Vites dişlilerin frezelerinden kaynaklı doğal boşluk. O boşluk olmasa motoru vitese geçirmek için çok uğraşırsın. Mecbur o. BMW k1300 şanzımanında dahi aynı boşluk vardır.

Son düzenleme:
Geri visteste gider gibi uğulduyor diyorsunuz. bu başka birşey.
Şaftlı motorlarda belli miktarda bir boşluk zaten vardır. Şaftlı tüm motorlarda olağan boşluktur.
Sizde buna ayrıca bakmak lazım çokmu fazla yoksa normalmi diye.
Asıl sorun boşluk değil uğuldama . bu uğuldama hayra alamet birşey değil.
Siz zaman kaybetmeden bir servise gidin yaptırmasanız bile motorunuza doğru teşhis konulmuş olsun. İşi bilmeyen ama her şeye hallederiz abi mantığı ile yaklaşan sözde ustalara motoru kurcalatıp iyice altından kalkılmaz hale getirmeyin işi.
Motorun geçmişinide öğrenmeye çalışın. Motorun geçmişini bilmek en önemlisidir. Eski ustası ile konuşun daha önce şanzımanla ilgili şaftla ilgili bir işlem yapılmışmı.
Defransiyel rulmanlarını , dişlilerini güzelce kontrol ettirin.
Bakın bir yerini kırarsa , motora verdiğiniz kadar para harcarsınız yinede adam edemezsiniz.
O yüzden işi şansa bırakmayın. ADam akıllı biryer bulup acilen baktırın.

bu motorlarda ve bu şaftlı sistemlerde bir dişli için sıfır çin malı motor parası isterler . Sorun büyümeden müdahele ettirmeniz lazım. Hiç buralarda zaman kaybetmeyin.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:20 ----------

dostum sendeki boşlukta normal. Eğer vitesten atma sıkıntısı yoksa müdahele gerektiren bir durum yok. Vites dişlilerin frezelerinden kaynaklı doğal boşluk. O boşluk olmasa motoru vitese geçirmek için çok uğraşırsın. Mecbur o. BMW k1300 şanzımanında dahi aynı boşluk vardır.

Teşekkür ederim.
Bir de merak ettiğim bir şey var. CBF 150 de gaz tepkisi nasıl bu kadar yumuşak olabiliyor. Arabalar gibi kesintisiz güç aktarımı var. Gazı kesince tekrar verince neredeyse hiç sarsmıyor.
Tamam o Honda bu Mondial ama öğrenmek istediğim şey sebebi ? Yani nesi farklı ?

Yukarıdaki kısımda anlattıklarınız ortak bir sorundan kaynaklı gibi.
Acilen şaft ve difransiyeli kontrol ettirin. Her an bir yerini kırabilir.

Ayrıca motor karbüratörlü değilmi ne tps si . Karbüratörlü motorda tps diyen ustadan uzak dur . mümkünse bir daha yanına uğrama .

Dragstarlarda tps var :)O zımbırtı da bu :)

mpMFnfuxCfiYWVWj0PGrTkQ.jpg

TPS çok çabuk bozulabilen bir parça değil nadir bozulur, bozulursa da sıfırı 200 $ civarı bir fiyatı var..

TPS te sorun varsa aşağıdaki gibi çok düzensiz bir çalışma olur..

[yt]p70OrzdFDIA[/yt]

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1.5 ay önce bi' dragstar'ım oldu. 2002 model, 38000'de.

debriyaj balataları, buji, akü vs. derken ufak bi masrafta ettik. fakat motorda şöyle bir kaç sorun var.

şimdiden zaman ayırıp yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler. İstanbul'da yaşıyorum.

Tamirci değilim ama kullanıcı olarak yorumlarımı yazıyorum.

TPS sorunun olmadığını düşünerek yazıyorum...

>> Motor rölanti ayarın çok düşük, sol tarafta ayar vidası var, rölantiyi biraz yükseltip dene. Ayrıca her zaman jigle de çalıştırın ve çalıştırırken gaz vermeyin, ışıklarda falan stop etmesi bunun göstergesi olabilir ama motor ısındıktan sonra ışıklarda hiç stop etmemesi lazım. Bu sorunlar motor ısınmadan mı oluyor.

>> Kullandığınız yağ çok önemli, kitapçığına uyunuz. Buji içinse iridyum buji taktıysanız ateşleme sisteminiz yetmiyor olabilir. Normal buji kullanınız veya platinum buji..

>> 1. vites sesi normal, 20 km hızı geçiyorsanız vites yükseltin.. Debriyaj tasından geliyor o ses.

>> Gaz tellerine ve elcik altına şırınga ile eski yağından koy. Sorun tps sensörün değilse düzeleceğini tahmin ediyorum.

>> şıkırtı sesi, egzantrik zinciri de olabilir (zamanı gelmiş) sübap sesi de olabilir.

Son olarak kendiniz uğraşıyorsanız aşağıdaki servis manuelini kullanabilirsiniz.

http://650ccnd.com/webslinger/Mods/Manuals/VSTAR_650_Service_MAN.pdf

Dip not: başıma tps sorunu gibi bir olay gelirse komple tek karbüratör sistemine geçiririm motoru, aynı maliyete gelir :queen:

Bir de Dragstar başlığında hata kodlarını paylaşmıştık. Arıxa lambası hata kodunu yanıp sönerek sana söyler.

Son düzenleme:
Motorun da hiçbirsey yok , vn 800 de de aynı . Hayvancık ısınsın be abisi biraz sabret . ds 650 yı 10 gun once verdım . O vıteste gıderkenkı ses de normal dragstarların hepsınde vardır keselenme

vıdeo 1 için - o boşluk olmak zorunda
video 2 için - arkadaş motorun traktör motoru gibi devir olayı yok , 4 silindir mi bu ani gaza tepki verecek . Vn 800 de stop edıyor . Sporster 1200 de ani gazla stop edıyor ( soğukken )

Motorun da hiçbirsey yok , vn 800 de de aynı . Hayvancık ısınsın be abisi biraz sabret . ds 650 yı 10 gun once verdım . O vıteste gıderkenkı ses de normal dragstarların hepsınde vardır keselenme

vıdeo 1 için - o boşluk olmak zorunda
video 2 için - arkadaş motorun traktör motoru gibi devir olayı yok , 4 silindir mi bu ani gaza tepki verecek . Vn 800 de stop edıyor . Sporster 1200 de ani gazla stop edıyor ( soğukken )
tamam teşekkür ederim. Motorum da sorun olmadığını öğrenmiş oldum. Ancak tam olarak istediğim cevabı alamadım.
CBF 150 kullanmışsınızdır diye tahmin ediyorum. Aşırı rahat bir motor. Gazı kesip tekrar verdiğinizde devir ve vites farketmeksizin sarsmadan tepki veriyor. Benim motorum ise sarsıyor. Önce zincirin boşluğunu alıp sonra da sarsıyor. Umarım anlatabilmişimdir. Ben CBF teki rahatlığım sebebini merak ediyorum.

Evet ds de tps varmış kusura bakmayın yanlış bilgi için .

Galiba büyük cc olarak bu sizin ilk motorunuz. Bunun acemiliği var gibi.
Bu motoru cbf 150 ile karşılaşmanızdan bunu hissettim.
Yamaha güçlü ve torklu bir motor tabiki gazı bıraktığınızda motoru bir anda tutucak , bastığınızda da daha sert bir şekilde tepki vericek
Cbf teki bu konfor motorun zayıflığından geliyor diyebiliriz . Sogukken sıkıntılı çalışmasıda normal . Bunada zamanla alışacaksınız. Bu konuda Harley davidsonlar tam bir faciadır . Drag star en iyilerinden .

Şaft konusundada özellikle bu kadar korkutuyorum. Önemli bir konu bir an önce baktırın diye.
Dün bir arkadaşımızı toprağa verdik ve keşke onu yeterince uyarsaydım , keşke geçen gece yine uyarsaydım diye düşünmekten kafam şişti.
Onun etkisi ile olsa gerek bu kadar üsteledim.

teşekkürler draggy. evet motorum aynen bunun gibi aptal çalışıyor. rolantide çalışırken ışıklarda vs. motor stop edecekmiş gibi oluyor sıcakken. soğukta da motor çalıştığında ışıklarda falan stop ediyor. motorcu çok hafif gaz vererek çalıştır dedi. çok ama çok hafif gaz verip çalıştırıyorum. normalde motor çalıştığında gaz vs. vermezsin ısınır diye biliyorum ben de. ama gaz vermezsem stop ediyor. gazı çok fazla köklediğinde de motor arıza lambası yanıyordu. usta direkt tps sensörü dedi. motor soğukken gaz verince bayağı yemiyor gaz, kesiyor. ama ısınınca o sorun ortadan kalkıyor. buji vs. yeni değişti ama o şıkırtı muhtemelen zincirden. bujiler değişmeden önce de vardı sanki. tek sorunum bu. bir de ilk aldığımda servise götürmüştüm. adam marş vermişti ama motor çalışmamıştı. sonra motoru biraz ileri hareket ettirip marş verdi ve çalıştı. bi parçasını söylemişti bu bitmiştir diye. bazen çünkü ya motoru gaza boğuyorum ya da o parça bozuk olduğu için çalışmıyor motor.

şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:18 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:23 ----------

başın sağolsun dostum.

Evet ds de tps varmış kusura bakmayın yanlış bilgi için .

Galiba büyük cc olarak bu sizin ilk motorunuz. Bunun acemiliği var gibi.
Bu motoru cbf 150 ile karşılaşmanızdan bunu hissettim.
Yamaha güçlü ve torklu bir motor tabiki gazı bıraktığınızda motoru bir anda tutucak , bastığınızda da daha sert bir şekilde tepki vericek
Cbf teki bu konfor motorun zayıflığından geliyor diyebiliriz . Sogukken sıkıntılı çalışmasıda normal . Bunada zamanla alışacaksınız. Bu konuda Harley davidsonlar tam bir faciadır . Drag star en iyilerinden .

Şaft konusundada özellikle bu kadar korkutuyorum. Önemli bir konu bir an önce baktırın diye.
Dün bir arkadaşımızı toprağa verdik ve keşke onu yeterince uyarsaydım , keşke geçen gece yine uyarsaydım diye düşünmekten kafam şişti.
Onun etkisi ile olsa gerek bu kadar üsteledim.

peki İstanbul'da bu makinadan gerçekten iyi anlayan usta önerilerini alabilir miyim dostlar ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar