AEA'da görükten sonra benim de kafam karışmıştı araştırma yaptım şu sonuçlara ulaştım:
hem arazi hem yol kabiliyeti olan motosikletler hemen her firma tarafından üretiliyor. bunlar dual purpose, dual sport, on/off, adventure, travel, enduro gibi kategoriler altında firmalar tarafından tüketicilere sunulmakta.
bu tanımlar üzerinde anlaşılmış herkesin fikir birliğine vardığı hususlar değiller. Örneğin KTM'nin ürünlerini incelerseniz, enduro olarak tanımlanan sınıfın neredeyse hepsinin motoru/dişli oranları biraz değiştirilmiş ve yolda da gidebilir hale getirilmiş motocrosslar olduğunu görebilirsiniz. ayrıca KTM'nin travel kategorisinde de 1190 Adventure modeli durmakta. Bunun yanında BMW'nin hiç arazi motoru olmamasına rağmen, büyük hacimli ve araziye kesinlikle uygun olmatan ancak bozuk yola uygun denebilecek motosikletlerini enduro olarak sınıflandırdığı görülebilir.
Honda/Kawasaki/Yamaha'nın ise, ülkemizde pek bilinmeyen birer "arazi" serileri mevcut. Bunların enduro veya motocross'a uygun modelleri var. bunlar aslında spor için üretilen aletler. bunların zaman zaman çok büyük değişikliklere uğratılmış ve fiyatı da yarıya indirilmiş versiyonları ise burada da satılıyor ve bunlar aslen "on-off", "dual purpose" ve "dual sport" gibi kategorilerde yer alan asıl amaçları arazi değil, yol ve bozuk yol olan motorlar. Aynı cbr 250 r'ın supersport bir pist motosikleti olmadığı gibi.
Yani kısacası, üzerinde herkesin anlaştığı bu budur dediği bir tanım olmamakla birlikte şöyle bir durum var:
1) arazi odaklı (spor için) motosikletler.
2) yol odaklı (pratik kullanım için) üretilen ve kötü yol/hafif arazi şartlarına da uygun motosikletler.
şimdi asıl fark burdan kaynaklanıyor, bir ekol, spor odaklı motocrossların istendiğinde yolda da gidebilsin diye modifiye edilmiş haline enduro diyor, diğerleri de ancak toprak yolda rahat gidebilecek ve asıl amacı pratik kullanım olan (ör. uzun seyahat) motosikletlere enduro diyor.
neyin ne dendiğinin önemi de pek yok aslında, amacınız AEA gibi arazi sürüşü öğrenmek, yol olmayan yerlerde takılmaksa ne alacağınız yok hindistana gitmekse ne alacağınız belli zaten