Yapman gerekenler:
1. Motoru aldığın bayiden, Fatura (Aslı+fotokopisi, faturadaki adresle nüfus sistemindeki adres aynı olmazsa tescil de sıkıntı çıkar), Uygunluk belgesi, Özel Tüketim vergisi makbuzu (Aslı), Bayinin yetki belgesini alıyorsun.
2. Sigortacıya gidip motor ve şasi numarası bilgilerini verip zorunlu sigorta poliçeni (aslı + fotokopisi)alıyorsun. Sigorta için şirketlerden fiyat alman tavsiye olunur. 600 tl fiyat veren de oldu ben 120 tl'ye yaptırdım.
3. Trafik Tescil merkezine gidip önce şoförler odasından bir adet yeni kayıt için trafik tescil dosyası (1.25 tl) alıyorsun, sonra bayiden aldığın belgeleri verip ek-1 belgesini doldurtuyorsun. (13 tl) Ek-1 belgesini daktilo veya bilgisayar ortamından çıktı şeklinde istiyorlar (ek-1 belgesine cep telefonu bilgisinin de yazılmasını istiyorlar), tescil merkezinin yakınlarında daha uygun yapanlar vardır uğraşmak istersen.
4. Eğer bulunduğun ilin tescil merkezine online müracaat imkanı varsa randevu alıp gitmen de fayda var. Ben öyle yaptım. Hiç beklemedim.
5. Plakayı seriden istemezsen orada bir yerlerde boş plaka listeleri vardır, plakalardan istediğini seçebilirsin. Seçtiğin zaman sana tahsis edildiğine dair küçük bir kağıt veriyorlar.
6. Sıran geldiğinde dosyayı teslim ederken nüfus cüzdanın yanında olsun, trafik sigortası ve faturanın aslı sende kalıyor, yukarıda belirttiğim evrakları koyduğun dosyayı teslim ediyorsun. Bu arada 162 tl de ödeme yapıyorsun.
7. Genelde aynı gün içinde belgeler hazırlanıyor. Tescil belgelerini teslim aldıktan sonra plaka çıkartmak için verilen kağıtla (yalnız bu kağıda dikkat et, otomobil ve 2 plaka diye yazmasın, tek plaka basımı motosiklet diye yazacak, başıma geldi emniyete gidip yeni kağıt almam gerekti, alışkanlık diye bakmadan şakirden yazdıkları için sende mağdur olma)şoförler odasının plaka basan yeri neredeyse orayı bulup plakanı bastırıyorsun. (12.5 TL)
8. Sonra tekrar trafik tescil merkezine gelip plakaya mühür bastırıyorsun.
9. Plaka ve tescil belgesinde yazan kayıt numarasını sigortacına söylüyorsun, sana yeni poliçe hazırlayıp veriyor.
Tescil belgelerini ve poliçeni cebine koyup rodaj bitene kadar aheste aheste biniyorsun sıfır kokan motoruna.