1-2-3 te ise devirleri bitirerek vites deiştirmek ise söylediğinizin aksine daha zararlı değildir. Çünkü uzun süreleri kapsamaz saniyeliktir.
Dostum, sen beni bir konuda yanlış anladın.
Benim söylediğim, devirleri bitirerek vites değiştirmek değil, devir bittiği halde o viteste kalıp, sürüşe devam etmek. Motora ancak bu şekilde zarar verilebilir. Devir bitirerek vites değiştirmenin motosiklete zarar verdiğini söylemiyorum zaten.
CBR250 nin maksimum gücünü verdiği devir 8.500 redline ise gereksiz yüksek 10 bin küsür.
Cbr 250 benim ikinci motosikletimdi ve 20.000 Km'ye gelene kadar maksimum güç/tork eğrileri konusunda şu anki kadar bilgi sahibi değildim. Bu yüzden devri bitirerek vites yükseltir, 6. viteste sürekli 9000 devirde gittiğim olurdu.
Ancak işin tekniğini öğrendikten sonra vitesi redlineda değil, maksimum gücün üretildiği 8.500 devir civarında yükseltmeye başladım. 6. viteste dahi 9.000 devri geçmeyecek şekilde sürüş stilimi güncelledim.
...
Rektefiye gören Cbr 250'lerden bahsetmişsin. Tamam, motor eski Honda kalitesinde olmayabilir. Ancak bence en büyük sorun Honda'nın verdiği servis aralıkları, dandik yağ kullanımı ve acemi sürücüler.
Motosiklet piyasaya girdiğinde fiyatı uygundu ve deneyimli deneyimsiz bir çok kişi satın aldı. Sonra da dandik servislerin, dandik ustaların yönlendirmeleriyle dandik yağlar ve dandik kullanım şekilleri ortaya çıktı.
O rektefiye gören motosikletlerin çoğu krank kran HYO'larda olduğu gibi yüksek devirden değil, motorun zorlanarak kullanılmasından kaynaklanıyor bence. Ki motoru zorlamak sadece üst devirde kullanmakla olmaz.
Çünkü ben olayı çözmeden önce hep yüksek devirde kullandım. Ancak Cbr 250'ye konulacak en kaliteli yağları 4000-5000 Km'de bir değiştirdim. Motosikleti satarken performansı da sesi de her şeyi yerli yerindeydi. Yüksek devirde kullanmama rağmen motor aşırı zorlanmamıştı.
Motosikletten iyi performans almak için doğrusal/akışkan kullanmak lazım. Hızlanırken de yavaşlarken de dönerken de geçerli bu durum.
Ha, şimdi diyeceksiniz ki "Neden Cbr 125'in rektefiye daha az?" Yanıt basit, onda motor güçsüz olduğu için ister istemez doğru viteste kullanılıyor. Ancak Cbr 250'nin ondan daha güçlü ve torklu oluşu, işte burada onun başını yakıyor. Daha güçlü olduğu için doğru vites olmasa da motosiklet bir şekilde yürüyor. Bu dengesiz sürüş de motoru zorluyor ve rektefiyeye neden oluyor.
Yani, öğreneceğimiz çok şey var...