Yazı çok uzun ve kopuk kopuk vaktim olsa çevirirdim.Ben hala bu yönetme şüphe ile yaklaşıyorum.Bu işlerle profesyonel olarak ilgilenen birisinin fikirlerini dinlemek iyi olurdu.Yazıda özetle 2 ile 4 vitesleri kullanarak ani hızlanma ve arkasından gaz kesip motorun komprasyonu ile ani yavaşlama yapın demiş.Daha çok hata payı az olan yeni teknoloji ile üretilmiş motorlara tavsiye etmiş.Dyno üstüne yapılan mantıklı geldi çünkü dynoda rüzgar sürtünmesi yol eğimi yol sürtünmesi gibi faktörler olmadığından motor zaten fazla zorlanmıyor.Bu yöntem ile ilgili tartışarak sonuçları inceleyerek fikir sahibi olabiliriz.Ben bir yandan bu yöntemi pek güvenli bulmazken diğer yandan neden olmasın diyorum.

Farklı devirlerde ve farklı vitesler kullanma açısından hem fikiriz.Hatta ben de rodaj da motosikleti çok kısa süreli olarak ara sıra yüksek devirlere çıkardım fazla zorlamadan ama bu yöntemde anlatıldığı kadar çok sık ve fazla zorlamadım.Bu yöntem neden bana mantıksız geliyor derseniz;
-Rodaj sadece silindir ve piston uyumu ile ilgili değildir.Vites kutusu,vites dişlileri,aktarma organları tekerlek milleri,rulmanları ve daha bir çok hareketli parçanın alışma sürecidir.Bu yöntem belki silindirlere iyi gelse bile diğer birbirine alışmamış parçalara zarar verme olasılığı var.
-İlk 1000 km de sakin ve temkinli kullanmadaki diğer bir amaç her hangi bir üretim hatası durumunda o hatanın oluşturacağı kazaları tolere etmektir.En iyi marka dahi olsa belki serviste hatalı montaj yapıldı belki ufak bir vida yeteri kadar sıkılmadı vb.
-Yine çok klasik olacak ama Çin firmalarını falan geçtik isim yapmış markalar motor ar-gesine milyarlarca dolar ve binlerce saat harcıyor denemelerini her koşulda her durumda ve farklı değişkenlerle yapıyor.Bu deneme ve araştırmalar sonucunda her marka kullanım klavuzlarına ürettikleri motorun,rodajı en iyi şekilde nasıl yapılır ayrıntılı olarak anlatıyor.Bir çok tanınmış markanın yaptığı binlerce saat araştırmaya karşı bir tane ne olduğu belirsiz dış kaynaklı site bir de Donanım Haber Forum'da yayınlanmış Modifiyem.com Ekim 2007 kaynaklı bir yazı var.Kusura bakmayın ama pek güven vermiyor.
-En son olarak belki böyle sert rodaj beygir gücünde artış sağlıyor peki motor ömrüne etkileri nelerdir.Mesela bu rodaj yönetimi kullanılan bir motorun 50.000 km 100.000 km vb.. dyno güç testleri var mı elimizde?