Günümüzün o-ring ve x-ring'li zincirlerinde temizlik olayına çok takılmayın derim ben. o-ring ve x-ringler şekillerde yeşil ile görünen yağ tabakasını muhafaza etmek için varlar. Eğer contalar bozulur ve o yağ kaçmaya başlarsa zincir de yavaş yavaş eskimeye başlar. Zincir temizliği biraz kozmetik biraz da ses yapmaması açısından konfor maksatlı yapılmalı. Yoksa neyle temizlerseniz temizleyin, neyle yağlarsanız yağlayın o zincirin dayanımını artıramazsınız veya uzamasının önüne geçemezsiniz. Malzemenin doğası gereği böyle.
Mesele o ringlere zarar vermeden temizlemek. Bu zincirler için kullanılabilir en masum temizlik maddesi WD40 ve türevleri olabilir bence. Şahsen ben WD40 kullanıyorum. Önce birkaç tur sıkıyorum zincirin üzerine. 3-5 dakika bekliyorum. Zaten kir salıyor kendini o arada. Sonra bez ile iyice kurutuyorum zinciri. En sonunda da piyasadan aldığım sprey zincir yağlayıcıları sıkıyorum. Eğer bu kurulama işini yapmadan sıkarsanız yağ zincire yapışmıyor bilesiniz (tecrübe ile sabittir). Sonra jantları da WD40 ile temizleyip motorun karşısına geçip seyrediyorum
Kim ne derse desin, zincir temizliği falan bahane. Maksat terapi olsun, evden kaçmak olsun
Ha bu arada benim de uzunca bir süre yanlış bildiğim bir şeyi vurgulamadan geçmeyeyim. O zincir üzerinde yağı hapseden contaların isminin
O-ring veya
X-ring olmasının nedeni şekillerinin "O" veya "X" olması değil. Kesitlerinin "O" veya "X" olması. Başka endüstri dallarında mesela U-ring veya Y-ringler falan da var. Genel kültür olarak bulunsun

---------- Mesajlar birleştirildi - 06:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 05:49 ----------
Bu arada düzeltme yapayım. Zincirdeki gres tabakası sarı ile gösterilen tabaka. Zincir piniyle, yeşil ile gösterilen burç arasında çoook ince bir sarı tabaka var. Hah o gres işte