- Konu Yazar
Bazılarına kapak resim olmuş...
Kutlu olsun hepimize.. :cat:
Temiz niyetle yapılsa alnından öperim...türkçeye böylesine kıymet veren biri olarak türkçeyi kıymetlendirme operasyonu olan "türkçe olimpiyatları"ndan bir takdiri esirgemezsin artık.
neyy? biri kapak mı dedi?![]()
Bazılarına kapak resim olmuş...
Kutlu olsun hepimize.. :cat:
Kapağı yiyenler tek tek ortaya çıkıyor . :mrgreen:
Isveç Kralı ve Türkiye-Isveç Ilişkileri Hakkında Konuşma
3 Ekim 1934
M. Kemal Paşa tarafından memleketimizi ziyarete gelen Isveç Veliahdı Prens Güstav Adolf şerefine Çankaya Köşkünde verilen ziyafette söylenmiştir:
Altes Ruayâl,
Bu gece, yüce konuklarımıza, Türkiyeye uğur getirdiklerini söylerken duyduğum, tükel özgü bir kıvançtır. Burada kaldığınız uzca, sizi sarmaktan hiç durmayacak ılık sevgi içinde, bu yurtta, yurdunuz için beslenmiş duyguların bir yankısını bulacaksınız.
Isveç-Türk uluslarının kazanmış oldukları utkuların silinmez damgalarını tarih taşımaktadır. Süerdemliği, önü, bu iki ulus, ünlü sanlı sözlerinin derinliğinde sonsuz tutmaktadır.
Ancak, daha başka bir alanda da onlar erdemlerini, o denli yaltırıklı yöntemle göstermişlerdir. Bu yolda kazandıkları utkular, gerçekten daha az özence değer değildir.
Avrupanın iki bitim ucunda yerlerini berkiten uluslarımız, ataç özlüklerinin tüm ıssıları olarak baysak, önürme, uygunluk kıldacıları olmuş bulunuyorlar; onlar bugün en güzel utkuyu kazanmaya anıklanıyorlar; baysal utkusu.
Altes Ruayâl,
Yetmiş beşinci doğum yılında oğuz babanız, bütün acunda saygılı bir sevginin söyüncü ile çevrelendi. Genlik, baysal içinde erk sürmenin gücü işte bundadır.
Ünlü babanız, yüksek kralınız beşinci Güstavın gönenci için en ıssı dileklerimi sunarken, Altes Ruvayâl, sizin Altes Ruvayâl, prenses Louise, sevimli kızınız Altes Prenses Ingridin esenliğine, tüzün Isveç ulusunun gönencine, genliğine içiyorum.
Bayramsa bayramınız mübarek olsun...
1-metinin konuyla bağlantısını çözemedim
2- metinde ne dendiğinin %70 ini anlamadım
3- konuşmayı isveç kralı da (türkçe bilmiyorsa) anlamamıştır.
4- bu konuşmayı tam anlamıyla isveççeye/fransızcaya/ingilizceye simültane çevirebilirm diyen tercümanın alnını karışlarım
Arab'ın beni hiç ilgilendirmeyen, içi boş ayin tadında ıvır zıvır kutlamalarından çok daha kutlu benim için...Bayramsa bayramınız mübarek olsun...
herhangi bir dilin neden bayramı ya da olimpiyatı yapılır anlam veremiyorum valla...
fransada doğup orada büyüyecek, türk milletindenim diyen insan herşeyden önce ve mutlaka fransızca konuşmalıdır bana göre...böyle birisi için 1- fransızca 2- türkçedir.
@erro >
1-Mustafa Kemal Paşa nın yaptığı "Türkçe" konuşma metni.
2-Bende anlamadım. Mustafa Kemal Paşa böyle konuştuğuna , biz anlamadığımıza göre biz galiba Türkçe bilmiyoruz.
3-Türkçe biliyorsada anlamamıştır bence
4- Benim içinde karışlayın lakin bende merak ediyorum kaç karış
@sodalimon >
Dini bayramları aşağılayıp Peygamber e saygısızlık edip Rabbe -rabbiniz kimse artık- şükretmek
çok "yaltırıklı" olmuş . Dediğim gibi bayramsa bayramınız yaltırıklı olsun..
bak onu iyi dedin.
herhangi bir dilin ya da ırkın kutsanması nihayetinde bir ideolojinin propagandasının parçasıdır.
yoksa türkçe uçarmış, fransızca süpermiş, dilbilimcilerin işi.
netekim arapça ve latince bu konuda diğer dillerden fersah fersah ilerdedir.
Anlayamadığınıza hayret ederim, tabii yaşınızı da bilmiyorum, yeni neslin ne şekilde ilkokul eğitimi aldığından haberim yok. Ama kabaca, eski Türkçe kökenine bir parça daha yakın, yine de gayet açık. Azerilerin konuştuğundan daha açık ve sözcükler gerçekten de Türkçe, öz...
Eyvallah o zaman...yatın kalkın ALPER-TİM e dua edin ona söz verdim size kapak yapmıyacam
bu arada bayramınız mübarek ola
Herkesin kendi anası güzelse... Kargaya yavrusu Anka ise... Dil; hayatta kalmanın, neslini sürdürmenin, kutsal - manevi bir emaneti ise...
"Başarısızlaştıramadıklarımızdanmışsınız." sözcüğünü / tümcesini bana Arapça, Latince neyse, haydi İngilizce olsun, bir çevirir misiniz rica etsem...
Sonra rica edeceğim, Arapça'nın neden fersah fersah ileride olduğunu; mümkünse, dilin ileri olmasının ne demek olduğu ile birlikte açıklayabilir misiniz...