Cbr-250 için uygun lastik ve ebatlar ..

Merhaba arkadaşlar sitedeki bazı yazıları okudum ve diğer sitelerde ki yazılarıda fakat aydınlatıcı bulamadım kafamda ki soruları . Bu güzel cumartesi gününde bir başlık açıp biraz konu üzerinde tartışalım görüşlerimizi sunalım istedim :). Sorularımı kısaca ortaya dökeyim ;

Honda cbr-250 için uygun lastik ebatları standartta olduğu gibi ;
Ön: 110/70-17M/C
Arka: 140/70-17M/C

Fakat bu ebatlar üzerinde biraz oynama yaparak ebatları büyüttüğümüzde sizce motorun yol tutuşunu arttırmış mı oluruz ? Yoksa düşürmüşmü oluruz . Mantıklı bakıldığında motorun tekerlek ebatı büyüdüğünde yol tutuşu artması lazım çünkü düşündüğümüzde ince teker mı sizi dengede tutar kalın mı sorusuna tabiki kalın denir fakat bu sorunun cevabı bence sayfalar sürer. Bana yol tutuşunu bozar gibi geliyor . Çünkü insanlar standart olarak bu ebatları üretmiş ve 250 lik motora bunun uzerınden yola cıkmıslar 600 lük motora daha büyük 1000 lik motora daha buyuk olarak mantıklı bır yolda ılerlemısler. Ebat büyüdüğünde motorun virajlardaki dönüşü, hantallaşması , benzin tüketimi, kalkışı gibi aktif pozisyonlarda geri kalmasına yol açar diye düşünüyorum. Sorularım cevaplarım mantıklı mantıksız ola bilir eleştiri ve görüşlerinize açığım. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

Herkeze bol keyifli haftasonları :)

arkadaşım bende çok araştırdım bu konuyu ama kimse standartlardan başka tekeri kullanmayı önermiyor.deneyenler olmuş yol tutuşu ve gidişinde belli oranda değişmeler olmuş.bende tavsiye etmem açıkcası.

ama cogu yorum da da yol tutusu ıcın orjınal lastıklerı onermıyor bende de ustunde orjınal lastıkler var ama gercekten yol tutusundan hıc menmun degılım bana pek guven vermıyor acıkcası param olsa sımdı degıstırırdım ılk fırsatta dusunuyorum ama

Evet düşüncelerim bende standart'ın dışına çıkmamak . Teker ebatları büyüdüğünde özellikle arka teker büyükse motor sanki devasa bi makine gibi durması 250 lik motoru 1000 lik gibi göstermesi sencede çok hoş değil mi göze :). Fakat bu konuyu " Altın elbiseli adam " programını sunan barkın abimizede danışdım ve bana bizzat şunları söyledi ;

Kalın lastik yol tutuşu bozar, hantallık getirir. "Şekil" uğruna yol tutuşu/kıvraklığı yitirmeyin. Pirelli'de de güzel lastikler var. 2 hamurlu tercih edin standart dışına çıkmayın.

sözlerini belirtti bende uygun olanı uygulamayı düşünüyorum . Fakat algılayamadığım şey büyük tekerde yol tutuşu neden artmaz matematiksel açıdan araştırmak çok dikkatimi çekiyor . Lastik fabrikasında çalışan arkadaşlarımlada bu konuları konuşuyoruz birde burda bilgi akımı yapalım istedim :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:41 ----------

ama cogu yorum da da yol tutusu ıcın orjınal lastıklerı onermıyor bende de ustunde orjınal lastıkler var ama gercekten yol tutusundan hıc menmun degılım bana pek guven vermıyor acıkcası param olsa sımdı degıstırırdım ılk fırsatta dusunuyorum ama

Evet orjinal lastikleri zaten aldığımız gün değiştiriyoruz o Allahın emri fakat birde değiştirmişken hani biraz büyütsek böyle hoş dursa güzel olmaz mı :) Şekil için değer mi ? Değerse ne kadar bizi zarar sokar ? Faydası nedir ? Eksisi nedir ? Bunları biraz bu guzel cumartesi gününde konusalım ıstedım

Evet orjinal lastikleri zaten aldığımız gün değiştiriyoruz o Allahın emri fakat birde değiştirmişken hani biraz büyütsek böyle hoş dursa güzel olmaz mı :) Şekil için değer mi ? Değerse ne kadar bizi zarar sokar ? Faydası nedir ? Eksisi nedir ? Bunları biraz bu guzel cumartesi gününde konusalım ıstedım[/QUOTE]

aynı ebat la mı degıstırdınız sız bende sahsen bunu tasarlayan muhendıslerın bır bıldıgı vardır kanısındayım

Ön ve Arka tekerlek aksları arasındaki mesafe (137cm ) değişmediği sürece, orjinallerinden daha mantıklı hiçbir lastik takamazsın.

Daha ince veya kalın taktığın her lastik yol tutuşunu azaltır.

Taktığın hiçbir lastikte motosikletinin arka tekerleği, ön tekerleğinin izini milimetrik izleyemez. Bu da yoldaki manevralarında, virazjarda motosikletinin senin kontrolünden başka yerlere kaçmaya çalışması demek.

Bence öyle bir işe girme, pişman olup kısa zamanda geri sökersin, kaza riskini arttırmak için boşa masraf etmenin bence hiçbir manası yok :)

Yinede senin bileceğin iş tabi :cat:

@ferdinandd sana katılıyorum dostum mantıklı olarak böyle düşünüldüğünde demek ki . Standart lastiklerin neden büyütülmemesi gerektiğini veyatta tasarımda ki ebatların değiştirilmesinde ki olumsuz etkileri böyle ola bilir ince hesaplar sık dokumalar içine girdiğimizde bunlar ortaya çıkar ben cbr 250 ye " pirelli " markasında ki sport demon uygun olarak görüyorum çift hamurlu tekerlek olması ve standart ölçülerde olması motorun 2 kat dahada yol tutuşunu arttıracagına ınanıyorum :cat: . Belki de daha iyi bir model önerile bilir . Bunuda tartışa biliriz :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar