arkadaşın kullanım tecrübesi gayet tarafsız ve güzel olmuş normalde kullanıcılar yorum yazarken mallarının eksi yönlerini yazmamaya görmemeye özen gösterip olabildiğince överler ama arkadaşın eleştirdiği noktalarda var buda tarafsızlığını gösteriyor..
Benim tek anlamadığım bu motorun fiyatı hiç az değil 8 bin tl.. bu fiyata sym de daelimden kymchodan piaggiodan ve aklıma gelmeyen bir çok markadan alternatif ve motor specleri çok daha iyi maxi scooterlar alınabilinir 250 cc porselen silindirli 25 beygirlik çok noktadan enjeksiyonlu v.b.. niye bu kadar pahalıya satıyorlar onu anlamış değilim bu fiyata ciddi anlamda fazla satamazlar kaldıki yerli marka olma avantajları varken kore italyan japon fiyatına satmalarının mantığını çözemedim..
Merhabalar. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bundan sonra da mümkün olduğunca tarafsız, yanıltıcı olmayan yorumlar yapmaya çalışacağım.
Öncelikle herkesin motorunu övmeye çalıştığı gerçeği sizin de belirttiğiniz gibi ortada. Marka milliyetçiliğimiz de var. Tuttuğumuz bir marka ne ürün çıkarırsa mükemmeldir. Bu sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da aynı şekilde. MyChinaMoto diye bir forum sitesinde Jetmax250'yi incelerken aynı bizdeki gibi yazılar okudum. Niye 4000$ buna veriyorsun ki, git üstüne 2000$ daha koy kore al ya da temiz ikinci el japon italya vs vs..
Bu motosikleti almadan önce haftalarca araştırdım. Mondial fabrikasındaki yetkililerle de konuştum, yurt dışında kullananla da. İngiltere, Hindistan, Avustralya, Çin, Amerika ve Polonyo'daki kullanıcıların İnteret'e yazdıkları yazıları okudum ve videolarını izledim. Kymo, SYM, Honda, Yamaha gibi çok kullanıcısı yok. O kadar fazla reklamı da yok. Ben okuduklarımdan ikna oldum ve aldım. Bu arada çok fazla reklamının yapılıyor olması, marka bilincini zihnimizde geliştiriyor ve kaliteli hissi uyandırıyor. Gel gelelim bal reklamları ve glikoz şuruplu balların akıbeti malumunuz.
Benim düşünce tarzım bu marka konusunda belki sizlere biraz garip gelebilir ancak kendimce şöyle bir karar mekanizması işlettim:
1- Alım gücüme uygun olmalı
2- Konfor ve güvenle binebilmeliyim
3- Servis ve yedek parça konusunda Türkiye çapında yaygın bir firmadan alış veriş yapmalıyım.
Şimdi bu üç maddeyi biraz açmak istiyorum.
Birincisinde alım gücüm demiştim. Sunduğu tüm özellikleriyle 8000 TL fiyatı var ve bu rakamı 12'ye zaten bölüyorlar. Aldığınız yere göre taksit imkanları değişkendir. Ben yaptığım ekonomik planlar doğrultusunda bir yıl boyunca bu rakamı ödemeyi göze aldım ve bir yıl sonrasını ekonomik olarak kestiremediğim için 12 taksit seçtim. Eğer Ör: SYM, Yamaha alsaydım aylık 150 TL fazla ödemem gerekirdi. Toplamda arada 2000 TL fark hiç de az değil.
İkincisinde konfor ve güven demiştim. Sel genişliği, kalıplı ve dengeli oluşu, ağırlığı ve yola oturuşu beni cezbetti. Sele altı bagajı benzerlerine göre biraz dar. Hava filtresi sele altında konumlandırıldığı için bu alan biraz dar. Almadan önce bunu fark etmiştim. Kabullenerek aldım. Selenin artçı alanı birçok muadiline göre çok geniş. Neredeyse araba koltuğu kadar. Lastikleri ön 120/70-15 ve arka 140/60-14 ölçüleri ile yine birçoklarına göre iri durumda. Ancak CST marka üzerinde gelen lastikleri hiç sevemedim. Uygun bir zamanda daha iyisiyle değiştirmek gerekli. Kuru havada sıkıntı yok, yağmuru havada kayıyor, lastik basıncı haftada 2 PSI iniyor. Bu hoş bir durum değil.
Üçüncüsü servis ve yedek parça konusu. İyi ya da kötü Mondial'in çok servisi var. Türkiye'nin her yerinde mevcut. Alternatiflerden kendimce en iyi ustayı bir şekilde bulacağıma inandım. Daha önce almayı düşündüğüm Daelim'in İzmir'de satıcısı ve yetkili servisi yok! Yamaha'nın en yakın yetkili servisi Menemen'de! Web sitelerinde öyle yazıyor. Ayrıca mudail markaların hepsinin forumuna girip pek çok yazı okudum. Büyük diye bildiğimiz markaların hepsinin bir sorunu var. İlla ki var. Kimse buna itiraz edemez. Kullanıcıların imdat çığlıkları forum sayfalarında mevcut, merak eden okuyabilir. Buna karşılık servislerle yaşadıkları çok ilginç anekdotlar da tarihe not düşülmüş durumda. Bir kullanıcı İzmir'de olduğunu, montaj fabrikasının İzmir'de olmasına rağmen 1,5 aydır yedek parça beklediğini yazmış. Bir de parça fiyatları var. Benim ön farım 300TL örneğin, bir başka markanın ön farı 300$.
Arkadaşlar netice itibariyle bir noktadan sonra siz değil de, motosiklet sizi seçiyor. ( Sayın Ahmet Tezer'in kulakları çınlasın. ) Ben burada ne kadar allayıp pullasam da aklına yatmıyor, içine sinmiyorsa kimse dönüp bakmaz bil bu motosiklete. Öte yandan ne kadar eksi yönü olduğunu bilse de, ikinci eldir, rodajı kötü yapılmıştır, yedek parça bulamaz falan filan, adamın rüyalarına girer ve gider alır ilk fırsatında.
Değinmek istediğim bir konu daha var. Genç arkadaşlar bu yazacaklarımı yanlış anlamasın lütfen. Google'a "falanca mı filanca mı" diye yazın, forum sitelerindeki yazılara ulaşacaksınız. Altı doldurulmadan, açıklama yapılmadan yazılmış "Kesinlik filanca", "Al filancayı keyfine bak", "Ben binmedim ama filanca kesinlikle, binenler öyle diyor", "Arkadaşımda var, sıfır aldı, iki kişi 130 görüyoruz" cümlelerini görürsünüz. Profillere bakın lütfen. Yaş motosiklet ehliyeti için müsait değil birçok arkadaşta. Kan kaynıyor, heyecan var, kendilerini ispatlamaya çalışıyorlar. Bu yorumları da dikkatli değerlendirmek lazım.
İş yerimde bir genç arkadaş Jetmax aldığımı duyunca geldi, "Abi niye mondial aldın? Bende 150 mash vardı, kısa sürede dağıldı. Gerçi ilk aldığımda süperdi, iki kişi otobanda 120 görüyorduk." dedi. Rodaj dedim, "O ne ki?" dedi. Önceki motosikletimde de ilk 1000 km 70'in üstüne çıkmadığımı, bu sayede motorun performansını üst düzeyde kullanabildiğimi söyledim falan filan. Anlamış gibi yaptı ama nafile, kafaya girdiğini sanmıyorum
Yazı azcık uzun oldu, buraya kadar okuyan herkese teşekkürler. Umarım yazdıklarım sorulara birazcık cevap olabilmiştir. Kazasız keyifli sürüşleri dilerim...