Alacağım hiçbir motorda ABS, kombine fren vs gibi bir zımbırtı olmayacak. Olursa da ben iptal edeceğim zaten. Fren sistemine müdahale etmek zor birşey değil.
İsteyen kişilere bu tarz teknolojilerin sunulması doğru. Öte yandan motosikletin olayını gerçekten kavramış insanların bu tarz teknolojilere ihtiyacı yok. ABS vs non ABS testlerini izlediğinizde hep aynı şeyleri görürsünüz: ıslak zemin, dümdüz giden motor, frenlere asılan sürücüler. "Ama ABS önümüze aniden birşey çıkınca işe yarıyor". Zaten olay da orda. Önüne aniden birşey çıkacağı bir pozisyona sokma kendini. "100km/h ile kavşağa yaklaşıyodum, önüme çocuk atladı ABS sayesinde kurtuldum". Aferin. Bir dahaki sefere 30km/h ile yaklaş kim atlarsa atlasın bakalım birşey oluyor mu.
Bir diğeri de kombine fren sistemi. Arkayı sıkıyorsun sıvının bir kısmı ön frene de gidiyor. Ben ön freni sıkmak istesem ön freni sıkarım. Motosiklet araba değildir. Dinamikleri araba gibi işlemez. Bilene. Algıları fazla yüksek olmayan kişilerin işine yarıyor olabilir. Ben istemem. Burda böyle söyleyince garip oluyor tabi. Sorsak burda herkes Rossi zaten.
A-B noktası arası ekstra güven isteyen alsın kullansın. Benim gibi bindiği motoru süper hafif isteyen kişilere ise ABS dayatacaklarına, AR-GE'lerini karbon fiber şasi, amortisör dış bacakları, swingarm gibi unsurlara ayırmaya başlasınlar da biz de 80 kg 20bg scooterlara binebilelim.
MX motorlara da ABS biraz sıkar bu arada yani.
Umarim bir gün bir kavsakta yola atlayan yaya siz, ya da sizin çocugunuz olmaz.
Ve umarim, siz ya da çocugunuz o yola atladiginda
algilari yüksek bir sürücünün kullandigi bir motosiklete denk gelirsiniz.
Bunun ihtimalinin yüzdesi neyse,
sizin abs veya kombine fren sistemi karsitliginizin isabet bulma yüzdesi odur.
Abs ve ya benzeri diger güvenlik sistemleri biz motosiklet sürücülerinin güvenligi için reklamasyonu yapildigi için algilamada yukarida alinti yaptigim arkadas gibi oluyor.
Ama bir de diger insanlarin güvenligi meselesi var.
Gün içerisinde hep motosiklet üzerinde degiliz.
Gerçi olsak da bir sey fark etmez.
Yaninizdan frenlere basmaya korkan bir surucu hizla gelip çarptiginda sizin müthis ustaliginiz hiç bir ise yaramaz.
Ya da sevgilinize çiçek almak için karsidan karsiya geçerken.
Ya da çocugunuzun elinden tutmus, lunaparka giderken,
elinizi aniden birakip,
yola firlayan topa bir tekme atmaya giden bacaksizin karsilastigi motosiklet sürücûsünün motosiklet kûltürü ile yogrulmus, ileri sürüs egitimleri almis, dört dôrtlük adam sifati olabilme ihtimali nedir?
Siz mükemmel sûrücüsûnüz.
Ya digerleri?