motor kullanmayı bilmeyenler içindir abs. kullanmayı bilen adam motorunun ne zaman duracağını ne zaman durmayacağını bilir ona göre gaza basar ona göre mesafe bırakır duramıcak gibiysede en kötü atlar üstünden. ben her zaman derim abs ye vereceğiniz paraya iyi bir lastik alabilirsiniz daha iyi sonuçlar alacaksınız emin olun.
Eger tam olarak yazdiginiz seyi kastettiyseniz kusura bakmayin ama sacma bir yorum olmus. Yani ABS siz motorla her zaman ve her sartta ABS li motordan daha kisa mesafe de fren yapabiliyosaniz o zaman dediginiz dogru olur ama boyle birsey mumkun degil.
Eger demek istediginiz, tecrubeli bir surucu, fren yapmayi iyi bilen bir surucu ABS ye gerek kalmadan hatta ABS yi devreye sokmadan da etkili sekilde fren yaparak durabilir ise size katiliyorum, ancak bu yine de ABS nin etkili bir fren yardimcisi oldugu gercegini degistirmez. Oncelikle cok tecrubeli olmayan kullanicilar icin, ilk andan itibaren panik fren yapabilme sansi tanir, yani frene, ozellikle on frene, istedigi kadar abanabilir gidonu duz tuttugu surece. ABS kilitlenmeyi engelleyecektir, kilitlenmeye bagli olarak dusme riskini de azaltacaktir. ABS dedigimiz nane belki bir kere isinize yarayacak ama o bir kerede de hayatinizi kurtarabilecektir, sirf bu ihtimal bile almak icin yeterli bir sebeptir benim gozumde.
5-6 ay once bir video vardi yanilmiyorsam NC700 du beyaz renkli, Istanbul da 100 km nin uzerinde bir surat ile orta seritte ilerlerken, sol seritteki okuzun biri aniden en sagdaki benzinlige dogru dondu motorun onunden, surucu de o hizda panik fren yapti ve kilpayi carpmaktan kurtuldu, daha sonra yorumlarda da ABS nin devreye girdigini, eger ABs olmasaydi o anda yere yapisacagini soylemisti. Bu gibi durumlar ile hergun karsilasmiyor olabilirsiniz ama panik fren adi uzerinde panik ile yapilir ve motor yariscisi degilseniz ne kadar calisirsaniz calisin arada sirada on tekeri kilitlersiniz ve en ufak bir gidon hareketinde de dusersiniz, ABS sizi bundan kurtarir bu kadar net. Kaygan zeminlerdeki yararini ise hic yazmama bile gerek yok.
Tek istisnasi Yurekcenin koydugu videoda ki gibi arazi surusleri ki bunun icin de BMW ABS nin kapatilmasina olanak saglamis. Ordaki amcam kapatmadan inmeyi basardi asagi kadar ama topcase i feda etti bu ugurda

Arazi de ABS yarardan cok zarar getiriyor orasi dogru, zaten safkan arazi motorlarinin hicbirinde de ABS yok bildigim kadariyla.