Ulem hepiniz çocuk yaşta başlamışsınız, Şimdiki gençler topik açıncada kızıyorsunuz
Farkındaysan çocukluğunda motosiklete başlayanlardan önemli bir kısmı ben dahil 40 yaşın üstünde. 25-30 yıl öncesine git, şartlar bambaşkaydı.
Şimdi şu konular kask takmamaya kesinlikle mazaret değildi ama bak durum nasıldı:
Herkesin altında araba yoktu, yollar adeta ıssızdı. Çoğu büyük şehirler buna dahil.
Yollarda gördüğün sürücüler, o zaman ehliyet bakkalda satılmadığı ve polis adama kök söktürdüğü için, genelde çok daha usta ve bilinçliydi.
Ben 13 yaşımda gazlarken, çok sürücünün kurallara uygun olarak geçmemi beklediğini ve hatta yol kendi hakkı olduğu halde, belki de aman çocuğa birşey olmasın düşüncesiyle bana yol verdiğini hatırlarım.
Dediğim gibi bunlar kask takmamaya mazeret değil, araçla çarpışma olmasa, bir nedenle düşüp beynini yolda bırakırsın. Nitekim çok düştüm, hatta bir kere, baktığın yere gidersin kuralına itinayla riayet ederek yol kenarındaki akşap telefon direğine bile patladım.
Trafik riski çok azdı, sadece bunu anlatmaya çalışıyorum.
Asıl can alıcı nokta şuydu ki, o zaman kask yoktu. Öyle birşeyin varlığından haberimiz bile yoktu.
Benim o yaşlarda gördüğüm en iyi donanım, Rus malı motorlara binen birkaç kişide, şöyle yanlardan kulakları da kaplayan bağcıklı, deri bir başlık ve şişe dibi gibi camları olan kocaman, abuk görünüşlü motosiklet gözlükleriydi.
Şimdi şartlar çok farklı, yollar aşırı derecede kalabalık ve ortalık öküz oülu öküz binlerce sürücüyle dolu.
Üstelik o kask ve diğer tüm korumalar şimdi her yerde var ve oldukça uygun fiyatlar ile temin etmek mümkün.
Yani şartlar çok değişti ve bu konuda ciddi bir kültür oluştu.