Kolunuz ile kaç Lb çekebileceğinizi öğrendikten sonra Boyunuz ve bütçeniz ile uygun bir takım alabilirsiniz.Kendinizi sakatlamamak için mutlaka ya dersini alın ,ya da bu işten anlayan birisinin yanında çalışmaya başlayın. Emniyetten bir türlü bunun silah mevzuuatına girip girmediğini öğrenemedim.Benimde çok niyetim var ancak polis veya jandarmanın bunu taşırken yapılacak bir uygulamada ne türlü bir yaklaşımla işlem yapacağı belirsiz. Mesela arbaletin satışı , imali, taşınması kesinlikle yasaktır.Ancak ok ve yay hakkında en ufak bir bilgi yoktur.
Klasik yaylarda, menzil ve uygulanan gücün fazla olması tercih edildiğinden genelde yay uzundur. Kullanıcısının boyu kadar olabilir. Japon yaylarında kullanıcının boyundan bile uzundur. Osmanlı yayları ise genelde at üzerinde kullanılması düşünüldüğünden , avrupalı emsallerinden oldukça kısa kısa ve bu kısa gövdeden gerginlik üretilmek için farklı ahşap türlerinin , karmaşık tekniklerle birbrinin içine giydirilmesi ile yapıldığından , yapımı hem meşakatli hemde pahalıdır.
Klasik yay ile osmanlı yayının çekme teknikleri farklıdır. Klasik yayda ok , orta ve işarete parmağının arasında kalacak şekilde çeneye kadar çekilir. Osmanlı yayında öküz boynuzundan yapılan Başparmağa takılan "Zikhir" adı verilen özel bir yüzük kullanmak gereklidir.Ok zikhir takılı başparmak ve işaret parmağıyla, yay ipinin tüm gerginliği zikhire yükletilerek , kulak memesine kadar çekilir.At üzerinde hareket halinde hedefi tutturabilmek için atın arka ayaklarının yerden kesildiği an okun bırakılmasına özen gösterilir. Çene ile kulak memesi arasındaki 10 cm kadar extra gerilme farkı , osmanlı yayına zırh delici özellik kazandırır.
Kullanacağınız yerdeki emniyet birimlerine bunun taşınmasının mevzuuatını sorup cevabını burada paylaşırsanız sevinirim.