18000 de balata nasıl bitiyor anlamadım sizin motorunuz esd idi. benim çin malı 40.000 tvs 60.000 de değişti. evet yapar kullanılan balatanın yan sanayi olmasından, tasın yan sanayi olmasından yapar. ancak tasın etkisi çok azdır çünkü döküm tasın bir etkisi yok, asıl etken balata. servisinde orjinal olan balatalarıyla değişirseniz sorununuz çözülür.
bence şu durumda karbüratörle hiç oynamaya gerek yok. marşla tekte alıp ayakla 5 6 defada alıyorsa ayak marşı deforme oluyordur. ( düşük tepki ile bastığınızı esgeçip, tam olması gereken şekilde bastığınızı varsayarak söylüyorum. kolçakla çalıştıran motorlarda önce boşluk alınır, ayakla hafif hafif 4 5 kere basılır. kolçağın yukarı bölümlerde en sert olduğu anda birden ayakla basılarak çalıştırılır. çok gaz verirseniz motor boğulur ve çalışmaz yarım gaz vermek gerekir. )
yine düzgün basmasanız bile en geç 2.de çalışması lazım. zor çalışıyorsa debiryaj balatasını suçlayabiliriz. zincir gererken hafif dönmeler yaşıyorsa %100 balatadandır zaten. yan sanayisini takmasın bazen 50 tlye kadar farkedebiliyor yine de takmayın orjinalleri ile değiştirin.
birde ybr nin gömlek piston büyütmede ayar tutmadığını duymuştum. ybr ve cbf150 ayar tutmuyor, apache ye yapılıyor diye biliyorum. yerinizde olsam orjinalini bozmam.
çok sağolun. ben bu ybryi 2. el aldım. adam 2009 agustostan beri senede 4 ay binip garaja atmış. ben aldığımda lastikleri yerdeydi. akü şarj olmaya olmaya bozulmuştu.
ilk servise götürdüğüm yer acaba balatayı mı değişti diyorum artık. bi akü verdi çıkma akü. benim orijinal bile daha iyiydi belki. bi koruma demiri verdi paslandı.
iki ihtimal var:
birincisi ybr yatmaktan debriyaj balatası ve ya sekmanlar özelliğini yitirdi, ikincisi o dükkanda yağı değiştirirken arka lastikteki patlağı yaptırmak için lastikçiye gittiğimde mi değiştiler acaba?
dükkan ismi: :Elazığ Harput motor. Antalya'da da şubeleri var. litrelikleri dizmişler. neyse iftira atmayalım sonuçta görmedim, ama verdikleri malzemeler ortada. 120 tl de vermiştim. aynı dikkanda kırılan egzoz saplamasını çıkarmaya çalışırken saplamanın oradaki motor bloğunu da eritmişlerdi.
aynen dediğiniz gibi ayak marşı yapıyorum.
yokuş aşağı inerken kompresyon güzel. dik yokuşta bile frene basma ihtiyacı hissetmiyorum. sanırım balatalarda sıkıntım var.
140 cc yapılan ybrlerin ayar tutmamasının nedeni; fazla sıcaklığı dengeleyecek şekilde yağın soğutulamaması bence. eğer alt yağ tıpası ile yağ çucuğunun oraya ek borularla bir de radyatör eklenirse 1.5-2 litre yağla gayet güzel soğur. böylece 140cc ybrden verim de alınır.
ayrıca arora marka yebereler 140 cc.
tabi ki bu dediklerimden sonra açık hava filtresi, karbüratör karışımının zenginleştirilmesi ve ateşleme bobinini değişme de yapacağım.
Gaziantep'te hallederiz. buralarda motora normal bakım yapamıyorlar. ne Elazığ, ne Malatya.