kontra ve debriyaj ile yavaşlamak ile ilgili bir soru

Herkese iyi akşamlar 2 sorum var; kullandığım motor cbr250r (eğer sorduğum sorularun cevabı motorla ilgiliyse diye söyledim)

Kontra

Bu teknikle ilgili daha önce bir çok video izledim ama kendim deneyince nedense olmayacak gibime geliyor. Şöyle söyleyeyim 50 km/h düz yolda denedim o zaman bile motor bir tarafa yatıp düşecek gibime geliyor..

Ki bu tekniği pist yarışlarında motoru yatırırken kullanıoyrlar. e o adamlar virajı 50 ile dönmüyorlardır sanırım o kadar yattıklarına göre en azından 80-90 kmh vardır diye düşünüyorum.

yani sorum şu, bu kontra tekniği maks kaç mh hızdayken kullanılmalı?

debriyajla yavaşlamak

80 kmh üzeri bir hızda olduğumuzu düşünelim farzedein 12bin devir kadranında yazan ama 11bin devir çeviren bir motoarda x viteste 8 devir yada 7 bin devir civarı gidiyoruz. Ama yavaşlamamız gerekti.

Bana kalsa debriyaj kullanılmadan sadece kombine ve kademeli frenle durulması gerekir. çünkü devriyaja sıkıp motor boşa çıkınca o zaman hız düşmüyor ama vitesteyken gaz kapatınca zaten motor yavaşlama eğilimine giriyor.

ama bir okuduğum bir yerde adam şöyle bir mantık kurmuş;

debriyaja sıkmak gücün motorda olmamasını sağlar. bize de frenlerken güç gerekli değil o zaman debriyaj sıkılmalı.

Sizce hangisi doğru?

** Ek olarak bir soru daha soracağım ama tahmin değil sadece bu deneyimi yaşayanlar söylerse sevinirim,

30 yaşımdayım ve olayın bilincindeyim. zaten denemeyeceğim sadece meraktan soruyorum. ve bu adamın profesyonel olduğunun da farkındayım

KNEE-Down mu deniyor teknik olarka hani ş virajda dizini yere koyma olayı. Bu kaç km/h hızdayken oluyor.

tabii ki virajdan viraja fark eder ama aşağı yukarı en azından kaç kmh de motorla diz yere koyuluyor? ha mesela aşağıdaki resimde sürücü o virajı kaç ile dönüyor?

http://www.motosiklet.net/forum/mot...5483-deliemin-1000rr-ve-viraj-resitali-;.html

[YT]VTC7f6M2L1E[/YT]

Daha öncede paylaşılmış olan bu videoyu tekrar paylaşmak istedim, Sorduğun bir çok sorunun cevabını vereceğine inanıyorum.

Kontra tekniğinin Max veya Min diye adlandırabileceğimiz bir süratı olduğunu sanmıyorum. Ama 10 Km/H 'la giderken de uygulanacağını zannetmiyorum.
Viraj'a girerken Fren kullanılmaz. ( Viraj'ın durumuna bağlı.Bizim burada Dik bir bayır var ve virajlı mecbur kullanıyorsun Bu durumlar hariç )
Motosikleti Viraja gelmeden viraj'a girecek şekilde Hazırlaman gerekiyor. Buda senin ne kadar iyi bir Sürücü olduğuna bağlı. Kendimden örnek vermem gerekirse
110 Km hız ile giderken max 80 Km/Hız'la dönebileceğimiz bir viraja gelmeden Vites küçültürüm, Motosiklet Bu durumda Öne Yığılır Ve Ağırlık merkezi öne kayar Kontra'yı BASARIM (Sola dönüceksem Sol Elçiği ileri doğru iterim ) Viraja Doğru çizgiden girdikten sonra Gaz'ı açarak motosikletin dengesini arka tekere aktarırım. Ve sabit Gazla virajı tamamlar Viraj çıkışında Gazı Sonuna kadar Açarım (Hyosung GT250)

Kontra tekniğine Alışmak için Boş bulduğun Yollarda Biraz hızlan Gidon'u bırak Sadece parmak uçlarınla Sağ Elçiği İt , Ardından Sol elçiği it Bu şekilde Hızını Minumum'dan Max'a kadar deneyerek Alışabilirsin.

Ek olarak Motosiklet'te gaz kolunu açmadığın sürece motosiklet Güç üreten değil Tüketen konumdadır. 80 100 Km/Hız ' ile giderken Durman gerektiğinde Hızlı Vites küçülterek Motoru Kompresör'e bindirerek aynı anda kombine Fren kullanarak daha kısa sürede durdurabilirsin. ( Boş bir alanda deneyebilirsin )

(Yanlış bildiğim şeyler olabilir, Kendi fikirlerimi ve bildiklerimi paylaştım)

Saygılar...

Kontra tekniği çok temel bir konu. Sağ gidon kolunu ileri ittirirsen motosiklet sağa doğru yatmaya çalışır ve doğal olarak sağa döner. Aynı şey sol taraf için de geçerli. Uygulamasında sorun yaşıyorsan eğitime git veya en azından boş bir alanda çalış. Mutlaka faydasını görürsün.

Frenleme esnasında debriyaj kullanımına gelirsek. Sabit gazla giderken gazı kapattığın ilk anda motor freninden istifade edersin, ancak frenleri kullanarak yavaşlayıp motor devri düşünce bu sefer motor seni ileri doğru ittirmeye çalışacak (gaz kapalı olsa bile). Bu yüzden hemen gazı kapatıp frenlemeye başladığın ilk anda olmasa da frenleme esnasında debriyajı çekmek akla yatkın. Ben öyle yapıyorum.

Kontra tekniğiyle ilgili hız konusunu da atlamayalım kafanda soru işareti kalmasın. Kontra tekniği için asgari veya azami sürat sınırı yok. 3 kilometre/saat hızda da, 300 km/s hızda da işleme mantığı tamamen aynıdır. Ancak dozajı doğal olarak fark edecektir. Boş bir alanda alıştırma yaparak trafikte kendinizi tehlikeye atmayacağıza emin olana kadar kendinizi rahat hissetmediğiniz bir hızda kontra denemeyin.

Kontra için min. hız vardır. Tecrübe ile dbir miktar azaltılabilir fakat 20 km/h in altında denemeler yapmaya çalışırken çoğu zaman düşebilirsiniz. Sizi dik tutmak isteyen jiroskop kuvveti hız ile doğru orantılı artar. Bu arada yatma açınızdan kaynaklanan moment sizi yere çeker. Yatma açısı ağır basar ise düşersiniz. Özetle benim güvenli gördüğüm deneme hızı 25-30 km/h. Bu arada denemekten çekinmeyin. Boş bir alanda bir sola bir sağa tatlı tatlı esnetin motosikletinizi zamanla daha dar açılar ile döndüğünüzü fark edersiniz.

Motosikletten sarkma tekniği pist dışında asla kullanılmaması gereken riskli bir tekniktir. Yollarımız pistlerimiz kadar engebesiz ve eğimli olmadığından 100 ile döndüğünüz virajda süspansiyonlarınızın oynayacağı küçük bir oyun ile diz kapağınızdan olursunuz. (diz ameliyatı pahalıdır)

Son olarak frenleme ile ilgili okuduğunuz yazı panik fren ile ilgili olmalı. Genelde farklı eğitim müfredatları olmasına rağmen panik frende istem dışı verilebilecek gazın, arka tekerleğin ani ivmelenmesinin yapacağı negatif etkiyi ortadan kaldırmak, sürücüyü manevraya ve durma eylemine konsantre etmek için debriyajlı panik fren önerilir.

Normal trafikte yavaşlamak için debriyaj kullanmanıza gerek yoktur. Vites küçültmüyorsanız tabi.

Mersin İl Temsilcisi
- kontra, farkında olmadan yaptığın ama farkına varılınca geliştirilmesi gereken ve eğitim alınması gereken bir konudur.
- yere diz koymak, yani knee down denilen olay ise,
1 - dizleri yere koymak, çok yatmak yatmak için değil, daha fazla yatmamak için bir ölçü aracı olarak kullanılır.
2 - sola yatan kişi sağ ayaklığa, sağa yatan kişi sol ayaklığa basarak doğrulur.
- motor yavaşladıkça yatmaya meyillenir, motor hızlandıkça dikilir. yani jiroskopik kuvvet önemlidir.
- motorun frenajda öne yüklenmesi, özellikle virajda ön teker kayması, direksiyonda ağırlık hissi+kontrol zorluğu ile arka tekerde yere basamama sorunlarını doğurur.
- knee down olayı için hızdan daha önemlisi, yatmaya uygun yol şartlarıdır. şehir içinde yapılmaması için uzmanlardan sürekli uyarı gelir.

bulunduğun şehri ve telini özelime yazarsan detaylı bilgiyi telefonla daha detaylı anlatabilirim.
şu anda aklıma gelenler bunlar.
ama eğitim almanı öneririm.

tekerin düz bassın :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:16 ----------

haa bir de frenaj vardı değil mi?

frende ön ve arka frenler hafifçe manetler ezilerek yapılır. debriyaj da fren oranında sıkılır.
motor freni yapmak bir anlamda risklidir. debriyaja basınca devir sayısı ekranda düşecek ama motorun gerçek devir sayısı yüksek kalacaktır. sonuçta debriyajı sıkmayı bırakınca arka teker kitlenecek, kıç sallanmaya başlayacak, öne ağırlık basactır.

dengeli ve kontrollü fren en doğrusudur.

ukalalık etmek istemem ancak kontra için minimum sürat diye bir sürat yoktur. filmde de gösterdiği üzere bisiklet kullanırken de istem dışı kontra tekniğini kullanıyoruz. kontra kullanmadan viraj dönmenizin İMKANI yoktur.

içinizdeki korkuyu atın. ben hoca değilim ancak 2008 yılından beri yılın yaklaşık 10 ayı motor kullanıyorum. bana da il anlattıklarında çok manasız gelmişti ancak şans eseri şile yolunda bilinçli olarak yapınca ne kadar kullanışlı bir teknik olduğunu anladım. gidonu itmekten kasıt inanılmaz güç vererek itmek değil, belki kafanız bundan dolayı karışıyordur. avuç içinizle çok hafif ittiğinizde bile motorun sağa-sola rahatlıkla yattığına şahit olacaksınız. aşağıdaki videoda çok net görebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=zeN8cp4sems&feature=fvwrel (kötü müzik için kusura bakma, casey stoner counter steerin hd olarak aratırsan daha net görüntü bulabilirsin)

umarım bu açıklamalardan kontra ile ilgili sıkıntılarınıza arkadaşların belirttiğine ek faydam dokunur.

frenaj benim için de çok büyük bir problemdi taa ki bu hafta sonuna kadar... bugüne kadar alışkanlı gereği ön freni sürekli olarak 2 parmakla sıkıyordum. bu hafta sonu çıktığımız gezide OMM'de eğitmen olan bir arkadaşım 4 parmak fren ile daha kontrollü bir frenaj yapabileceğimi belirtti. 1 haftadır kendimi buna disipline ettim ve sanki daha iyi oldu. psikolojik olabilir ancak daha iyi durduruyorum gibime geliyor. motorunuzu yavaşlatmak için fren yaparken debriyajı kullanmanıza gerek yoktur. (ukalalık olmasın arabayı da motoru da bu şekilde kullanıyorum ve daha iyi tutuyor) sadece ve sadece panik frende "all-pull, herşeyi çek" tekniğinde debriyaj sıkılmakta.

ek olarak ön ve arka freni kombine olarak kullanmak fren mesafenizi azaltacaktır. arka fren sizi asla durdurmaz. arka frene asıldığınızda motorun arkasının da yalpalama sebebi istem dışı olarak önünüze bakmaktır. bu psikolojiyi atıp direk olarak karşıya baktığınızda motorun arkası tahmin ettiğiniz kadar kendisini salıvermeyecektir.

bunlar benim bildiklerim ve uyguladıklarım. sürçü lisan ettiysem affola. daha tecrübeli arkadaşlarımız bilgilerini aktarırsa bizler de faydalanırız.

herkese sevgiler..

c90

Herkese iyi akşamlar 2 sorum var; kullandığım motor cbr250r (eğer sorduğum sorularun cevabı motorla ilgiliyse diye söyledim)

Kontra

Bu teknikle ilgili daha önce bir çok video izledim ama kendim deneyince nedense olmayacak gibime geliyor. Şöyle söyleyeyim 50 km/h düz yolda denedim o zaman bile motor bir tarafa yatıp düşecek gibime geliyor..

Ki bu tekniği pist yarışlarında motoru yatırırken kullanıoyrlar. e o adamlar virajı 50 ile dönmüyorlardır sanırım o kadar yattıklarına göre en azından 80-90 kmh vardır diye düşünüyorum.

yani sorum şu, bu kontra tekniği maks kaç mh hızdayken kullanılmalı?

debriyajla yavaşlamak

80 kmh üzeri bir hızda olduğumuzu düşünelim farzedein 12bin devir kadranında yazan ama 11bin devir çeviren bir motoarda x viteste 8 devir yada 7 bin devir civarı gidiyoruz. Ama yavaşlamamız gerekti.

Bana kalsa debriyaj kullanılmadan sadece kombine ve kademeli frenle durulması gerekir. çünkü devriyaja sıkıp motor boşa çıkınca o zaman hız düşmüyor ama vitesteyken gaz kapatınca zaten motor yavaşlama eğilimine giriyor.

ama bir okuduğum bir yerde adam şöyle bir mantık kurmuş;

debriyaja sıkmak gücün motorda olmamasını sağlar. bize de frenlerken güç gerekli değil o zaman debriyaj sıkılmalı.

Sizce hangisi doğru?

** Ek olarak bir soru daha soracağım ama tahmin değil sadece bu deneyimi yaşayanlar söylerse sevinirim,

30 yaşımdayım ve olayın bilincindeyim. zaten denemeyeceğim sadece meraktan soruyorum. ve bu adamın profesyonel olduğunun da farkındayım

KNEE-Down mu deniyor teknik olarka hani ş virajda dizini yere koyma olayı. Bu kaç km/h hızdayken oluyor.

tabii ki virajdan viraja fark eder ama aşağı yukarı en azından kaç kmh de motorla diz yere koyuluyor? ha mesela aşağıdaki resimde sürücü o virajı kaç ile dönüyor?

http://www.motosiklet.net/forum/mot...5483-deliemin-1000rr-ve-viraj-resitali-;.html
1- kontra tekniği bilmeyenler içiin sürüş mantığına ters geldiğinden alışılması zor bir tekniktir
2-- kontra tekniği mantık olarak ve de refleks olarak oto motor haline geldiğinde viraj açısı ve hız dikkate alınarak gidona uygulanacak güç standart hale gelir ve her hangi bir tehlike yaratmaz
3--- kontra tekniği 20km ve üstündeki hızlarda rahatca kullanılabilir ve trafikte bile bir sıkıntı doğurmaz
4---- frenleme kısmına gelince mutlak suretle gidon kontrolü sağlam olan bir sürücü tarafından mutlak suret ile karma frenleme şarttır
5----- viraja girerken bir hız arka trafik kontrolü yapılmalı viraj ortasında hız düşümü arttırımı yapılamamalı ve kesinlikle baş mutlak suretle viraj bitim noktasında olmalı aksi halde viraj bir felaket olabilir
6------ viraj bitiminde hızlanma ((( kesinlikle trafikte sonu görülmeyen virajlarda içten viraj alma yapılmamalıdır)))
7------- Eksiklerim var ise tamamlanması dileği ile ::gazla::

Yaklaşık 90 derecelik viraja kaçla girebiliriz ve ben hep yatmaya alışmışım :) gidona kuvvet uygularsam sanki düşecek gibi oluyorum bu sorunu nasıl halledebiliriz :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:58 ----------

sola çeviriyorsun sağa gidiyor sağa çeviriyorsun sola gidiyor ne karşık birşey bu ben bunu yaparken düşerim :cherry:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar