400 gram eksik yağ ile motoru kullanma çok yanlış. Birde bu şekilde 90 ın üzerinde ki süratler motorun sıkıştırılması, motor için iyi değil. Böyle kullanmaya devam edersen 15-20 binde motorun çekişten düşer, yağ tüketimin azalacağına dahada artar. Motor yaptırmak zorunda kalırsın. Benden söylemesi. Motorun yağ boşaltılırken motor soğuk ise içinde bir miktar yağ kalmılş ta olabilir, veya yağı ilk önce normal bi kaba alarak, sonra ölçerli kaba boşalttılarsa ilk alınan kabın yüzeyine yapışan yağıda sayarsan ben 600 gram değilde, toplamda motorundan 700 gram yağ çıkmış olabileceğini düşünüyorum. Çünki 600 gram yağ, yani 400 gram eksik yağ motor için çok riskli ve zaten 600 gram yağ yağ çubuğu ile ölçtüğünde çubukta görünmüyor. Yağı 650-700 gram seviyelerinde çubukta görmeye başlıyorsun. Dolayısıyla sen dünki mesajında yağ çubunun min seviyesin de yağı gördüğünü söylediğinden dolayı böyle düşünüyorum. Ama bu şekilde kesinlikle kullanma, kendine bi periyot çiz, senin motorunun yağ eksiltme eğilimine göre düşünürsek 500 km de bir yağını kontrol et ve tamamla. Rodaj motoru çok dingin kullıyorsan uzun sürer, yağ tüketimin geç kesilir. Ama biraz devirli 90-100 seviyelerinde kullanımla yağ tüketiminin 8-10 bin seviyelerinde azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Ben 23 bindeyim. Yağ tüketimim yeni yeni azalmaya başladı. Eski cbf imde yağ tüketimini 25 binde kesmişti. Rodajın bu kadar geç bitmesi ve yağ tüketiminin geç kesilmesi dingin kullanım tarzımla ilgili.
Cbf iki aşamada yağ yakıyor.1. Rodajda, 2 ise motor ömrünü tamamlamaya başladığında. Sen rodajdasın. Önemli olan yağını bu seviyelere kadar düşmeden tamamlaman. Dediğim gibi elinde bi takviyelik yağ mutlaka bulundur. Mesela bu gün keşke servisten ilavelik yağ da satın alsaydın. Belkide almışsındır, bilemiyorum. 500 km sonra ihtiyacın olacak. Mesela kitapçıkta yazdığı gibi 4000 km de bir yağ değişimi yapayım diyerek bide yağına bakmasaydın, motorun 4000. km yi kesinlikle görmeden şu anki mevcut yağ tüketimi ile yatak saracaktı. Bu yüzden yağına bakman önemli.
Eğer senin çubuktan ölçtüğünde hata var ve servisin ölçtüğü 400 gram eksilttiğini söylediği ölçüm doğru ise çok ince bi çizgide kurtarmışsın diyeyim. 200 gram daha eksiltmiş olsa idi motorun yüksek ihtimal yatak sarabilirdi.
Ustanın söylediği, sürekli yağını kontrol et, bilgisini ustadan duymana gerek yoktu, aslında bence buradan edindiğin deneyimlerle yağ seviyeni o denli düşürmeden kontrol ederek ilavesini yapman gerektiğini biliyor olmalıydın. Çok yerde yazılı, bi çok kez üşenmeden yazdım. Bu platform bunun için var. Allahtan bi sıkıntı olmamış, bu sevindirici elbette.