Vay... herif vay, motorun bi sıkıntısı varda kek mi arıyor ne. Sağlık olsun, sizde vesileyle Adapazarını görmüş oldunuz.
Bu gün yağımı değiştirdim. Deneme yapıcam. Şöyle ki: Yağ 16 tl ye 10w-40 P.Ofisinin yarı sentetik bi yağını aldım, vites geçişleri 15-50 gibi başarılı olmasada yağ eksiltme eğilimi bu sıcaklarda 10-40 ın daha fazla olduğundan şunu deneyeceğim, gerektiği zaman eksik yağını tamamlayarak bi yağ ile 2500-3000 km ye kadar kullanıyorum, sorun olmuyor. Şimdi sayacımı sıfırladım. 1000 km hiç yağına bakmayacağım. Normal kendim gibi kullanacağım

1000. km de çıkan yağı ölçeceğim. Yağı açmadan yağ tam 1 lt ve orjinal ambalajında iken yağın max. seviyesini kalemle işaretledim. Yine 1000 km sonra yağı huni yardımı ile direk aynı kaba alacağım. Bakalım motorumuz bu sıcaklarda 10 w-40 ile yani en kötü şartlarda 1000 km de ne kadar yağ eksiltiyor. Kendi hesaplarıma göre 1000 km de 150-200 gramı geçmediği taktirde sorun yok. Ama 300 gram eksik çıktığını görürsem bu 2000 km de 600 gram demektir. Bu testi bu yüzden 2000 km yapmıyorum, motordaki yağ seviyesinin 2000. km sonunda, motor ömrünü kritiğe sokacak seviyede yağ eksilmesi de yapması söz konusu olabilir. Yani 1000 km de 200 gram eksilme yaparsa 2000. km de motordan 600 gram yağ çıkacak ve bu sıcaklarda 400 gram eksik olan 10w-40 yarı sentetik bi yağ motoru öldürmeye yeterde artar bile. Neyse 1000 km sonra test sonucunu buraya yazacağım. Bu testi yapmamın nedeni bi yağ ile 2500-3000 km geziyorum ama bu sıralar fazlaca yağ ilave etmeye başladım. 400-500 km geziyorum bakıyorum hayda, eksilmiş, ilave yap falan. 100 gram atıyorum, bi hafta geçiyor 200 gram attım geçenlerde mesela. Bu gün motordan çıkan yağı ölçtüm. 950 gram yağ çıktı, yani destekli ilave yapıyormuşum demek, fazla veya eksik sayılmaz

Neyse bakalım test sonucum ne olacak. Hep birlikte görücez. Motorumda bi yağ yakma var. ama çekişte düşme falan yok, bunuda bi türlü anlamıyorum. Bu motor bu yağı ne yapıyor. Ha, hiç yakmasaydı veya eksilmeseydi bu motor daha mı iyi kaçacaktı, onuda bilmek için sıfır motor yaptırmak lazım. Fakat bu gün şunu fark ettim. Daha doğrusu bu hep vardı aslında, çıkan kirli yağ hafif çiğ benzin kokuyordu, hiç motordan çıkan yağınızı kokladınız mı

Bu aslında yağın bir miktarının yakıldığınında belirtisi olabilir mi acaba ? Yani karterle yanma odası arasında silindir içinde piston hızla aşağı yukarı çalışıyor. Segmanlardan kaçırıyorda bir miktar yağ yanarken yanamayan bir miktar benzin de aynı anda kartere mi iniyor acaba ne dersiniz ? Veya sizce neden motordan çıkan kirli yağda çiğ benzin kokusu olur ? Sizde durum nasıl =?
Yarın bi 200-300 km yol patlatıcam galiba, öyle bi havadayım. Ramazan ramazan kimseye gel güneşin altında 3-5 saat sürüş yapalım diyemiyorum, yakındaki dostlarım kardeşlerim sakın ola alınmasınlar. Tek ben yanayım, siz yanmayın

Neyse, en azından denememin üçte birini falan yapmış olayım. Hem senelik izindeyim. Ramazanda pek tadı olmuyor ama, şöyle bi komple Karadeniz sahillerini bi gezeyim diyorum. Bi kaç biyerler tarif ettiler, kumcağız, cebeci pembe kayalıklar mı idi öyle bişeyler..

Bakalım, bi sabah olsun hayr olsun
Belkide daha da fazla. Sonuç böyle çıkarsa motor sıfırlama işlemi yaptırabilirim. Ondan sonra lastikleri falanda michalen sıfırlar ya 2013 sezona motorumu şimdiden hazırlamış olurum, yada yaz sonu, Ekim-Kasım gibi satarım. Ama motoru yaptırmak istediklerimi yaptırdıktan sonra satarsam alan sıfır motora binmiş olacak. Kısmet olursa da belkide rodajını kendisi yapacak. Tabi her şey kısmet, belkide ben kullanmaya devam ederim. Test sonucunu buraya yazarım.