- Konu Yazar
Merhaba arkadaşlar, Mondial MG 125 Deluxe 125cc motosikletim var. Gaziantep te bu tip motorlara (CG tipi) cc yükseltme yapıyorlar. 200cc ve 250cc ler oralarda çok yaygınmış. Hatta 300-325cc olanları bile var. Ne kadar mantıklı? Tartışılır tabi.
Forumdan kingcüneyt isimli arkadaşımız buradaki konuda kendi motorunu 250cc yapmış. Burada videosu var. Bende Kingcüneyt arkadaşımızın kendi konusunda verdiği şu tavsiyeyi göze alarak motoru 63,5mm 200cc yapmaya karar verdim.
150 de pek istedğin randımanı alamayabilirsin 63,5 200 yap kafan rahat eder
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki;cc yükseltme işini hız yapmak veya yarışmak için yapmıyorum. Daha güçlü, torklu, rahat giden ve fazla yakmayan bir motor istediğimden dolayı yapıyorum. Kingcüneyt arkadaşımın konusunu baştan sona okudum. 63,5mm 200cc tam benim isteğime uygun bir seçim. Sakin kullanımda yakıt sarfiyatı gayet uygun oluyormuş. Çünkü motor 125cc ye nazaran düşük devirlerde daha canlı gidebiliyor.
Bu işe bir yerden başlayacağım artık. Ve öncelikli olarak şuna dikkat edeceğim: Şuanki motordan; şanzıman, karbüratör, debriyaj balatasıda dahil tek bir civata bile kullanılmayacak. Gerekli parçalar yeni olarak bujisinden civatasına, şanzımanından pistonuna karbüratörüne kadar A dan Z ye bütün halinde gelecek motora monte edip yağını benzinini koyup kullanacağım. Muayeneye giderken yada keyfi olarak gerekirse motoru 1 saatte indirip eskisini takacağım. Yani tamamıyla eksiksiz 2 adet set olacak. 125cc ve 200cc. Bir motorun eksiksiz olarak çalışabilmesi için ne gerekiyorsa yeni alınacak, eski motordakiler kullanılmayacaktır.
Genel olarak isteğim: 63,5mm 200cc motor ve 6 Vitesli Şanzıman
Sizden gerekli olan malzemeler-işlemler ve ne işe yarayacakları, ne katkı sağlayacakları gibi bilgiler istiyorum. Nasıl ve hangi fiyatlara nereden temin edebileceğinize yazmanızı rica ediyorum.
Kingcüneyt arkadaşım stronglu tornadan bahsetmişti. Sıfır motor toplarken torna işi oluyor mu? Bu neyin nesidir? Yapılmassa ne olur? Yapılırsa ne olur?
Arkadaşlar konuya cevap yazarken lütfen amacın dışına çıkmayalım. Yani "boşver sat 250 lik bişeyler al" , "bak benim 250liği veriyim üstüne 2-3 bin ver anlaşalım" vs. cevaplar yazmayalım. Ayrıca iş bitince 200cc yeni bir motor almaktan daha uygun oluyor.
"Bu işe bir yerden başlayacağım artık" dedim ve amacım budur.