5000-6000 deviri geçince aşırı tekleme sorunu

Öncelikle herkese iyi günler diliyorum. Motorum kuba str 250 cross, 1800 km de ve 6000 deviri geçtiğimde her viteste çok yoğun tekleme yapıyor ve gaz yemiyor. Kompresyonda sürekli patlamalar yapıyor, egzoz ucu oldukça kurumlu ve ilk bujisi söküldüğünde baya bi kararmış çıkmıştı.

Önce hava ayarında problem olduğunu düşünerek karbüratörün hava ayarını artırdım. Hava filtre kapağını açtığımda filtrenin yağ içinde olduğunu gördüm, motor içinden hava filtresine ulaşıp devirdaim yapan borulardan (işlevini bilmiyorum) yağ oraya kadar gelmişti. Filtresiz ve kapağı açık şekilde deneme sürüşü yaptım tekleme azalsa da sorun kesilmedi.
Haftasonu karbüratöre bakmak için depoyu kaldırdığımda, karbüratörün üstünde gaz telinin olduğu yerdeki kapağın açık ve yayın dışarda olduğunu gördüm. Sorun kesin budur diye karbüratörü sökmeden kapağı kapatıp denedim ve teklemenin arttığını gördüm.

Çok tecrübeli ve bilgili olmasam da sübap ayarında bi sorun olsa her devir aralığında olacağını düşünüyorum, acaba karbüratöre kapağı açıkken su girmiş olabilr mi yoksa sorun ateşlemeyle alakalı bir sorun mudur? Siz değerli üyelerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak isterim, şimdiden saygı ve selamlarımla.

Sorun büyük ihtimalle ateşleme sisteminde genelde yüksek devirde tekleme buji kablosundan olur bi bakın. kolay gelsin

motor rolantide çalışır durumdayken aniden gazı kökle eğer daha motor hızlanmadan tekleme oluyorsa karburatorle ilgilidir. jikleyi açık unutmuş olabilirsin veya hava filtren temiz değildir. Hava ayarı düzgün değilsede tekleme olur yüksek devirde.

motor rolantide çalışır durumdayken aniden gazı kökle eğer daha motor hızlanmadan tekleme oluyorsa karburatorle ilgilidir. jikleyi açık unutmuş olabilirsin veya hava filtren temiz değildir. Hava ayarı düzgün değilsede tekleme olur yüksek devirde.
rolantideki motorun gazını köklemek boğulmasına sebep olur (enjeksiyonlular hariç)
diğer dediklerinde haklısın.

@özgür, öncelikle geçmiş olsun. sana önereceğim ilk şey, var olan benzini temiz bir bidona boşaltmandır.
en kolay boşaltma yolu karbüratör şamandırasından yapılır. güvendiğin bir yerden bir miktar benzin alıp bir denemeni öneririm. ayrıca motorun üzerinde çin malı buji varsa bujiyi bosch veya ngk ile değiştirmeni, eğer filtre kağıt filtre ise yenilemeni, sünger filtre ise temizleyip kurutup yerine takmanı öneririm. (çok fazla yağ çekmiş diyorsun, bir miktar yağlanma normaldir daha iyi temizileme yapması için kasten çok yavaş periyotla yağlancak şekilde bir boru filtre kutusunda mevcuttur)
problem yine çözülmezse, avans ayarını kontrol etmeni öneririm ya da supap zamanlamalarını da kontrol etmelisin. yapacaklarını, ekonomik ve kolay olandan başlayarak sırasıyla yapman motorun ve bütçen adına faydalı olacaktır...

not: karbüratör ayarını zaten daha önce denediğin için yazmadım

rolantideki motorun gazını köklemek boğulmasına sebep olur (enjeksiyonlular hariç)
diğer dediklerinde haklısın.

@özgür, öncelikle geçmiş olsun. sana önereceğim ilk şey, var olan benzini temiz bir bidona boşaltmandır.
en kolay boşaltma yolu karbüratör şamandırasından yapılır. güvendiğin bir yerden bir miktar benzin alıp bir denemeni öneririm. ayrıca motorun üzerinde çin malı buji varsa bujiyi bosch veya ngk ile değiştirmeni, eğer filtre kağıt filtre ise yenilemeni, sünger filtre ise temizleyip kurutup yerine takmanı öneririm. (çok fazla yağ çekmiş diyorsun, bir miktar yağlanma normaldir daha iyi temizileme yapması için kasten çok yavaş periyotla yağlancak şekilde bir boru filtre kutusunda mevcuttur)
problem yine çözülmezse, avans ayarını kontrol etmeni öneririm ya da supap zamanlamalarını da kontrol etmelisin. yapacaklarını, ekonomik ve kolay olandan başlayarak sırasıyla yapman motorun ve bütçen adına faydalı olacaktır...

not: karbüratör ayarını zaten daha önce denediğin için yazmadım

aslında haklısın ben kendi motorumdan yola çıkarak düşündüm. benim motorun rolantisi biraz hızlıdırda :) Motora biraz gaz ver motor biraz devirlendikten sonra hızlı bir şekilde gazı ver eger tekleme oluyorsa karburatorden. Aynı sorun bendede vardı ben sorunu bu şekilde buldum ve hallettim.

öncelikle tüm cevaplarınız için teşekkür ederim. motorun hızlanması ve rölantisi gayet normal.. tek sorun dediğim gibi 6000 devirde teklemeye başlaması,

bilgi edinmeye ve anlamaya çalıştığım hava ayarı düşük olduğundan yanmada sorun mu oluyor, yoksa yüksek devirde benzin yetişmediğinden mi tekleme oluyor? Yani alt devirlerde herşey normalken, devir arttığında tekleme neyin nesi?

araştırırken bazı şeyler öğrendim, kendim hiç motor tamiriyle uğraşmadığımdan cehaletime verin, filtre görevi artması için sünger tipi filtreler özellikle yağlanıyormuş. ben yağlamadan takmıştım filtreyi.. ayrıca motoro fazla konan yağ, tahliye borularıyla hava filtresine ulaşabiliyormuş... bu haftasonu karbüratör ayarını tekrar yapıp ateşleme sisteminin soketlerini kontrol edeceğim, bi usta oksitlenmeden ve yüksek devirde titreşimden olabileceğini söyledi. bunlar sorunu çözmezse tek sorun avans ve sübap ayarları kalıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar