Aileden önce kendinizden emin misiniz bu konuda?Kendinize güveniyor musunuz?Bende hayvan fobisi var kediden kuşa her hayvandan abartılı düzeyde korkuyorum ancak köpeklerden ne kadar korkarsam korkayım onlara karşı inanılmaz bir sempati besliyorum.Psikologa gittim ve psikolog aileme bir köpek alın onunla yaşamayı öğrensin vs. dedi,ben de zaten çok ama çok istiyordum beslemeyi fakat annemler almadılar,kapalı alanda olmaz dediler.
Şimdi şöyle,kapalı alan olayı eğer evin diğer sakinleri problem çıkarmazsa ve hayvan hiperaktif değilse çok büyük bir sorun değil.Sonuçta hepimiz apartmanlarda,bahçesiz evlerde yaşıyoruz ve insanlar binalarda hayvan görmeye alışmak zorundalar.Ancak bu konuda zamanında çok ciddi araştırma yapan birisi olarak şunu söyleyeyim; bir köpek beslemek gibi düşünmeyin de bir canlıyı himayeniz altına almak gibi düşünün.
(Belki yazmışsınızdır ancak ben görmedim hangi tür olduğunu belki de sokak köpeğidir.)Minyatür köpek ise o hayvancağızlar zaten dışarıda yaşayamazlar onların yaşam alanları evlerdir,fakat bu büyük köpeklerin evde yaşayamayacağı anlamına da gelmez,nitekim çok fazla tanıdığım var evinde sorunsuzca büyük köpek besleyen ve duyduğum/gördüğüm insanlar var bahçeli eve geçmek zorunda kalan.Bir tanıdığım Rotwailer besliyordu.Köpek için apartman dairesinden villaya geçmişti çünkü köpek evin içinde yapamıyordu,çok rahatsızdı(mış).Öncelikle bu konuya dikkat edin,sonuçta sizin hiç bir canlıya zarar vermeye hakkınız yok.Diğer bir husus,bahçede de olsa eve alırsanız köpeği,zamanla kalıcı olan koku ve pislik durumu ile karşılaşabilirsiniz.Her köpek yapar demiyorum ancak ev eşyalarına zarar verme potansiyelleri var ve kendileri çok temiz olsa da mamaları koku yapabilir,bu yüzden köpeği suçlamaya hakkınız hiç bir zaman olmayacak.Komşu faktörünü biliyorsunuz,ona hiç girmeyeyim.Siz ne kadar eğitim verirseniz verin eğer köpeğin karakterinde varsa saldırgan olabilir,size alıştıkça sizi kendi ailenizden dahi kıskanacaktır.Bir şekilde enerjisini atması gerekecek ve bu çok büyük bir sorumluluk gerektirir,o köpeği her gün dışarı çıkarmalısınız;bu onun en doğal hakkı.Bir de köpek çok duygusal olabilir(bu da cinse göre değil köpeğin karakterine göre değişir) sürekli ilgi ister ve ilgisiz kalırsa onu üzmüş olursunuz ki buna da hakkınız yok.
Şimdi bunlar kötü yönleri,muhtemelen çoğaltılabilinir de ama iyi yönlerine de değinmek gerekiyor.
Söylediğim gibi köpek değil bir canlı,bir arkadaş ediniyorsunuz.Bu her zaman yanınızda vefakar birisinin olacağı anlamına gelir.Çünkü köpek kesinlikle nankör bir hayvan değildir.Siz ona hak ettiği gibi davranırsanız o sizi üzmez,hatta belki sizinle birlikte üzülür.Bir köpekle dost olursanız yalnız kalmazsınız.Bir köpeğe baktığınızda kendinizi sorumlu hissedersiniz ki bu sizi mutlu etmek için başlı başına bir sebeptir.Burası da daha uzar gider,köpek sahibi ya da deneyimli arkadaşlar her iki tarafa da daha sağlıklı yorum yapacaklardır.
Tekrarlıyorum,ben beslemedim ancak ciddi anlamda beslemeyi düşündüğüm zaman oldu ve elimden geldiği kadar araştırdım.Din konusunda ise,ben okuldaki hocasına sormuştum o da "köpeğin girdiği eve melekler girmez,evin bereketi kaçar" demişti.Ben sadece kendi çevremdeki köpek besleyen insanların yeterince mutlu olduğunu söyleyeyim daha fazla konuşmayayım.
Umarım yanlış bir karar vermezsiniz,ancak olumsuz olacak ise kararınız acele edin; keza o köpek size alışırsa ve ya siz ona alışırsanız,her şey çok daha zor olacaktır.