HAVA SOĞUTMA BASİTTİR UCUZDUR GÜVENİLİRDİR, SU SOĞUTMA ÜSTÜNDÜR NOKTA.
Tüm motorlar belli sıcaklıklarda çok verimli çalışır bunun altında verimsiz üstünde hararet riski ile çalışır. Hava soğutmalı motorlarda hararet riski uzun yolda değil trafiktedir. Fakat uzun yolda gereğinden fazla soğuyabilirler ki buda kötüdür. Şimdi e su soğutmalı motorda uzun yolda havayla soğuyor diyeceksiniz ama bu doğru değildir. Su soğutmalı motorlarda motorun sıcaklığına göre su yollarını açıp kapatan valfler bulunur ve bu valfler adımsızdır. Yani sıcaklığa göre çeyrek yarım açık kalabilirler. Bu sayede önden ciddi rüzgar yese bile bu motorlar gereğinden fazla soğumaz, tersine en ideal sıcaklıkta sabit kalır, hava soğutma gibi değişmez.
Hararet problemi trafikte meydana gelir. Yamahanın 1100cc hava soğutmalı motoru var (örneğin dragstar) Yamaha kalitesinde bir motoru dizayn eden mühendis gerekli önlemi alır. Yani motorun trafikte ısınsa bile kolay kolay hararet yapmaz ama tecrübeden söylüyorum, üstündeki şöförünü güzelce pişiriyor. Sadece vw kaplumbağalar değil porsche yarış otomobillerininde çoğu hava soğutmalı idi. Yani hava soğutmalı yapılan motorda çalışır ama su soğutmanın avatajlarına sahip değildir. Su soğutmanın tek dezavantajı ise, bir sürü kompleks parça gerektirmesidir. Buda ağırlık ve maliyet demektir. Hava soğutmalı bir motorun (eğer fanı yok ise) soğutma sistemi arıza yapmaz ve yolda kalmaz ama su soğutmalı bir motorun radyatörü delinse, suyu eksilse, pompası bozulsa vs yolda kalır. Eğer bakımını iyi takip ediyorsanız su soğutma çok büyük avantajdır. Hava soğutmada hararet problemi ucuz motorlar için geçerlidir. Ama yinede her koşulda işinizi garantiye almak için su seviyesini vs kontrol etmek şartıyla su soğutma tercih edilmelidir.
Baştada yazdığım gibi olayı sadece aşırı ısınma olarak görmeyin. Hava soğutmalı motorlar gereksiz fazla soğuyabilirler. Buda fazla benzin yakmalarına sebep olur.
Örneğin benim otomobilimde yukarıda bahsettiğin sıcaklığa göre açılıp kapanana vana (asıl adı termostat ama radyatör fanını açan termostatı kastetmiyorum) bozulmuş idi ve otomobilim her yola çıktığımda normalde 90 derece olması gerekirken 70 derece çalışıyordu ve çok aşırı yakıt tüketiyordu. O parça değişince yeniden sürekli 90 derece çalışmaya başladı ve tüketim düzeldi. Bu açıdan bakarsak su soğutmalı motor çok daha avantajlıdır.
Evet su soğutmalı motor uzun yolda iken fan açmaz oda rüzgar yer ama tam olarak hava soğutmalı gibi davranmaz. Hava soğutmalı motorların örneğin dış yüzeyleri hava soğutmaya uygun olması için kalorifer petekleri gibidir. Yada en azından daha tırtırlıdır diyelim. Ayrıca çoğu 2 yada 4 silindirli V motorda arkada kalan silindirler havadan daha az yararlanır ve öndekine göre daha sıcak olur. Su soğutmalı motorda bu daha iyi dengelenmiştir.
OLAY SU SOĞUTMADIR! Basit ve arıza yapmıyor diye hava soğutma tercih edilmez. Bakımın yapın, su seviyesini takip edin tamamdır.