Bence doğru neyse onun olması lazımdır......
sarımsaklasakta mı yesek, sarımsaklamasakta mı yesek?
oku adam ol, baban gibi eşek olma!
oku adam ol baban gibi, eşek olma!
uymadı pek beSenin güzel nazına hastayım, ford'un ara gazına!![]()
Zaten meselede bu değil'mi?Dilimizi düzgün kullanıyoruzda birde kısaltılmış (piç edilmiş) internet dili'mi gerekli?Diline ya sahip çıkarsın ya çıkmazsın bunu uzatmaya kelimeleri yazarken kısaltmaya gerek yok.Slm,Nbr,ASL,ewet hayatınızı ne uzatır ne kısaltır.Devlet dairesinde dilekçe verebilmek için itinalı düzgün bir türkçe kullanmak gerektiği gibi nasıl yazması gerektiği'de bilinmeli.Malesef bu müfredatla mümkün değil.Edebiyat fakültelerinde bu tarz dilekçe örnekleri dolu.İbret olsun diye öğrencilere dağıtılıyor.Zati o itinayı gösteren adam GidiPte BoyLe Soyhle yazmıor valla.
niye kimse kavga etmiyor, tartışmıyor!
Forum hadi!!! yedik, içtik, konuştuk, sıra geldi kavgaya...
:queen::queen::queen::queen:
bu tip yazanlara baktığımız da zaten, kelime dağarcıklarının da ne kadar iyi olduğunu görebiliyorsunuz....Dilimizi düzgün kullanalım savunusu yapacaksak eğer...
Böyle değil, şöyle yazmalıyız:
Zaten mesele de bu değil mi? Dilimizi düzgün kullanıyoruz da bir de kısaltılmış (piç edilmiş) internet dili mi gerekli? Diline ya sahip çıkarsın, ya çıkmazsın. Bunu uzatmaya, kelimeleri yazarken kısaltmaya gerek yok. "Slm", "Nbr", "ASL", "ewet" hayatınızı ne uzatır, ne kısaltır. Devlet dairesinde dilekçe verebilmek için itinalı düzgün bir Türkçe kullanmak gerektiği gibi nasıl yazması gerektiği de bilinmeli. Malesef bu müfredatla mümkün değil. Edebiyat fakültelerinde bu tarz dilekçe örnekleri dolu. İbret olsun diye öğrencilere dağıtılıyor. Zaten o itinayı gösteren adam "GidiPte BoyLe Soyhle" yazmıyor vallahi.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir...
Not: Sevgili greyhorse dostum, lütfen üzerine alınma, yalnızca bir örnek seçmem gerekiyordu. Senin yazın denk geldi...
Dil bir ülkenin en büyük değeridir...
sürekli içerisine kelimeler eklenebilir...
Lakin; bunun hiç birisi alfabeyi değiştirmez...
yazılan ''w,q,L, vb.'' harflerin ne kolaylıkla nede başka birşeyle alakası yoktur...
bunu sadece özenti olarak görürüm...
eskiden berberlerin, şimdi kuaför olması gibi...
nasıl dı?;
cuafför diyemi yazılıyordu yoksa...
üstâdım kelimeleri değiştirelim demedim ki zaten, eklenebilir sadece buda alfabe ile uyumlu olur...Sevgili kardeşim.
Biraz düz mantık olacak belki ama.
Kelimeleri değiştirmeye müsade edip, alfabe değiştirmeye müsade etmiyorsak, o zaman ''walla'' ''Baq'' ''ewet'' gibi kelimelerin kullanılması bence gayet normal bi duruma geliyor.
Çünkü sadece kelimeleri değiştiriyoruz.
Alfabeyle oynamiyoruz ki.
Kafam karıştır:
Neyse ben çekiliyorum.
evet, katılıyorum! güzel bir düşünce.Dilin kurallarıyla yazmaya alışınca düzgün Türkçe kullanmak çok kolay iş. Kaç bin mesajım var, işi gücü olmayan oturup baksın, eminim ki klavye hataları dışında yaptığım dil hatası çok azdır; çünkü dilimi düzgün yazmayınca karşımdakinin de düzgün anlamasını beklememeye şartlandırdım kendimi.