Emniyet Şeridinin Adını "İnsanlık Şeridi" Olarak Değiştirelim

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Haşmet Babaoğlu'nun Sabah gazetesindeki yazısı,okumakta fayda var bence.

"Emniyet şeridini kaldıralım!
Başlığı görünce... "Nasılsa bu şerit hiçbir otoyolda adına uygun biçimde kullanılmıyor, kaldıralım gitsin" dediğimi düşünebilirsiniz.
Eh, haksız da sayılmazsınız!
Ama gelin o kadar umutsuz olmayalım ve ilk önce bu şeridin adını kaldıralım! "İnsanlık şeridi" mi, "acil müdahale" şeridi mi, böyle bir ad koyalım ve bunu büyük bir medya kampanyasıyla duyuralım!
Zaten kime sorsam, "üzerine lamba takan aracın başkalarını enayi yerine koyarak geçip gittiği şerit" diyor, başka bir şey demiyor! "Emniyet" sözcüğünün toplumsal zihnimizdeki çağrışımları da maalesef hep otoriteye ve bürokratik ayrıcalığa çıkıyor ama kendi güvenliğimize çıkmıyor!
Demek ki, en baştan...
Bu şeridin hepimiz için hayati önemde olduğunu anlatmak gerekiyor.

Geçen pazartesi havanın kararmaya başladığı saatlerde TEM yoluyla İzmit'ten İstanbul'a dönüyordum.
Hereke yakınlarında trafik durdu.
Öğrendim ki, bölgedeki bir sanayi tesisinin gaz deposunda başlayan sızıntıya karşı bir önlem olarak araç geçişine izin verilmiyormuş.
Bekleyişimizin uzun süreceği ortadaydı. Kontağı kapattım.
Siren sesleri duyulmaya başlanınca hemen dikiz aynama baktım. Olay yerine sevk edilen ambulansların tepe ışıklarını gördüm.
Ve o anda fark ettim ki, bütün şeritlerin TIR'larla, otobüslerle, otomobillerle dolu olduğu yetmiyormuş gibi emniyet şeridi de tıkalıydı.
Neden? Çünkü trafiğin durduğunu gören birtakım ruhsuzlar hemen emniyet şeridine girmiş ve orayı da tıkamıştı.
Ambulansların trafiği yarmak için çektikleri sıkıntıyı anlatabilmem imkânsız!

Korkulan olsaydı ve gaz sızıntısı zehirli çıksaydı...
Ve acil müdahale geciktiği için insanlar hayatını kaybetseydi...
Eminim, emniyet şeridini tıkayan o pislikler hiç utanmadan "ne biçim milletiz, ne biçim devletiz, insanlarımızı kurtaramıyoruz" diye söylenirlerdi!
Ekim ayında 9 kişinin ölümüne, 17 kişinin ağır yaralanmasına neden olan Sultanbeyli'deki kazayı hatırlıyor musunuz?
Hayır! Hatırlamazsınız, çünkü trafik kazalarına hak ettiği önemi vermeyen medya pek üzerinde durmadı.
İşte o kazada ambulanslar saatler boyu olay yerine ulaşamamıştı.
Çünkü emniyet şeritleri de tıkalıydı.
Sağlık ekipleri ilk yardım için ellerinde çantalarla bir kilometre koşmak zorunda kaldılar.
Biliyorum...
Tam bu noktada emniyet şeridi ihlallerinin para cezasının ne kadar olduğunu soracaksınız, biliyorum.
66 lira!
Söyleyin, bu cezanın caydırıcı olması mümkün mü?"

Çok yerinde bir yazı Haşmet Abi güzel yazmış, umarım insanlar gelişmiş ülkekerdeki önemi bizde de gösterirler, biraz daha önem verilmesi gerekiyor trafiğe ve de hayata, saygılarımla...

Sultanbeylideki Tem üzerinde yaşanan kaza çalıştığım şirketin yakınında oldu,emniyet şeridini tıkayan şerefsizler yüzünden ambulanslar gidemiyordu, durum içler acısıydı,ambulans ve itfaiye araçları yan yollardan alternatif caddelerden yol kenarından müdehale etmeye çalıştı, kaybedilen zaman ve canlara yazık...

Bu civikligin sebebi devletin memurlarinin ta kendisi aslinda.

Eskiden boyle bir sey yoktu, trafik sikissa dahi kimse girmezdi. Zaten emmniyet seritleri de bu kadar genis degildi.

Adam Devlet Malzeme Ofisi Muduru , aracim makam araci diyerek kopru trafiginde tum vatandaslara nanik yaparak emmniyet seridinden gidiyor.

Vatandas deliriyor hakli olarak , ast ust mu var bu ulkede diye. Ama her vantadas sag duyulu degil. Firsatlar ulkesi degil Turkiye, Firsatcilar ulkesi. Hemen kural disi bir yol buluyoruz .

DMO Muduru kalem tras toplantisinami yetisecek. Ambulans, Resmi gorevli Polis (Sabah ofisine giden amirin makam araci degil) , Itfaye haric bu seride girmek her surucuye yasaklanmali.

60 TL idari para cezasina gelince, daha cok kendilerini kandirirlar. Millet ehliyetsiz araba kullaniyor bu ulkede, ehliyeti olmayan adam neden ehliyetini kaptirmaktan korksun ki.

Ama madalyonun diger yuzude var. OGS den siyiracaz diye plakasini katlayan , cok arac sollayarak kendini iyi sofor sanan, Aracina iki tane cakar lamba alip kendini polise benzetmeye kalkan bir toplumda bunu ogretmek cok zor.

Resmi araçlar dahil emniyet şeridine giren her araca kallavi cezalar yazılmadığı sürece bu sorunumuz ne yazık ki devam edecek.

Bu civikligin sebebi devletin memurlarinin ta kendisi aslinda.

Eskiden boyle bir sey yoktu, trafik sikissa dahi kimse girmezdi. Zaten emmniyet seritleri de bu kadar genis degildi.

Adam Devlet Malzeme Ofisi Muduru , aracim makam araci diyerek kopru trafiginde tum vatandaslara nanik yaparak emmniyet seridinden gidiyor.

Vatandas deliriyor hakli olarak , ast ust mu var bu ulkede diye. Ama her vantadas sag duyulu degil. Firsatlar ulkesi degil Turkiye, Firsatcilar ulkesi. Hemen kural disi bir yol buluyoruz .

DMO Muduru kalem tras toplantisinami yetisecek. Ambulans, Resmi gorevli Polis (Sabah ofisine giden amirin makam araci degil) , Itfaye haric bu seride girmek her surucuye yasaklanmali.

60 TL idari para cezasina gelince, daha cok kendilerini kandirirlar. Millet ehliyetsiz araba kullaniyor bu ulkede, ehliyeti olmayan adam neden ehliyetini kaptirmaktan korksun ki.

Ama madalyonun diger yuzude var. OGS den siyiracaz diye plakasini katlayan , cok arac sollayarak kendini iyi sofor sanan, Aracina iki tane cakar lamba alip kendini polise benzetmeye kalkan bir toplumda bunu ogretmek cok zor.

çok doğru bir tespit daha çok haklısınız, bilinçsiz insanlar yüzünden hep böyle oluyor, ayrıca bu eğitimin çok küçük yaşlardan itibaren verilmesi lazım, ayrıca cezaların gerçekten çok abartılı olması gerekli ki insanlar umursasın, yapsalar 1,000TL ceza+ idari hizmet cezası park bahçe temizliği gibi bak bakalım nasıl düşüyo emniyet şeridi kullananlar, şahsen bunu amerikadan biliyorum, orada yaşarken öğrenmiştim, bırak emniyet şeridine girmeyi, yere sigara izmariti atmanın bile 1,000 USD'den başlayan ve 8 saat idari hizmet cezası olan bir ülke, adam yapmak serbest diyo, yaparsan cezasına katlanırsın diyo,böyle caydırıcı cezalar gerekiyor..( ayrıca mahkemeye de çıkıyorsunuz ) bu kadar önemseniyo ve de ciddi'ye alınıyor bu işler oralarda..

Hıncal'dan da yazıya cevap;

Bu şeritlerin adını "Emniyet Şeridi" olmaktan çıkaralım.. "O... Çocukları" şeridi koyalım.. Herkes de oradan gidenlerin kim olduklarını bilsin.. Uygar vatandaş şeridinde beklerken, o şeritten basıp gideni, yanındakine işaret etsin..

Bence cezaların fikse edilmesi de anlamsız. Her ceza herkes için aynı caydırıcılığı taşımaz ki. Misal kullanılan aracın kasko bedelinin yüzde şu kadarı diye belirlense cezalar, ay üssü alfa arabasıyla dolaşan babanın da canı yanar toros kullananın da...

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:19 ----------

Yalnız bir izlenimim var. Trafik, medeniyetin en son ziyaret ettiği bir kaç yerden biri. Bu nedenle, trafikte yalnızca ceza uygulamaları sayesinde bir düzelme olmasını beklemek bence biraz safça...

Geçen hafta fırtına yüzünden aşırı tozlu olan bir yola girdim.Altımdaki araç doblo jtd vip 2004 model.Toz duman,büyük taşıtlar geçiyor,kamyon,tır,otobüs geçtiğinde görüntü tamamen gidiyor.Neyse bende daha iyi aydınlanması için ve görünürlüğümü arttırmak için sislerimi yaktım.Araç kamyonet.Zaten hızıda fazla seven biri değilim.90-100 km ile gidiyorum.Tır,kamyon,otobüs geçiyor beni.Kimisi uzunları kısaya bile almadan karşıdan geliyor.5 dk. sonra polis beni durdurdu.Dedi sisler neden yanıyor.Anlattım durumu.Dedim böyle böyle.Etraf çok tozlu,önümü görmekte zorlanıyorum.Neyse polis tamam tamam dedi.Gitti.Oturdu araca.Çağırdı beni.Dedi buyur cezan.Hayatımda ilk trafik cezam.Dedim suçumuz güvenlik önlemi almak mı? Körükörüne yol gitmemek mi? Adam bizi ilgilendirmez kardeş dedi.Havada sis yok.Tamam dedik gittik.Arkamdan gelen ışıksız traktörün haddi hesabı yok! Önümden giden adamın lambası yok! Ama ben görünürlüğümü arttırdığım için ceza yedim.Şimdi gelelim asıl konuya.Güvenlik şeridinin ihlali konusu bence eğitimle alakalı.Trafikte makas atarken gidecek yer kalmadığında orayı kullanan,benim arabam küçük gitsem de birşey olmaz diyen,enayiler beklesin biz şurdan gideriz diyen bir insan topluluğuna bunu öğretmek zor olacak.Umarız birgün gelir trafikte otomobil,kamyon motosiklete yol verir,jilet gibi yollarda çukur çıkacakmı korkusu olmadan gideriz.Ambulans gelirken sağ şeritte hiç takılmadan gittiğini görürüz ve o zaman ödediğim cezayı helal ederim. :)

Yalnız bir izlenimim var. Trafik, medeniyetin en son ziyaret ettiği bir kaç yerden biri. Bu nedenle, trafikte yalnızca ceza uygulamaları sayesinde bir düzelme olmasını beklemek bence biraz safça...

"Kural kaide bir yere kadar abicim, trafik; sosyal ve kültürel hayatın bir yansımasıdır"
Sugar Ray Robinson

hatırladığım kadarı ile emniyet şeridi her türlü araç geçisine yasaktır. sadece arıza hallerinde kullanılır.

emniyet şeridi ile ilgili son nokta olarak boğaz köprüsü yolunda sağda solda bulunan yeşil alanları temizlemeye giden büyükşehir belediyesi armalı aracın sarı tepe lambasını yakarak kullanması neticesinde benim zıvanadan çıkmam elemanların önünü kesmem motorlu polisin olay yerine intikal etmesi akabinde "sanane ulan sana mı dert !" gibi gayet medeni ve ikna edici bir açıklama ile olayı kapatması sonucu artık bu şeride kimin girip kimin çıktığını zerre kadar umursamıyorum.

ne haşmet babaoğlunu ne de hıncal yaratığını zarre kadar sevmem,
kendi mecralarında toplumsal bir konuya değindiklerini sanıyorlar, lakin eğer araç kullanmasalar bu olaylardan zerre kadar haberleri de olmayacak.

Ah ah ne kavgalar ettim. Trafik sıkıştımı magandalar kendini emniyet şeridine atıyorlar. Yanımdan birisi emniyet şeridinden geçtimi kendimi ***miş olarak hissediyorum, hazmedemiyorum, tam geçecek yanımdan şeytan kır diyor sağa sıkıştır bankete yermisin yemezmisin.Bizim trafik cahilimize magandamıza öyle eğitimle olcak iş değil. Amerikada Fırtına New Orleans'ı vuracak adamlar koskoca şehri, bir kişi bile emniyet şeridini ihlal etmeden boşalttılar. Nasılmı başarıyorılar emniyet şeridine kanunsuz girenin ehliyetini 10 yıllığına elinden al bak bakalım kimse giriyormu. Yazları pazar akşamları yazlık yerlerden izmire dönen araçlara bakın bi, sözde kültürlü milyarlık araçlara binen insanların hepsi evine 5 dk erken gitmek için emniyet şeridinde ne atraksiyonlar yapıyorlar.

siz istediğiniz kadar değiştirin trafik kuralları evrenseldir
arkadaşında dediği gibi sosyo kültürel yapı bu olunca bu hanzoluğun önüne kolay kolay gecemezsiniz

siz istediğiniz kadar değiştirin trafik kuralları evrenseldir
arkadaşında dediği gibi sosyo kültürel yapı bu olunca bu hanzoluğun önüne kolay kolay gecemezsiniz

Zaten geçemiyorlar,burada örnekler içinde resmi plakalı makam araçlarıda uymayınca kurallara baş nereye kıç oraya oluyor......Şimdiye kadar makam aracını gerçekten hakkınca kulanan bir tek Cumhurbaşkanımız vardı benim şahit olduğum adını zaten herkes biliyor.....

Bizde emniyet şeriti arıza hallerinde değil arızalılar tarafından kullanılıyor gibi geliyor bana....Yalnız motosikletlerin sıkışık trafikte canlarını kurtarmak için kullanmaları hariç tabi.Gerçekten sıkışık trafikte araba gibi motor kullanırsak direkt pertiz....Baksanıza salak salak kazalar oluyor.....

Son düzenleme:
Yalnız motosikletlerin sıkışık trafikte canlarını kurtarmak için kullanmaları hariç tabi.Gerçekten sıkışık trafikte araba gibi motor kullanırsak direkt pertiz....Baksanıza salak salak kazalar oluyor.....

Aman aga, bu cümleler ciddi tartışmaya gebe. Sonra demedi deme bak...

arkadaşlar neden üzüyorsunuz ki kendinizi trafik sıkıştı mı 2 tekeri emniyet şeridine 2 tekeri en sağ şeride atın arkadan gelen magandalar geçemesin kalsın yerinde ambulansın gelmesine yakında hafif sola giderek yol açmak mümkün

arkadaşlar neden üzüyorsunuz ki kendinizi trafik sıkıştı mı 2 tekeri emniyet şeridine 2 tekeri en sağ şeride atın arkadan gelen magandalar geçemesin kalsın yerinde ambulansın gelmesine yakında hafif sola giderek yol açmak mümkün

O senin dediğini yaptığımda arkadan gelen magandalarla her defasında kavga etmekten sıkıldım,birde üstüne kendilerini haklı görenler var,ama ben adama yol vermiyorum diye gerilim olurken diğer insanlar aman bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla oralı bile olmayıp kendi haklarına tecavüz ettiriyorlar, milletimiz gamsız çok...

O senin dediğini yaptığımda arkadan gelen magandalarla her defasında kavga etmekten sıkıldım,birde üstüne kendilerini haklı görenler var,ama ben adama yol vermiyorum diye gerilim olurken diğer insanlar aman bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla oralı bile olmayıp kendi haklarına tecavüz ettiriyorlar, milletimiz gamsız çok...

Valla hocam sizde haklısınızda başka türlü de bu adamlar akıllanmaz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar