tazminat alma hakkım var mı??

arkadaşlar 2008'in Aralık ayından beri çalıştığım şirketten ayrılmayı düşünüyorum...bilenler vardır muhakkak kargo sektörünün ne kadar sıkıntılı stresli olduğunu...ben de şube müdürü olarak bu stresin doruklarındayım...

birkaç iş başvurusunda bulundum ve yakın çevremden de sağolsunlar destek olup teklif yapanlar da var...

şimdi ben işimi kendi isteğimle bırakırsam tazminat alabiliyor muyum??

birkaç kişiden duyduğuma göre yeni bir kanun yürürlüğe girmiş veya girmek üzereymiş...bu kanuna göre belli bir süreyi doldurmuşsam istifamı verip tazminat alabiliyormuşum...bunun doğruluğu var mı??

bilgisi olan veya mevzuatı bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum

saygılar

F54

yeni kanun dedikleri fon dedikleri karışık bi durum ama kendin ayrılırsan tazminat alamazsın şuan

Moderatör
Daha kanun taslak asamasinda, yani yururluge girmedi diye biliyorum.

kendi isteğinle ayrılırsan hiçbir hak talep edemezsin ,

ilave olarak 3 yıldır çalıştığın için istifa verdikten sonra 4 ile 8 hafta arasında yasal çalışma süreni doldurmanı da isteyebilirler...

hocam bnde bizim şirketten az çok biliyorum kendin ayrılırsan öle bi hakkın olmuyor yeni kanundan haberim yok ama

10 yılı doldurmanız gerekir,aksi halde tazminat hakkınız olmuyor.

En az 15 yıllık sigortalılık ve 3600 iş gününü prim ödemesi yaptıysanız son işyerinizde de en az 1 yıldır çalışıyorsanız, kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda son işyerindeki çalışma yılınızın karşılığını kıdem tazminatı olarak alabilirsiniz.Bunun için öncelikle SGK dan kıdem tazminatı alabileceğinize dair yazı almanız gerekmektedir.

Alırsın; yeni kanuna da gerek kalmadan. Tam teşekküllü bir devlet hastahanesinden "....... sebepten dolayı mevcut işinde çalışamaz." şeklinde bir heyet raporu alıp, istifa dilekçeni de "Sağlık Sebepleri" nedeni ile diyerek verip ek olarak da o raporu eklersen tazminatını paşa paşa yatırmak zorunda şirketin. Yaptım oradan biliyorum

Mrb,

Kıdem tazminatını sağlık sebepleri ile almanız için "gerçekten sağlık sorununuz" olmalı. Yoksa alamazsınız, buna rağmen alırsanız veya alabilirseniz devamında kanuni-cezai sorunlar yaşarsınız. İhbar tazminatı ise görecelidir. Diğer taraftan "dayanılmaz" hale gelmiş olması konusu kıdem ve ihbar tazminatınızı "tam" almanız için (yol-yemek-servis-prim-fazla mesai gibi yan ilaveler) yeterli bir yoldur, nihayetinde medeni bir ülkedeyiz. Sorun ise sorunların doğru tasvir edilmemesinden kaynaklanıyor. Oyunu iyi oynayan kazanıyor. . Ancak her bireyin sorunu adı üstünde bireyseldir. Burada çözüm aramak yerine iş hukukunda uzman avukat yardımı almanız yararınıza olacaktır.

Syg.

Alırsın; yeni kanuna da gerek kalmadan. Tam teşekküllü bir devlet hastahanesinden "....... sebepten dolayı mevcut işinde çalışamaz." şeklinde bir heyet raporu alıp, istifa dilekçeni de "Sağlık Sebepleri" nedeni ile diyerek verip ek olarak da o raporu eklersen tazminatını paşa paşa yatırmak zorunda şirketin. Yaptım oradan biliyorum

bravo .

Mrb,

Kıdem tazminatını sağlık sebepleri ile almanız için "gerçekten sağlık sorununuz" olmalı. Yoksa alamazsınız, buna rağmen alırsanız veya alabilirseniz devamında kanuni-cezai sorunlar yaşarsınız. İhbar tazminatı ise görecelidir. Diğer taraftan "dayanılmaz" hale gelmiş olması konusu kıdem ve ihbar tazminatınızı "tam" almanız için (yol-yemek-servis-prim-fazla mesai gibi yan ilaveler) yeterli bir yoldur, nihayetinde medeni bir ülkedeyiz. Sorun ise sorunların doğru tasvir edilmemesinden kaynaklanıyor. Oyunu iyi oynayan kazanıyor. . Ancak her bireyin sorunu adı üstünde bireyseldir. Burada çözüm aramak yerine iş hukukunda uzman avukat yardımı almanız yararınıza olacaktır.

Syg.

Psikolojik problemler de bir sağlık problemidir bel fıtığı gibi. Nasıl fıtığı olan biri tutar da hamallık yapamazsa ve bu nedenle istifa edebilirse; psikolojik olarak sizi yıpratan hayat standardınızı yerlerde süründüren mevcut iş yerinizden de aynı sebeplerle istifa edebilirsiz. Heyet bu konuda ikna olmazsa zaten vermez o raporu. Bu dalavere falan değil haktır.

@KUVVETMİRA

Eyvallah..

Benim babamda bir işveren.Ve bu durumda sanırım tazminat verilmiyor.Eğer sizi onlar çıkarmak isterlerse böyle bir hakkınız doğuyor diye biliyorum.

Mrb,

"dayanılmaz" ile kastım işin tanımı ile fiili yapılan iş arasındaki orantısızlıktır. Örneğin ben bir şirketin insan kaynakları müdürü isem ve bana ilgili görevli izinde olduğu dönemde tuvalet temizlemem konusunda patrondan genel müdrüden vs baskı var ise bu "dayanılmaz"lık durumudur.

Veya başka bir örnekde eğer ben kargo acenta müdürü isem ve kargoları kamyona benim yüklemem isteniyorsa bu durum yine aynı tanıma girer. Bunu anlatmak da -uzun uzadıya- savunma -talep-kazanma sanatıdır. Avukatın işidir. Ben bunu kast etmiştim.

"Psikolojik dayanılmazlık" adı üstünde tıbbi bir durum ben bunu kast etmedim. Yanlış anlaşıldı ve sizin söyleminizi yalanlar gibi oldu özür dilerim.

"@KUVVETMİRA " niye yazdınız anlıyorum. Ancak söyleminizden "Psikolojik dayanılmazlık" için git rapor alırsın tam anlaşılamadığı için "kanuni-cezai sorunlar yaşarsınız"
açıklaması yapılmıştır.

Sonuçta hepimiz faydalı olmaya çalışıyoruz. Sorun yok :)

Syg.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kendin cikarsan tek kurus bile alamazsin arkadasim.

2006 yılında yurtiçi kargo ya girip 8 ay çalıştım. 8 ayda 3 kez haberim olmadan giriş-çıkış yapmışlar. Bu konuda şu an bişey yapabilirmiyim acep?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar