sağır kalma konusunu da anlayabilmiş değilim şuana kadar, motorun 1. rödaj döneminde yüklenmesi kadar yanlış bişey yok, şöyle aktarayım, Ferrari - Porsche gibi SS araçların pahalı olma nedenlerinden birisi de motor üretim hattı sonunda motorların profesyonel rödajı tamamlanmasıdır. 1. Sebebi, alan adam bilmem kaç yüz bin Euro verdiği araçta bir de rödajla uğraşmasın, 2. sebebi ise firma açısından önemlidir ki rödaj kaynaklı müşteride oluşabilecek kalite problemlerinin önüne geçmek, marka itibarını kullanıcı kaynaklı olsa dahi zedelememek.
biz de uzun süreli kullanacağımız test motorlarında direk sıfır motoru alıp tam gaz teste sokmuyoruz, alıştırma çevrimi tanımlayıp 30 saat civarında (2500-3000 km'ye tekabül eder) buralarda %60 yükü (yük=tork) ve motorun maks tork verdiği devir bölgelerini pek geçmeden test koşturuyoruz. Bu 20 saat esnasında ara ara tam yük bölgelerine de geçip uzun olmamak kaydıyla motoru zorluyoruz. Eğer bu testi koşmazsak motorun yakıt tüketimi ve egzos emisyonları açısından koştuğumuz testlerde güvenebileceğimiz sonuç alamayız.
Uzun oldu biraz kusura bakmayın, kulaktan dolma ardı arkası belli olmayan bilgilere alerji kaptım artık.
Mavi_Anahtar gayet güzel bir rödaj devresi geçiriyorsun, bu şekilde devam etmeni tavsiye ederim, yukarıda yazdığım şekilde rödaj tamamlayıp 1500-2000 km arasında motorunu tam açarsan motorunun ömrü ve yakıt tüketimi açısından en iyi sonucu yakalarsın. Rödajı düzgün yapılmamış motor, düzgün yapılmışa göre %10 civarında yakıt tüketiminde fazlalık gösterebilir, motorun ömrünü ise hiç katmıyorum. Diğer tavsiyem motor yağını her zaman tam sentetik kullanın, mobil'in web sitesinde seçim için gayet güzel bilgiler mevcut, motosiklet tamircilerinin bilgilerine her zaman kulak asmayın.
Unutmadan şu da var, rödajda deli gibi motoru zorlarsın, segmanları aşındırırsın, segman sürtünmesi düşer, silindir gömleği yıpranır, buna bağlı motorun daha fazla tork üretebilir fakat uzun vadede bunun zararını yağ tüketimi olarak alıp rektifiyeci yolu da tutabilirsin.
Not: Yukarıda bahsettiklerimde motor - motosikletin motoru olarak kullanıldı, motor=motosiklet olarak algılamayınız.
Aslında bende pek kulak asmıyorum ama tatmin edici bir cevap almadan da içimi hep birşeyler kurcalayacaktı en ufak bir sorun da rodajı sorumlu tutacaktım. Bundan dolayı tatmin edici ve açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim.