Yardımınız gerekli..Elektrik bileşenleri ile ilgili..!!

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
merhabalar..
Aslında bu yazacağım konu ile ilgili bir paylaşım yapmıştım ancak o konu paylaşım içindi..şimdi yardımınıza ihtiyacım var..
Motorum kanuni tiger 250..
Birkaçgün önce hiç bir sorun yokken kontak kapattıktan sonra birdaha çalışmamıştı makine..
Öncelikle kendim tüm yerleriine baktım motorun ve ateşleme gelmediğini anladım..
Sonra bir bağlantı kopması falan gibi birşey sandım ama akontrol ettiğimde o da değildi..
sonra gittim tamirciye..Baktı baktı ve STATÖR yanmış dedi..Çıkan statöre baktım ve cidden sarmallarda bazı bağlantılar kopmuş ve soyulmuş..Hatta kararmıştı..Neyse sıfır siparişi verdim ve yine elektrik gelmiyor..Bu sefer de baktı baktı ve abi beyinden olabilir dedi..E şimdi bir beyin 100 ile 130 lira arasında..şimdi bir de beyini mi değiştirecez..

Şimdi sormak istediğim bir soru var..
Sizce elektrik aksamında bu kadar hasar meydana nasıl gelir..Geldiyse bu Hasar zinciri nasıl oluşmuştur ki?
Ya CDİ değiştirince de elektrik gelmezse..?
Var m bunu anlamanın başka bir yolu..?
Ya da tamircimi mi değiştirsem..Ne dersiniz..?
Yardımcı olursanız sevinirim..Çünkü gerçekten içim gıcıklanmaya başladı..

Yeni statoru taktıktan sonra konjektör çıkışından akım geliyor mu? Eğer konjektör çıkışında elektrik var ama bujiler ateşleme yapmıyorsa ateşleme bobini yada CDI ünitesine bakmak lazım. Konjektör çıkışından düzgün voltaj alınamıyorsa o zaman öncelikle konjektörü değiştirmek gerekir.

statör değişti ama motor çalışmadan konjektörde ölçüm yapılabilir mi?

maalesef, elektronik sistemlerin de yaygınlaşmasıyla, ustalık artık bu hale geldi. sırayla aklına gelen parçaları değiştirip "acaba şimdi düzelecek mi?" diye bakmak. yani deneme/yanılma metodu. gideceğiniz başka ustanın da yapacağı aynısı, merak etmeyin.

bence en doğrusu ustanıza "iyi de, geçen defa bana şu masrafı yaptırdın, düzelmedi. şimdi beyin için masraf edeceğim ve düzeleceğinin garantisi yok. buna başka çözüm bul" deyin. aynı marka başka motordan parça sökerek, veya benzeri bir yöntemle sana masraf ettirmeden bir çözüm bulsun. sakın kendiniz bir arkadaşınızı bu işe sokmayın, sorumluluk ustada kalsın. söker/takarken adamın bir parçasına zarar verirler, masraftan kaçayım derken bir de arkadaşınızla kötü olursunuz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Yeni statoru taktıktan sonra konjektör çıkışından akım geliyor mu? Eğer konjektör çıkışında elektrik var ama bujiler ateşleme yapmıyorsa ateşleme bobini yada CDI ünitesine bakmak lazım. Konjektör çıkışından düzgün voltaj alınamıyorsa o zaman öncelikle konjektörü değiştirmek gerekir.

Hayır hiç akım gelmiyor..motor çalışmıyorken konjektörden akım gelirmi ki..?

Bu elektronik işlemde işlem sırası nasıl çalışıyor..Yani CDİ ünitesi de değişirse ve yine ateşleme gelmezse bu sefer de ateşleme bobininde mi arayacaz problemi..

..

son zamanlarda motoru vurdurarak yada akü takviyesiyle çalıştırdıysan bazı motorlarda bu beyine zarar verebiliyor....

Kanuni tigerlerde genelde bu durumu sıkça yaratan ve birçok usta tarafından bilinemeyen hassas bir nokta var. Ben bu sıkıntıyı çok yaşadım. Hatta bir defasında Yarın sabah Karadeniz Artvin seyahatına gidiyoruz. Son hazırlıklar yapılmış sabah saat 5.00 start alınacak. Benim makına çalışmaz. İşte o gün aklımı yemiştim. Hala etkisi var. Gece yarısı eve servis getirdim. Fayda yok. Sonra arızayı bulan yine ben oldum.
Gidonun sağ tarafında benzin deposunun önünde siyah bir plastik kapak var. Bunun altından geçen toplu tomar elektrık sistemi kablosu var. Gidonun sağa, sola hareket etmesi sonucu buradaki kablolarda (gidon tarafına kalan kısımda sıyah plastik kapağin bastiği yerin hemen altından) kırılma oluşur. Gözle bakıldığında kablonun kopuk olduğunu anlamak mümkün olmaz. Çünkü genelde kablonun izolesi sağlamdır içinden geçen bakır teller tamamen kopmuştur. Bunu anlamanın tek yoluyaklaşık 50 cm. bir kablonun iki ucuna toplu iğne takıp şüphe edilen kablonun kopuk olduğu düşünülen noktaları arasına toplu iğne ile delinir akım geçmesi sağlanırsa kabloların izolesine zarar vermeden kopuk kabloyu bulabilirsınız.
Ben bu şekilde bahsettiğim bölgede oluşan iki arıza yaşadım. 1- Sınyalın devre dışı kalması (2 kez) 2- Marş basıyor fakat motor kesinlikle çalışmiyor ( Bu arızanın ön belirtisi olarak yolda giderken zaman zaman motor silkelenme yapardı. Ardından hiç marş basmaz olmuştu) Geçmiş olsun.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Usta galiba bağlantıları yanlış takmış..Statör bağlantılarını..En azından bana öyle dedi..Sorun halledildi arkadaşlar Başka birşey olsaydı çözümü detaylı yazacaktım ancak hele şükür ki başka sorun yokmuş ve şimdi saat gibi çalışıyor..Yardımı olan herkese çok ayrı ayrı teşekkür ederim..
Saygılar..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar