Arkadaşlar zamanım oldukça bende forumda sizlerle bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak isterim. Geçenlerde yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Malesef motor servislerinde çalışan usta ve personelleri yeteri kadar işinin teknik teorik ve yetenek gerektiren kısımlarında becerileri yetersiz. Tabi bu dediğim bütün usta ve servisleri kapsamamakla beraber çoğunluğu teşkil ediyor. Dün bir motor servisine ön firen hidrolik kutusunu değiştirmek için gittim. Usta işi basit görmüş olmalı ki çırağına sök tak diye talimat verdi. Çırak zorlaya zorlaya hidrolik kabını sökerken saç elçiğin bağlantı yerini çatlattı eli kaçınca aynayıda kırdı. Durduk yere ayrıbir iş çıkarttı. Sonra usta geldi baktı 5 dakikada ne yaptıysa yaptı tamam oldu dedi. Baktım ki aynayı dğeiştirmiş ama birisi farklı taktığı farklı. Dedim bu şekilde sen binermisin bu seferde diğerinide söküp öbürünüde değiştirdi. Neyse aldım motoru giderken yolda ön freni denemek maksatlıbir sıkayım dedim. Fren tamamem boşta alttaki fren merkezindeki tıpadan hidrolik fışkırıyor. Gerisin geriye götürdüm. Sanki suçlu benmişim gibi imalı laflar söylemeye başlayınca iyice sinirlendim. Ne kadar sanat lisesinden kovulan velisine "bu çocuk okumaz verin bir ustanın yanına" denilen adam varsa piyasada usta oldu diye söylendim. Bu sefer ustayla mükakaşa başladı orda duran arkadaşlarda müdahele edince çıktım gittim. Yani düşünün bir usta bir fren hidroliğini değiştirmekten uzak ve aciz ise yarın bir gün motora piston sekman attırdığımızda bir yağ değişimine götürdüğümüzde veyahut eksantirik zincirini değiştir subapları değiştir dediğimizdeki durumu düşünebiliyor musunuz? Bugün ön frenin tutmaması demek yüksek hızda giderken arka frene yüklenip motorun arkasını kaydırmak neticede ciddi birkaza yapmak demektir. Beycivan abi hep bize bunu anlatırdı ben üye değildim ama okurdum kendi iişinizin ehli olun el yordamınızı geliştirin herkesin dediğine kapılmayın diye yazardı. Bugün bu motoru kullanan kime sorsam çoğusu hala bujinin kodunu bilmez nasıl yağ nasıl lastik hava basılacağını hala soran var. Bizde not alma alışkanlığı da yok. Ben motorumu ilk aldığımda bir arkadaşım atolyesinde komple söktüm motorun içine baktık inceledik gerçi mesleki ve atolyedeki alet edavat durumu bizi kurtarıyordu. Ama herkes bujisini sökebilmeli değiştirebilmeli. Bir buji temizleme muhabbeti mct formu sayfalarında okumuştum hayret ettim. Buji temizlense bile asla randıman vermez. Seramiği çatlamış bujiyi motora takan ustalar var. Bugün 2 adet NGK buji 15 lira. Buji yerinden söküldüğünde ustalar şunu yapıyor. marşa basıyor buji 1 2 cm kıvılcım atıyorsa tamam iş yapar diye yerine takıyor azcık ucunu telle fırçalıyor aklına gelirse tornavidayla azcık bir ucunu kaldırıyor ondan sonra oldu tamam diyor. Bujiyi elinden düşüren usta onu o motora takıyorsa hemen dükanı kapatılıp işinden men edilmeli. Yerden aldığı pis bez parçasıyla yağ hunisi temizleyip onunla motorda yağ değişimi yapıyorsa yazıklar olsun öyle ustaya. Kendi gözümle gördüm arkadaşlar iş çıksın ekmek gelsin diye arka amortisörün birisi 4 diğerini 5 nici kademeye getirip öyle veren ustalar var. 25 senelik eski teknoloji ürünü motora hala full sentetik yağ koydurmayı alışkanlık edinen ustalar dolu.motorun mekanik yapısı mineral yağ diye bas bas bağırıyor. Krank ve şişme payı hesabından bihaber ustalar yüzünden sokaktaki bütün motorların sübaplarından şakır şakır ses geliyor.Benzin deposunu tinerle temizleyen mi ararsın lastiğin havasını şişirip elle yoklayıp taş gibi oldu diye veren mi ararsın zincir gevşer habire lastiği geriye çeken mi arasın neler var neler. Kısaca bu motorların anlaşılmayacak bir tarafı yok. Ben inanıyorum ki herkez bu gibi basit işlerini çözebilir.Hepinize selamlar..
Bazı sözlerine katılmakla beraber şiddetle katılmadığım hususlar var.
1. Buji temizlenmez demişsin. Seramiği çatlamış ya da seramiği kararmış bir buji temizlenmez. Ama karbüratörü arızalı bir motor yüzünden boğulmuş ya da ıslanmış bir buji neden temizlenmesin ki? Hadi madem temizlenmez NGK neden buji test ve temizlik cihazı üretsin? Her motorun buji tırnak aralığı geğişim gösteriyor. Motor her boğulduğunda ya da karbüratör ayarsızlığından dolayı sürekli buji değiştirmek bence israftır.
2. Yağ olayına gelince; Eskiden sadece mineral yağ vardı ve herkes onu kullanıyordu. Şimdi yağ teknolojisi değişti. koruma segmentleri yükseldi. Sentetik temelli yağların koruma yelpazesi daha geniş. Servis aralığı daha uzun. kullandığın motorun çalışma prensibi 1980 lerden olduğu doğru. Ama kullanılan metal ve alaşımın aynı olduğundan emin misin? Mesela Harley Davidson hemen hemen 1905 den beridir Vtwin motor kullanıyor. o zamanlar 90 numara yağ vardı ama şimdi 20W40 kullanıyor. 4 zamanlı Motorun çalışma prensibi Nicholaus Otto'dan beri hiç değişmedi

.
3- Bollaşan zincir gerilir kural budur. gergi de pay bitince ya da baklalardan ses gelmeye başlayınca zincir değiştirilir. MCT 250 de olsa böyle VN800 ün de olsa bu böyle. 30 tlye zincir alırsın 3000 km gider 130 TL ye oringli alırsın 10000 km gider.
Ben MCT yi 37000 km kullandım. en kısa mesafem 130 km benim. Mahalle arasında binmiyorum motora. Motoru iki kere indirmek zorunda kaldım her ikisi de benim kendi hatalarımdan dolayı idi. ilki ön dişli rulalmanını kırdım zinciri fazla germekten. 2. si de power shift denememden ötürü 2. vites dişlisini kırdım. 36000 km boyunca hiç bir şekilde piston silindir sekman değiştirmedim. 36000 de sadece egzantrik mili ve piyanolarımı değiştirdim. (Bazı kesimler 30000 km de motorumun biteceğini söylüyorlardı)
Motor kullanan herkesin elinin az da olsa anahtar tutmasını savunanlardanım. Akü bitti diye servis aramak ampul patladı diye yolda kalmak çok mantıklı gelmiyor bana

. teknik tecrübesizlikten dolayı kulaktan dolma bilgiler buraya taşınıyor ve gereksiz bilgi kirliliği oluyor. Mct Benim 3. motorum du. Şu an 6. motorumu kullanmaktayım. Yarı sentetik ve sentetik ten başka yağ kullanmadım. Hiç bir sıkıntı yaşamadım -4 derece + 40 derece arasında her şartta motor sürdüm. Size tutupta litresi 40 liralık iphone alın demiyorum ama. teknolojiyi takip edin. mineral ile yarı sentetik arasında çok büyük bir fiyat farkı yok. en fazla Ledli park ampülü kadar

.
Sağlıcakla.