2.El Motor alıcam, Lütfen ACİL yardım edin.

Öncelikle Selamlar. Ben çok yakın zamanda 2.el temiz bir motor almak istiyorum. Ancak bir sorum olucak. Yardımcı olursanız çok makbule geçer :D

2.el 10-15.000kmye kadar bir Honda CBR 125 almak istiyorum inşallah. Gelelim soruma: Motorun GERÇEKTEN temiz olduğunu nasıl anlarız? yani km dalawereyle düştüğünü, ne bilim temiz yawaş özenli kullanıldığını, debriyaj sekman aşınıp aşınmaması ws ws. Yani 2.el motor alınırken nelere dikkat edilir? A'dan Zye. Bu konuda çok titizim. Lütfen yardımcı olursanız sewinirim. Motorda neler kontrol edilir neler yapılır nasıl anlaşılır nelere dikkat edilir ne testler yapılır. Mesela km düşürülmediğini, temiz kullanıldığını, sağı solu değişmediğini anlamak için ne testler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? ÇOK ACİL cewap bekliyorum. Şimdiden teşekkürler. Kazasız belazız günler dileğiyle...

Oldu da gelmese, bir usta nelere bakar peki? Onları da söyleyebilirmisiniz?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Piyasada çok fazla kilometre ile oynama var.O yüzden riske girme derim.Yanında iyi bir usta götür.Mesela benim halaoğlu otomobil ustası.Araba pazarında 60 bin kilometrede olduğunu iddia eden arabanın sahibinin yanına yanaşmış.Pedallara bi bakmış baya bi aşınmış.Plastik kısmı soyulmuş metal gözüküyo.Sahibinin yüzüne vurunca mırın kırın etmiş bişey diyememiş.Bunun gibi bir sürü püf noktası var bu işlerin.Motosiklet piyasasınka km ile oynama daha fazla var.100 bin km'deki arabalar peynir ekmek gibi satılıyo ama 50 bini geçmiş motoru kimse almaz.Çok dikkatli ol canın yanmasın.Yanında usta olmadan sakın kendi başına motor alma.

merhaba öncelikle benim isimd sercan adaşız birkere...cbr 125 de tek önemli şey motor hariç..grenajlar..ve grenajları tutan o vidaların sağlam olması cbr nin grenajları pahalı olduğu için oralara dikkatli bakmalısın

Bazı şeyler açık verir.Örneğin araç 10000 km de ise lastikler pırıl pırıl olmaz veya kabak ta olmaz.Fren diskindeki aşınma bile aracın km si hakkında bilgi verir.Dikkatli bi göz araç hakkında bi incelemeyle değerlendirmede bulunabilir.Ne kadarda iyi anlasan gerisi kısmet tabiiki.Sıfır bile problem çıkarttığına göre bundada olabilir.Km rede fazla takılma.TEMİZ OLDUĞUNA İNANDIĞIN 40000 dede motor alabilirsin.Adam gibi binilen bi çin motoru bile 100000 km reyi devirir.Şansında bahtında açık olsun diyorum.

kilometre ile oynanmışsa basit anlama şekilleri ; kilometre sayacındaki rakamların hepsinin yan yana durması gerekir. ( 9 hariç çünkü 9da kilometre sayacı bir yanındaki rakamıda atar 0 da aynı şekildedir )
demek istediğim ; motor xxxxx kilometredeyse xxxxx rakamlarının hepsinin aynı hizada olması gerekir.
motor hızlanırken ibrenin kararlı bir şekilde çıkması gerekir. ibre sabit hızla giderken titriyorsa o motordan kesinlikle uzak durun.
sonra kilometre değerlerinin mantıklı olmasına dikkat edin çünkü çok titiz bir çalışma sonrası kilometreyle oynanıp oynanmadığı anlaşılmıyor. mesala istediğiniz 10 15 bin kilometredeki motorların 5 6 yaşında olmasını beklemeyin oynanmıştır.

tamirci motorun bi sürü parçasına bakar. silindir sekmanlar yağlar filtre pislikleri karbüratör tabi tamircinin tanıdık olup olmaması çok büyük bir etken. lastikleride ihmal etmeyin değiştimi diye sorun zincirin ne kadar aşındığına bakın.
ve motosikletin teker takozları ( arka tekeri yerinde tutan parçalar ve aktarma elemanları ) sallanmamalıdır. siz orta şiddette bir tekme atınca ( motoru sabit tutmak kaydıyla ) teker sağ sol yalpa yapmamalı motora sabit kalmalıdır. eğer hareket ediyorsa motorla beraber hareket etmelidir.
son olarak gözünüze görünen ve gizli yerlerdeki 3 5 vidaya bakın. iyi sıkışıyorsa çok darbe almamıştır ancak gevşek kalıyorsa bi kaç bin kilometre sonra o grenajın tutması biraz sorun olabilir.

kilometre ile oynanmışsa basit anlama şekilleri ; kilometre sayacındaki rakamların hepsinin yan yana durması gerekir. ( 9 hariç çünkü 9da kilometre sayacı bir yanındaki rakamıda atar 0 da aynı şekildedir )
demek istediğim ; motor xxxxx kilometredeyse xxxxx rakamlarının hepsinin aynı hizada olması gerekir.
motor hızlanırken ibrenin kararlı bir şekilde çıkması gerekir. ibre sabit hızla giderken titriyorsa o motordan kesinlikle uzak durun.
sonra kilometre değerlerinin mantıklı olmasına dikkat edin çünkü çok titiz bir çalışma sonrası kilometreyle oynanıp oynanmadığı anlaşılmıyor. mesala istediğiniz 10 15 bin kilometredeki motorların 5 6 yaşında olmasını beklemeyin oynanmıştır.

tamirci motorun bi sürü parçasına bakar. silindir sekmanlar yağlar filtre pislikleri karbüratör tabi tamircinin tanıdık olup olmaması çok büyük bir etken. lastikleride ihmal etmeyin değiştimi diye sorun zincirin ne kadar aşındığına bakın.
ve motosikletin teker takozları ( arka tekeri yerinde tutan parçalar ve aktarma elemanları ) sallanmamalıdır. siz orta şiddette bir tekme atınca ( motoru sabit tutmak kaydıyla ) teker sağ sol yalpa yapmamalı motora sabit kalmalıdır. eğer hareket ediyorsa motorla beraber hareket etmelidir.
son olarak gözünüze görünen ve gizli yerlerdeki 3 5 vidaya bakın. iyi sıkışıyorsa çok darbe almamıştır ancak gevşek kalıyorsa bi kaç bin kilometre sonra o grenajın tutması biraz sorun olabilir.

anlattıklarınız oldukça mantıklı...ben today motorumu 3 sene aldım daha doğrusu babam almış arkadaşından getirdi motor aldım sana diye :) ilk geldiğinde km saati çalışmıyordu km dişlisi bozukmuş değiştirdik düzeldi kaç km de olduğunu bilmiyorum bile ilk sahibi bayanmış ikinciside 2 yıl kullanmamış deposunda yatmış motor öylece...2004 model tahminen 13 bin km falan şu anlık sorun yaşatmadı çok şükür diyeceğim benim dişli ile ayarlı km oynandığı ondada anlaşılırmı acaba

Ellerinize sağlık, çok yaralı bilgiler okudum çok teşekkürler. İşime yarayacak. Başka bilgiler ya da daha detaylı bilgi wermek isteyenler yazarlarsa çok sewinirim. Saygılar..

motorun km oynanmamış olabilir. ama adam ilk rodajında vermiştir dumanı basmıştır gaza eksantirik zinciri uzamıştır. hiç farkına varmadan 1500 km alırsın. 5 binde şakırtılar kopar.
adam uzun yola çıkmış her durdupu yerde motora yağ koymuş en sonunda motor yağ alacak yeri kalmamış motor tekleye tekleye servise gidiyor. 1 lt lik yağ konması gereken motordan 1,5 lt yağ çıkmış.
burda 2011 model bir bayan cbr 125 ile kaza yaptı 3000 tl parça fiyatı verip tüm parçaları degiştirdi. ama kimse anlayamaz. gözümün önünde 1000 rr kafadan girdi. servis yamuk şaseyi dogrulttu ve gıranj yesyeni sıfır hata diye sattı.
sırf motorun 3 binde diyebilmek için motorun orjinal lastşk yenilenir. satarken orjınali takılır. sana bak teker bile yesyeni der satar. buna benzemedik çok dalavere var.

size ne yapmanız gerektiğinizi ne kadar söylesekte bi ustanın bakması binmesi gibi olmaz...
Siz yinede ustaya gidin o size gelmiyosa siz ona gidin gözetleyin nelere dikkat eiyo neler yapıyo hangi testlere tabi tutuyor motoru sizede azda olsa bi tecrübe olur...
Hayırlı olsun kazasız günler dilerim

Usta işi tabi daha iyi olur, ama benim istediğim; usta olmadan kendim bakıcam. Usta nelere bakar napar HERŞEY.

Çünkü bulunduğum il dışından motor alıcam büyük ihtimalle. Otobüs ile gidicem, görücem iyiyse alıcam. Tanıdık usta yok. Bütçem çok kısıtlı ustaya para weremem. Otobüs parası bile or yani. O nedenle soruyorum..

işin zor o zaman sonuçta motosiklet alıyosun anlamayan biri için zor bi iş manavdan kavun almaya benzemez alır bakarsın çalıştırrsın hatta 2 tur atarsın tamm dersin alıyorum...Biz motoru dinleriz nerde ne ses var motor nasıl çalışıyor zaten o çalıştığı zaman söyler bize derdini biz yıllardır onlarla aynı dili konuşuyoruz...

Km. saatinin sölülüp sökülmediğine bak
Grenaj renklerinin tutup tutmadığına bak
Fren mesafelerini kontrol et
Rolantide bi kaç dakika çılıştır vrultu şırıldı gibi seslerin olup olmadığına özen göster
Lastik dişlerine bak
Elektirik aksamını kontrol et
Yükses devirlerdeki sesini dinle sesinde heranbi bi bozulma olup olmadığına bak
Ara ara gaz ver bırak tekrar rolantide durup durmadığına bak
1.500 ile 2.000 devir arasında çalışıp çalışmadığını kontrol et
Gidon dönüş mesafelerini ölç
Zincir ayarına bak dişlileri gözden geçir
Yağını suyunu kontrol et ...

Hayırlısı olsun inşallah

aslına bakarsan motorun iyi veya temiz olduğunu km den pek anlamazsın sebebi şudur honda cbr1000rr la cbf 100 de aynı motor vardır ama cbr da beygir güücüne önem verilmiş mecbur yüksek devirlerde kullanılır ama cbf de tork ağırlıklı güç dağıtılmıştır yüksek devirlere ulaşmadan gücü alırsın cbr 20000 kmde zorlanır cbf 100000 e kadar tık yapmaz motorun ne halde olduğuna kimin kullanıldığına motorun türüne göre bak genel özelliklerini zorla sorun çıkmazsa iyidir en önemlisi motordan anlıyan bir ustaya götür ben yaparım deme kontrollerini usta 20 yıl 30 yıl onların içinde büyümüştür her şeyini bilir ama sende kontrol edebildiğin kadar et

Kardeş herhalde ilk motorun olacak.Belliki konuyla ilgili pek bilgi sahibi değilsin.Seni buradan tecrube sahibi yapamayız.Biz anlatırızda boşa olur.Yazık bütçen de kısıtlı.En iyisi sen ustaya göster sebebin olmayalım ne dersin.Sen sadece tarzını belirle seçenekleri ustaya sun onayı ustan versin.Memleketimizde öyle ahlaksız fırıldak varki 90 model javayı bile cbr diye satarlar anla yani.Umarım problemsiz bi motor sahibi olur ve ağız tadıyla binersin.

İnşallah hayırlı olur dediğimiz gibi. Teşekkür ederim. Ama yine de bildiklerinizi esirgemezseniz sewinirim. Çünkü usta olmadan, benim yapmam icab edecek gibi. Yardım edene etmeyene çok teşekkürler. Daha başka eklemek isteyen buyursun lütfen.. Kazasız belasız günler dileği ile..

Bu arada izmirdeyim. Başka bir ilden motor alıcam mesela. Tacrubesi olanlar, alanlar bu konuda HER türlü bilgiye açığım.. aCİLL yardım.. Nasıl nakliye edilir, neyapılır, önceden nelere dikkat edilir, ws ws herr türlü kouda bilgi arıyorum. ACİLL Allaha emanet...

motoru al sesini dinle direksiyonu bırak kendı kendıne yamulmadan gderse dreksiyondan darbe almams demektr kasislere girince çatırtı geliyormu dkkat et burdan anlarsın nasıl sürdüğünü gaz yemesine bak bujisine bak suabp ayarı istiyosa buji her seferinde kapkara çıkıyor yeni alsan bile

motoru al sesini dinle direksiyonu bırak kendı kendıne yamulmadan gderse dreksiyondan darbe almams demektr kasislere girince çatırtı geliyormu dkkat et burdan anlarsın nasıl sürdüğünü gaz yemesine bak bujisine bak suabp ayarı istiyosa buji her seferinde kapkara çıkıyor yeni alsan bile

Mesela bunlar çok güzel bilgiler.. Tşk ederim.

Daha çok bilgiye ihtiyacım war :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar