Lastik hava basınçları..

Arkadaşlar havalar bi ısınıp bir soğuyor.. İstanbulda kar var bugun.. Yerler kaygan mecburende olsa motosiklete binenlerimiz vardır.. Aman dikkat edelim demeden geçemicem, ama asıl konu;

yolla temas eden tek şey lastikler ve Soğuk havalarda basınç önemli, Şimdi SS makinelerde Chopper'lar da ön arka sıcak hava soğuk hava basınçları nasıl olucak ?

Chopper'lar da ağırtık arkaya odaklı olduğu için ön lastik sanırım biraz daha düşük olucak ama net bir bilgim yok..

Lastik havalarını yaz-kış hangi motorda Neye göre ayarlamamız gerekiyor.. Standart basınç verileri nelerdir ? Düşük veya yüksek olursa ne gibi sorunlarla karışılaşırız..
Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim..

Lastiklere yaz ve kış aylarında farklı basınçlarda hava basılmaz.
SS'ler de ve Chopper'larda basınç şöyle olmalıdır diye bir genel kural da yoktur. Kullanma klavuzunda belirtilen ve daha doğrusu lastiğin üstünde yazan değerler uygulanmalıdır.

Lastiklere yaz ve kış aylarında farklı basınçlarda hava basılmaz.
SS'ler de ve Chopper'larda basınç şöyle olmalıdır diye bir genel kural da yoktur. Kullanma klavuzunda belirtilen ve daha doğrusu lastiğin üstünde yazan değerler uygulanmalıdır.

Üsdat yanlışın var. Yaz-Kış farklı olması gerekir.. Ama değerlerini bilmiyorum..

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kullandığım iki motorun da kullanım kılavuzunda lastik hava basınçları için yaz-kış farkı yazmıyordu. Ayrıca arabada da öyle bir şey yok.

Üsdat yanlışın var. Yaz-Kış farklı olması gerekir.. Ama değerlerini bilmiyorum..

Bir mantık yürütüldüğünde hava yazın genleşir, kışın büzüşür diyerek farklı basınçlar uygulanması gerektiği düşünülebilir. Benim fikrim az önce belirttiğim doğrultudadır, ama arkadaşlardan gelecek bilgilere bakmak lazım o zaman.

Arkadaşları bekliyelim.. :) Çünkü benm arabanın kullanma klavuzunda bile yaz-kış ayrı olarak basınç değerleri verilmiş.. Motorun kullanma klavuzu zaten yok : )

standart basınç diye bi kavram olamaz çünkü ideal basınç lastik ebadıyla orantılıdır.
600 lük spor makineler önde 120 arkada 180mm taban kullanırlar 1000cc ler arkada 190mm kullanır mesela.

28-30 psi ön arka idealdir

yaz-kış mevsime göre lastik basıncı ayarlanmaz. Fabrikasyon değerleri neyse o basınç değerleri kullanılmalıdır. Birde Ön 28 - Arka 30 ideal diyede birşey olmaz. Bu değerler senin motosikletin için uygun olabilir ama her motosikletin ağırlığı ve lastik ebadı farklıdır, onun için fabrika çıkışı neyse o değerler kullanılmalıdır.

Şöyle:

Lastiğinizin basınç değeri 30 psi diyelim. Lastik hava kaçırmasa bile yazın bastığınız hava kışın 25psi gibi bir basınç verir, çünkü sıcaklık değişmiştir.

Liseden hatırlarsınız, P.V=n.R.T diye bir formül vardır.
P=Basınç
V=Hacim (lastik hacmi sabit, önemsiz)
n=mol (önemsiz)
R=Avogadro sabiti (önemsiz)
T=Lastik sıcaklığı

V, n ve R değişmezse, P ve T doğru orantılı olur.

Türkçesi:

Lastik sıcakken basıncı artar, soğukken azalır. Bu sebepten lastik basıncı lastikler soğukken ölçülür.

Yaz-kış basınçları arasında ileri seviye için şöyle bir fark söz konusu olabilir: Kışın lastikler daha zor ısındıkları için birkaç psi daha düşük basınçta kullanılabilirler. Düşük basınçtaki lastik asfaltta yuvarlandıkça daha çok deforme olur, daha çok ısı üretir, kolay ısınır, daha iyi yol tutar. Ancak daha düşük veya yüksek lastik basıncında motorun tepkilerinin nasıl değişeceğini bilmiyorsanız sakın denemeyin. En iyi olasılıkla lastik ömrünü yarıya düşürürsünüz, en kötü olasılıkla kaza yaparsınız. Ben denemiyorum mesela, ileri düzey sürücü değilim çünkü.

Yaz ve kış basınç farklılıkları 1 psi civarında ayarlama gerektirdiğini söylemişti Rahmi Barutçu.
Yani performans motorları ve limitlerde kullanım yapmıyorsanız bir manası yok ayarlamanın.

Beri yandan, motosikletler için genel lastik basıncı değerleri gibi bir durum söz konusu değildir. Bu minvalde yazılan mesajlara ve cevaplara çok açık söylüyorum ki itibar etmeyin.

Her lastiğin, her motosikletin basınç değeri farklıdır, servis manueliniz yoksa motosikletin servisine danışmalısınız.

En doğrusu tabi kullanma klavuzuna göre olanıdır fakat söyle bişeyde var benim motorumda 30 ps yazıyor ben 30 yapdım 2-3 gün önce arkadasların yanına gidiyodum motorda 2 kişiyiz yanımızdan gecen motorlu cocuklar lastiğin patlamıs dediler durdum bakdımda jant nerdeyse yerde arkadasım motordan indi hemen lasti havalandı yani klavuzda tek kişi olarakta verebiliyor ona göre degılde siz kendinizce en ideal hava basıncını ayarlayın benimki suan 35 mesele 2 kişide yere yapısmıyo lastik tek kişidede taş gibi olmuyor.

En doğrusu tabi kullanma klavuzuna göre olanıdır fakat söyle bişeyde var benim motorumda 30 ps yazıyor ben 30 yapdım 2-3 gün önce arkadasların yanına gidiyodum motorda 2 kişiyiz yanımızdan gecen motorlu cocuklar lastiğin patlamıs dediler durdum bakdımda jant nerdeyse yerde arkadasım motordan indi hemen lasti havalandı yani klavuzda tek kişi olarakta verebiliyor ona göre degılde siz kendinizce en ideal hava basıncını ayarlayın benimki suan 35 mesele 2 kişide yere yapısmıyo lastik tek kişidede taş gibi olmuyor.

O aman kullanım klavuzu eksik ya da yanlış hatırlıyorsun. Çünkü benim motorun klavuzunda tek kişilk kullanım da şu kadar hava bas, çift kişilikte bu kadar bas diye ayrı ayrı yazılı. Arada 4 psi lık fark var.

Osbourne doğru diyosundur belki ben dikkat etmemiş olabilirim fakat kullanma klavuzundada büyük ihtimal 35 yazıyordur çünkü lastik rahat yani sertlik veya cok yumusaklık olmuyor.

yaz kış arasında 1-2 psi oynayabilir ama limitlerde kullanmadığımız için değiştirmenin pek bi anlamı yok.
birde lastik basıncının lastiğin ebadı ile alakası yoktur yoktur yoktur :)

Yaz-Kış ufak tefek farklılıklar olur.İnternetten kullanma kılavuzunu bulabilirsiniz sanıyorum ki..

Motosikleti
Aprilia Tuono V4 Factory 2021
arkadaşlar benim kendi ve hocamın bana(bize) verdiği eğitimde yol şartına göre hava basınçlarında 6psi a kadar fabrika verilerinin altına inebilmemizi söylüyor, şuan 17 jant kullanıyorum ve 36 ön 36 arka verilen fabrika verilerini, virajlı gideceğim yollarda önde 32 arkada 30 gibi kullanıyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar