debriyaj kullanmadan vites değişmek?

Otomobilde kolaylıkla yapılablen birşeydir.
Ben debriyaj teli kopuk 15-20 km kadar yol gidip arabayı kapının önüne parkettim. Ve 6. vitese kadarda çıktırm. Daha sonra palio , clio ilede denedim pek sorun olmuyor. Yalnız devir aralıklarını iyi ayarlamanız lazım.
Motosiklette hiç denemedim denememde. Oto ile kıyaslanmayacak kadar narin bir şanzıman yapısı var. Ne olur ne olmaz.

Olay dişlilerin boşa düştügü yada anlanabilmesi açısından belirteyim gaz kısış ve verişlerde zincirin yüksüz anında :eğer ayağınız vitese biraz baskı uyguluyorsa zaten vites kendi geçecektir.Düşürüyorken vites geçişi hissedildiğinde ani olarak biraz gaz verilmesi (aynı hızda gidebilmek için daha çok devir gerektiğinden)sarsıntısız devamı sağlayacaktır.Fakat önce kavrama ile düzgün vites degiştirebiliyor olmak gerekli.Bazı büyük makina kullanıcılarında görüyorum çatur çutur vites attırıyorlar içim geçiyor.Küçükte ses az çıksada büyük makinede bariz yürek dağlıyor.

ben debriyajla vites küçültürken takırttt diye bi ses geliyo. Debriyajsız yapsam nolur bilmem

ben debriyajla vites küçültürken takırttt diye bi ses geliyo. Debriyajsız yapsam nolur bilmem
:) hocam ''ara gazı'' denen şeyin sadece gösteriş amaçlı yapıldığını sandığımız için acemilikte yaşıyoruz bu sıkıntıyı. halbuki vites küçültürken debriyajı çektikten sonra tırınn! diye bir ara gazı verip sonra vitesi düşürsen o ses çıkmayacak.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:29 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:25 ----------

Olay dişlilerin boşa düştügü yada anlanabilmesi açısından belirteyim gaz kısış ve verişlerde zincirin yüksüz anında :eğer ayağınız vitese biraz baskı uyguluyorsa zaten vites kendi geçecektir.Düşürüyorken vites geçişi hissedildiğinde ani olarak biraz gaz verilmesi (aynı hızda gidebilmek için daha çok devir gerektiğinden)sarsıntısız devamı sağlayacaktır.Fakat önce kavrama ile düzgün vites degiştirebiliyor olmak gerekli.Bazı büyük makina kullanıcılarında görüyorum çatur çutur vites attırıyorlar içim geçiyor.Küçükte ses az çıksada büyük makinede bariz yürek dağlıyor.

bu arada konuya en doğru açıklama bu mesajda verilmiş durumdadır.

Mersin İl Temsilcisi
şimdi ben farklı birşey söylemek istese bile söyleyemem...
ancak kondom yerine prezervatif (!) demiş gibi olurum :wiinkk:

hatırlıyorum ilk zamanlar babama araba sürmeyi öğrenirken bende sormuştum ısuzu bi kamyonet vardı bizde. Hem vites arttırdı hem düşürdü şaştım kaldım. :mrgreen: isteyince oluyo ama ne zaman lazım olur bu bilgi bize debriyaj teli kopar da taa o zaman :cherry:

Evet yükseltmek kolay kısmı. Daha zoru vitesi düşürmek. Yolda debriyaj teliniz koparsa mecburen en yakın motor tamircisine kadar bu şekilde ilerliyorsunuz zaten. Benim başıma geldi 3 sene önce.

Uygun devirde olur demiş herkes ama uygun devir nedir bahsetmemiş hiç kimse :)

Biliyorsunuz kavrama(devriyaj) aradaki aktarma elemanlarıyla en basit anlamıyla arka tekerinizle motorunuz arasındaki bağlantıyı açıp kapatmanıza yarar. Dolayısıyla tahrik eden ve tahrik edilen dişli hızlarının aynı olması kavramayı kullanmadan "rahatça" vites değiştirmenizi sağlayacaktır. Özetle ;

Motorun devri, geçmek istediğiniz vitese ait o anki hızı sağlayacak kadar olmalıdır.

Bu kadar basit.. Bu da ne demek her seferinde o hıza ait devri bulmaya kasacaksınız demek. Yani aslında gündelik hayatta kullanmak için çok da pratik değil. Hem uğraştıracak hem de hatalı devir ayarlarında şanzımana hasar verme riskiniz olacaktır. Büyültmek, küçültmeye göre kolay çünkü siz vitesi büyültene kadar devriniz bir miktar düştüğünden büyük vites devrine yaklaşıyorsunuz. Küçültürken tam aksine bir miktar gaz açmanız ve devri yükseltmeniz gerekiyor. Umarım yolda teli kopan bir arkadaşımızın işine yarar :wiinkk:

Son düzenleme:
profesyonel bir yarışçının tavsiyelerini içeren bir topic görmüştüm, mümkün olduğunca debriyaj kullanmadan devri ayarlayarak vites değiştirme tavsiye ediliyordu.
ben de o zaman daha yeni başlamıştım, okuyunca yazım hatası falan var zannetmiştim :)

evet aynen anlatıldığı gibi . 10 yıl kadar önce izmitten karabük e gelirken oto yolda düzcede otosan p100 pikabımın debriyaj teli koptu saat gece 02 suları falandı. hiç debriyaj kullanmadan hem vites yükselttimde hem küçülttüm . evet küçültürken biraz zorlandım geçmediği yerde arabayı durdurup , 1. vitese takıp bir yandan marş yaparken bir yandan gaza basarak aracı hareket ettirdim. yükseltirken çok sorun olmuyor uygun devri yakalayınca (2000 ila 3000 devir)yumuşak hareketlerle vites geçişleri oluyor . ama düşürürken gayet dikkatli olmak gerekiyor çünkü bir alt vitesin devri çıkarılacak vitesten yüksek olduğu için boşa alma anında hızlı bir hareketle motor devrini yükseltmek gerekiyor . uygun anı yakalarsanız kolay geçiyor . motorsiklette bu daha kolay vitesler sıralı olduğu için. ama debriyaj kullanmak her zaman için daha sağlıklı. 4 tekerlek için söylüyorum . araç viteste iken debriyaja basmadan boş konumuna sadece motor kompresyona çok fazla yüklenmemiş konumdayken alabilirsiniz. eğer motor yükte ise boşa lamanız biraz zor . çünkü şanzuman içerisindeki manşon dişlisi karşılık dişlisine kilitlenmiş durumdadır.ama kompresöre binme anında bu kilitlenme kısmen azaldığı için boşa çıkması kolaylaşıyor .

abi ben bu debriyajsiz vites degitirmenin son hizi arttirdigini ayrica lastik hava basincini surekli normal degerinde tuttugunu duydum. beygiri de arttiriyormus diye rivayetler de varda pek inanmadim... :cyclopsan

Her motorun vitesi debriyaj kullanmadan yukseltilebilir.
Devir ayari filan istemez.:)
Yani profesyonel olmaya gerek yok.
Gazi kapatin,vitesi yukseltin,gazi açin.
Bu kadar basit.:)
Mesele vites dusurmekte.
Iste orada is karisiyor.:)

Arkadaş:)

Zor bir işdeğil aslında:cat: Fitesi düşürmek istediğimizde önce debriyaja sıkıca basıp boşa alıyoruz, depriyacı bırakmadan, ardından gazı köklüyor-bırakıyoruz ve devir yükselip ardından yavaş yavaş düşerkene, fitesi bir küçüğüne hafifçe zorluyoruz... devirler eşitlendiğinde <kırt diye geçiyor:)

Fitesi yükseltirkene ise çok fazla sorun olmuyor. Neden? Çünki yükselttiğimiz fites zati gittiğimiz devirden daha aşağıda olduğundan, farketmeden üstte bahsettiğim kuralı uyguluyoruz:)

Son düzenleme:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
abi ben bu debriyajsiz vites degitirmenin son hizi arttirdigini ayrica lastik hava basincini surekli normal degerinde tuttugunu duydum. beygiri de arttiriyormus diye rivayetler de varda pek inanmadim... :cyclopsan

Evet,debriyajsiz vites degistirme krankta 180 beygir demektir.
Üstelik basura* da iyi geliyor.

*basur(bknz:adet gören erkekler)

Arkadaş:)

Zor bir işdeğil aslında:cat: Fitesi düşürmek istediğimizde önce boşa alıyoruz, ardından gazı köklüyor-bırakıyoruz ve devir yükselip ardından yavaş yavaş düşerkene, fitesi bir küçüğüne hafifçe zorluyoruz... devirler eşitlendiğinde <kırt diye geçiyor:)

Fitesi yükseltirkene ise çok fazla sorun olmuyor. Neden? Çünki yükselttiğimiz fites zati gittiğimiz devirden daha aşağıda olduğundan, farketmeden üstte bahsettiğim kuralı uyguluyoruz:)

4 den 3 e düşürürken boşa nasıl alcam? Araba için bu sistem. Motorda da aynı taktik mi olcak?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar