aref misin nesin ya![]()
Ciddiyim ben. Tempra var bende. boşa alırken tepesine bitane vurmam yetiyor vitesin pat boşta. Ardından debriyaja basıp atıyorum vitese. video çekeyim bi ara istersen.
aref misin nesin ya![]()
Ciddiyim ben. Tempra var bende. boşa alırken tepesine bitane vurmam yetiyor vitesin pat boşta. Ardından debriyaja basıp atıyorum vitese. video çekeyim bi ara istersen.
dişlileri bir göstert istersen sen![]()
Benzetmemi affet. Kavramasız vites değiştirmek, komdomsuz sevişmeye benzer. Yine sevişirsin ama çocuk olma ihtimali artar.
ben debriyajla vites küçültürken takırttt diye bi ses geliyo. Debriyajsız yapsam nolur bilmem
Olay dişlilerin boşa düştügü yada anlanabilmesi açısından belirteyim gaz kısış ve verişlerde zincirin yüksüz anında :eğer ayağınız vitese biraz baskı uyguluyorsa zaten vites kendi geçecektir.Düşürüyorken vites geçişi hissedildiğinde ani olarak biraz gaz verilmesi (aynı hızda gidebilmek için daha çok devir gerektiğinden)sarsıntısız devamı sağlayacaktır.Fakat önce kavrama ile düzgün vites degiştirebiliyor olmak gerekli.Bazı büyük makina kullanıcılarında görüyorum çatur çutur vites attırıyorlar içim geçiyor.Küçükte ses az çıksada büyük makinede bariz yürek dağlıyor.
Tel kopması durumu için biraz piratik yapmak sürücüye birşeyler katacaktır.Otoburkaplan; Umarım yolda teli kopan bir arkadaşımızın işine yarar
Kaynak: http://www.motosiklet.net/forum/mot...llanmadan-vites-degismek-2.html#ixzz1EigmFGX0
evet aynen anlatıldığı gibi . 10 yıl kadar önce izmitten karabük e gelirken oto yolda düzcede otosan p100 pikabımın debriyaj teli koptu saat gece 02 suları falandı. hiç debriyaj kullanmadan hem vites yükselttimde hem küçülttüm . evet küçültürken biraz zorlandım geçmediği yerde arabayı durdurup , 1. vitese takıp bir yandan marş yaparken bir yandan gaza basarak aracı hareket ettirdim. yükseltirken çok sorun olmuyor uygun devri yakalayınca (2000 ila 3000 devir)yumuşak hareketlerle vites geçişleri oluyor . ama düşürürken gayet dikkatli olmak gerekiyor çünkü bir alt vitesin devri çıkarılacak vitesten yüksek olduğu için boşa alma anında hızlı bir hareketle motor devrini yükseltmek gerekiyor . uygun anı yakalarsanız kolay geçiyor . motorsiklette bu daha kolay vitesler sıralı olduğu için. ama debriyaj kullanmak her zaman için daha sağlıklı. 4 tekerlek için söylüyorum . araç viteste iken debriyaja basmadan boş konumuna sadece motor kompresyona çok fazla yüklenmemiş konumdayken alabilirsiniz. eğer motor yükte ise boşa lamanız biraz zor . çünkü şanzuman içerisindeki manşon dişlisi karşılık dişlisine kilitlenmiş durumdadır.ama kompresöre binme anında bu kilitlenme kısmen azaldığı için boşa çıkması kolaylaşıyor .Olay dişlilerin boşa düştügü yada anlanabilmesi açısından belirteyim gaz kısış ve verişlerde zincirin yüksüz anında :eğer ayağınız vitese biraz baskı uyguluyorsa zaten vites kendi geçecektir.Düşürüyorken vites geçişi hissedildiğinde ani olarak biraz gaz verilmesi (aynı hızda gidebilmek için daha çok devir gerektiğinden)sarsıntısız devamı sağlayacaktır.Fakat önce kavrama ile düzgün vites degiştirebiliyor olmak gerekli.Bazı büyük makina kullanıcılarında görüyorum çatur çutur vites attırıyorlar içim geçiyor.Küçükte ses az çıksada büyük makinede bariz yürek dağlıyor.
Di mi ama,jawa'nin gözünü seveyim.![]()
Her motorun vitesi debriyaj kullanmadan yukseltilebilir.
Devir ayari filan istemez.
Yani profesyonel olmaya gerek yok.
Gazi kapatin,vitesi yukseltin,gazi açin.
Bu kadar basit.
Mesele vites dusurmekte.
Iste orada is karisiyor.![]()
abi ben bu debriyajsiz vites degitirmenin son hizi arttirdigini ayrica lastik hava basincini surekli normal degerinde tuttugunu duydum. beygiri de arttiriyormus diye rivayetler de varda pek inanmadim... :cyclopsan
Arkadaş
Zor bir işdeğil aslında:cat: Fitesi düşürmek istediğimizde önce boşa alıyoruz, ardından gazı köklüyor-bırakıyoruz ve devir yükselip ardından yavaş yavaş düşerkene, fitesi bir küçüğüne hafifçe zorluyoruz... devirler eşitlendiğinde <kırt diye geçiyor
Fitesi yükseltirkene ise çok fazla sorun olmuyor. Neden? Çünki yükselttiğimiz fites zati gittiğimiz devirden daha aşağıda olduğundan, farketmeden üstte bahsettiğim kuralı uyguluyoruz![]()