debriyaj kullanmadan vites değişmek?

geçen bir arkadaşım..başka bir arkadaşının :) debriyaj kullanmadan deviri çok iyi ayarlayıp vites değiştirdiğini söyledi :cyclopsan

o kadar profesyonelmiş racing motorda...olabilir mi ?

debriyajın amacı vites geçişlerini kolaylaştırmaktır. yarışcılar genelde kullanmaz. ama günlük hayatta bize pek bir artısı olmaz. çünkü risktir deviri ayarlayamazsan dişlilere zarar verebilirsin.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Her motorun vitesi debriyaj kullanmadan yukseltilebilir.
Devir ayari filan istemez.:)
Yani profesyonel olmaya gerek yok.
Gazi kapatin,vitesi yukseltin,gazi açin.
Bu kadar basit.:)
Mesele vites dusurmekte.
Iste orada is karisiyor.:)

Mesele vites dusurmekte.

4 tekerde bu iş çok zor da :)
2 tekerin acemisi olarak sadece merak ettim...aslı varmış demek 2 cevap yetti :p

Benzetmemi affet. Kavramasız vites değiştirmek, komdomsuz sevişmeye benzer. Yine sevişirsin ama çocuk olma ihtimali artar.

debriyaj kavramadan bu iş olur mu ? diye geçmişti sadece içimden :)

çocuk doğsun doğmasın oluyormuş demek onu anladım :p

Motorlarda vitesler sıralı olduğu için debriyajsız vites değişebiliyor, ancak...

Zamanında viteslerini böyle değiştiren, ondan sonra çok pişman olup "ah ne kadar aptalmışım" diyeni de gördüm.Nedeni de şu: vitesler değişmesine değişiyor ama dişli kutusunda vites dişlilerini ayıran hilaller aşınıyor.Bir süre sonra viteste boşa düşme yada vitese geçmeme gibi sıkıntılar başlıyor.Çözüm komple motoru indirip vites kutusunu açmak, hilalleri ve bazı dişlileri değiştirmek.Bu iş motosiklette yapılabilecek en zor tamirat. Piston segman değiştirmek bunun yanında çok basit kalır.Dişli ve hilallerin arasında çok az mesafe var.Bu mesafeyi milimetrik tutturmak gerekiyor.Pullarla falan ayarlanıyor.İşi bilen en iyi ustaların bile aynı şanzımanı 2 kere 3 kere açtığını biliyorum.

debriyaj sadece vites geçişlerindeki sesi (cıyaklamayı) önler ,
tüm motorlu araçlarda debriyajsız vites gayet rahat büyütülür ,
ama debriyajsız vites küçültmek o kadar da rahat değildir...

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
İddia ediyorum her koşulda debriyajsız vites büyütürümde küçültürümde.

Tabi altımdaki makina Jawa ise

debriyaj sadece vites geçişlerindeki sesi (cıyaklamayı) önler ,
tüm motorlu araçlarda debriyajsız vites gayet rahat büyütülür ,
ama debriyajsız vites küçültmek o kadar da rahat değildir...

2 tekerde acemi olabilirim ama 4 tekerde böyle birşey olamaz :SSS vites kolu elinde kalır :SSSS

Mesele vites dusurmekte.

Bu konuda haklısın ilkay abi düşük cc li motorlardavites düşürmekte basit fakat cc arttıkça vites düşmüyo :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
2 tekerde acemi olabilirim ama 4 tekerde böyle birşey olamaz :SSS vites kolu elinde kalır :SSSS

4 tekerdeki debriyajsız vites değişimi deneyimli sürücüler gayet basittir. Vites kolu elinizde falan kalmaz gayet sessiz ve sarsıntısız değişim mümkündür yeterki tekniği bilinsin.

4 tekerde de gayet debriyajsız vites değiştirilir hocam mesele deviri ayarlamakta, ayarlayamazsan dişliler sıyırır caarrrrrrrrrrrrrrt diye ses gelir :) en kötü ihtimal dişlilerin bir kısmını bırakırsın yolda :) ha motor ha araba ikisinde de aynıdır bu mevzu

4 tekerdeki debriyajsız vites değişimi deneyimli sürücüler gayet basittir. Vites kolu elinizde falan kalmaz gayet sessiz ve sarsıntısız değişim mümkündür yeterki tekniği bilinsin.

otomatiğe geçmiş olmasam sabah ilk iş denerdim :) uzun zaman kullandım 4 teker manuel...4 tekerde denemiş olsam gacıııırt sesi ile sonlanırdı tecrübelerime göre :p

bahse varım herhangi bir aracın tekerlekleri dönmeye başladıktan sonra 5. vitese kadar sorunsuz çıkarsın ama inmesi zor , tecrübeyle değil merakla sabittir :p

arabada düşürmek de mümkün, şöyle ki; gazı kesip boşa atıyosun o arada biraz gaza dokunup (alt vitesin devirine yaklaşacak kadar) çekiyorsun bir alt vitese :)

motosiklette vitesler arasında boşa atamadığımız için biraz daha riskli

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Di mi ama,jawa'nin gözünü seveyim.:p

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar