Statör-Regulatör-akü problemlerini erken teşhis

Baktım ki bu elektrik problemleri adamı yolda bırakıyor hemen erken teşhis için çareler araştırdım. Sistemdeki gerilimi her zaman görebilmek insanı bir nebze rahatlatıyor. Motoru sustururken bir dahaki sefere çalışıp calışamayacağına dair bir fikir verir en azından.

Buyrun ekipmanlar aşağıda. Bir voltaj ölçer ve 12V çakmak adaptörü.

Kontak açıkken voltaj bulunan bir noktaya monte ettim motosiklet üzerinde. Motor çalışmazken akü voltajını, çalışınca regülatör çıkış voltajını veriyor.

Güzel fikir :) eski arabalarda olurdu volt metre.. Analog da güzel olur aslında.

Tamamda akü boşken daha çok güç çeker doluyken daha az güç çeker..
Bununla sadece akü voltajını ölçebilirsin başka bir işe yaramaz :)
Çoğu motordada artık var panelde akü voltajını gösteriyor :)

Tamamda akü boşken daha çok güç çeker doluyken daha az güç çeker..
Bununla sadece akü voltajını ölçebilirsin başka bir işe yaramaz :)
Çoğu motordada artık var panelde akü voltajını gösteriyor :)

Evet benim motorda da var ama ben ruh hastası olduğum için bir tane daha takıyorum :queen:

Ya dostum motorumuzda yok da ondan takıyoruz.

Motorunla güzel güzel giderken şöyle otobanda salına salına voltmetrede 12 V görüyorsan bilki biraz sonra yolda kalacaksın en yakın benzinciye çek.

Sadece akü voltajını ölçmezsin. Regülatörün, yani statörün ürettiği AC gerilimi DC gerilime çeviren parçanın aküyü besleme voltajını ölçersin ki bu bizim için çok önemlidir. Motor çalışırken ve yaklaşık 5000 devirlerdeyken bu voltajın 13.5-15 Volt arasında olması gerekir.

Sen limitler haricinde bir değer görüyorsan ya regulatörün şarj etmiyor, ya over-şarj ediyor ya da statörün AC güç üretmiyor demektir ki her durumda biraz sonra yolda kalacaksın demektir.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:31 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 22:29 ----------

Güzel fikir :) eski arabalarda olurdu volt metre.. Analog da güzel olur aslında.

Çok yakışıklı analog göstergeler var ama biraz pahalı. Daha şık olur tabi.

güzelmiş ama biraz motor için ebatları büyük daha küçük mesala 1x2 cm boyutlarında varmı dır birde nerden temin ettin bunu ebaydanmı

Tamamda şu var motoru 1 ay çalıştırma doğal olarak akün 13 volt değerinden aşağılara düşecektir ve çalıştırma anında akün konjektöreden daha fazka voltaj çekecek senın voltmetrende 18 den fazla bir değer gösterecektir
Hyolarda olup olmadıgını bılmıyorum fakat rs 250 de vardı

Tamamda şu var motoru 1 ay çalıştırma doğal olarak akün 13 volt değerinden aşağılara düşecektir ve çalıştırma anında akün konjektöreden daha fazka voltaj çekecek senın voltmetrende 18 den fazla bir değer gösterecektir
Hyolarda olup olmadıgını bılmıyorum fakat rs 250 de vardı

Bişey bişeyden daha fazla voltaj çekemez. Bişey bişeyden daha fazla akım çeker.
Motor çalıştırırken marş motoru aküden akım çeker. Motor çalışınca statör-regulatör ikilisi devreye girer ve sistemi besler.

Motosiklete bağladığın voltmetre (eğer bağlarsan tabi) 18 V gösteriyorsa bir süre sonra oturduğun yerin altındaki aküye bişeyler olacak demektir bence o motorun üzerinden in hemen :)

Neyse anlayan anladı benim bu sistemi neden ve nasıl kullandığımı. Bir oto elektrikçesine sorun o daha iyi anlatır size.

Son düzenleme:
Eğer akün tam şarjlı değilse konjektörden fazla voltaj ve amper çeker denemesi bedava bi dene istersen :)

güzelmiş ama biraz motor için ebatları büyük daha küçük mesala 1x2 cm boyutlarında varmı dır birde nerden temin ettin bunu ebaydanmı

Evet E-bay'den aldım ve ebatlarıda çok uygun bence. Yarın motosilet üzerindeki resimlerini koyarım.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:54 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 22:48 ----------

Eğer akün tam şarjlı değilse konjektörden fazla voltaj ve amper çeker denemesi bedava bi dene istersen :)

Ya dostum inanki bunun akünün şarjlı veya şarjsız olmasıyla uzaktan yakından alakası yok. Akün şarjlı değilse marş motorunun ihtiyaç duyduğu akımı veremez ve motor çalışmaz o kadar.

Eğer akün şarjlı değilse ve bir şekilde motoru çalıştırdıysan tabiki akü şarj olana kadar regulatör statörden aldığı AC gücü DC'ye çevirerek aküyü şarj eder. Yani regulatör hem aküyü şarj eder hem de sistemi besler. Yani daha fazla çalışır. Yorulur garibim.

Bu arada bunların konumuzla da alakası yok. Tamam senin motorunda elektrik problemi yok anladım.Sen gönül rahatlığıyla bin motoruna.

sa

normal bir motorda akü boşsa akım yani amper degeri konjoktörden 2-3 amper olarak ve devre göre 13-15 volt arası şarj eder akude şarj voltajına yani 14 v ta yaklaştıkça akım düşer conjötörün yapısına göre akımı geri sargıya gönderir veya devreyi açar ama voltaj değişmez aku ne kadar boş olursa olsun işin dogrusu budur

ebaydan kaç tl ye satılıyor yagmura suya dayanıklımı birde arabalar için ledlileri vardı bunların yine çakmaklıga takılanlardan aksesuarcılarda satılıyordu ama bu tam degeri gösstermesi açısından daha iyi

Eğer akün şarjlı değilse ve bir şekilde motoru çalıştırdıysan tabiki akü şarj olana kadar regulatör statörden aldığı AC gücü DC'ye çevirerek aküyü şarj eder. Yani regulatör hem aküyü şarj eder hem de sistemi besler. Yani daha fazla çalışır. Yorulur garibim.

Bu arada bunların konumuzla da alakası yok. Tamam senin motorunda elektrik problemi yok anladım.Sen gönül rahatlığıyla bin motoruna.

Tamam kızmaya gerek yok sadece anlatmak istediğim şey buydu :p
Ama işin aslını söylemek gerekirse bana gereksiz gibi geldi fakat tabiki bunu isteyen arkadaşlarda çıkacaktır :p

[QUOTE ebaydan kaç tl ye satılıyor yagmura suya dayanıklımı birde arabalar için ledlileri vardı bunların yine çakmaklıga takılanlardan aksesuarcılarda satılıyordu ama bu tam degeri gösstermesi açısından daha iyi[/QUOTE]

Galiba 10-12 dolar birşeydi. Bencede tam değeri göstermesi çok güzel. Kaliteli bir multimetre ile de testini yaptım aynı değeri veriyor.

Ben sağını solunu mümkün olduğunca yalıtıp öyle takacam motora. Zaten 12V çakmak soketini de sigorta ile bağladım.

Geçenlerde statör arızası nedeniyle kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde kalınca bir başıma en büyük kabusum oldu elektrik arızası :).

güzel bir parça motosiklette takmak için uygun yervarsa takılabilir bilgilendirme amaçlı.ama kullanmasını bilmeyenler için pek bir önemi yok.olayı kavraması lazım biraz.bende severim teknolojik aletleri o yüzden takımlar motora sığmıyor artık sırt çantasında gezdiriyorum.
işten biraz fazla anlayınca kötü oluyor :) şunu alayım,şunuda alsam iyi olur bir bakmışsın bir sürü alet edavat almışsın.
ben işe gidiş dönüşlerde gün içi az km yaptığım için ara sıra akünün şarj durumuna göre aküyü park halinde şarja bağlıyorum şimdilik sıkıntı yok.zaten sıkıntı kış aylarında baş gösteriyor yazın pek aküler kolay kolay sıkıntı yaratmıyor.teknik detaya girmeden geçiştirmek iyi :p

sa

[QUOTE ebaydan kaç tl ye satılıyor yagmura suya dayanıklımı birde arabalar için ledlileri vardı bunların yine çakmaklıga takılanlardan aksesuarcılarda satılıyordu ama bu tam degeri gösstermesi açısından daha iyi

Galiba 10-12 dolar birşeydi. Bencede tam değeri göstermesi çok güzel. Kaliteli bir multimetre ile de testini yaptım aynı değeri veriyor.

Ben sağını solunu mümkün olduğunca yalıtıp öyle takacam motora. Zaten 12V çakmak soketini de sigorta ile bağladım.

Geçenlerde statör arızası nedeniyle kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde kalınca bir başıma en büyük kabusum oldu elektrik arızası :).[/QUOTE]

sen araştırmışındır ama benim motorla senin ki aynı startör conjoktör gv 650 kullanıcıları okursan bu konuda ben prof oldum motoru güzelyapmışlar ancak beş paralık conjoktör yüzünden startörler kavurma oluyor ben bu mevzuyu çözdüm ayrıca startörlerin sargılarının altındaki izalasyon nazik biraz ısınınca şase ile kısa devre yapıp yanıyor orjinalinide alsan bir süre sonra aynı sıkıntı en güzeli sstartörü güzelce yeniden sarmak ve uygun bir conjöktör takmak sıkıntıyı biitiriyor sen nasıl çözdün startör meselesini

Ben söktüm statörü bir baktım bir parçası simsiyah yanmış. Statörün o kanatlarına ne deniyor bilmiyorum ama onlardan biri kısa devre yapmış. Dediğin gibi izolasyonu kötü ve bir süre sonra şaseye veriyor. Bir motosiklet elektrikçisine götürdüm. O kanadın tellerini söktük. Altını izole edip yeniden sardı. Ama sadece yanan parçayı. Şu an için problem yok gibi gözüküyor ama bence her an yeniden zortlayabilir :)

Kawasakinin birçok modelinde kullandığı statörler bizimkine uyuyor. E-bay'de var 100 dolar civarı. Ya onlardan alacam ya da bütün statörü şöyle güzelce profesyonelce sardıracam.

Sizin forumu da takip ediyorum. Sen statörü sardırmıştın herhalde. Kaç liraya maloldu ? Olmazsa sana göndereyim sen sardırıp yolla bana. Bilgierimde yanlış kalmış Ankara diye. Malatya'dayım artık. Burada iyi işçilik bulmak çok zor.

Regulatör için Sanel firmasının SRR685 kodlu ürününü denemek istiyorum. Başka motorlarda başarılı uygulamaları var ama bizde sonuç ne olur bilinmez

sa

Ben söktüm statörü bir baktım bir parçası simsiyah yanmış. Statörün o kanatlarına ne deniyor bilmiyorum ama onlardan biri kısa devre yapmış. Dediğin gibi izolasyonu kötü ve bir süre sonra şaseye veriyor. Bir motosiklet elektrikçisine götürdüm. O kanadın tellerini söktük. Altını izole edip yeniden sardı. Ama sadece yanan parçayı. Şu an için problem yok gibi gözüküyor ama bence her an yeniden zortlayabilir :)

Kawasakinin birçok modelinde kullandığı statörler bizimkine uyuyor. E-bay'de var 100 dolar civarı. Ya onlardan alacam ya da bütün statörü şöyle güzelce profesyonelce sardıracam.

Sizin forumu da takip ediyorum. Sen statörü sardırmıştın herhalde. Kaç liraya maloldu ? Olmazsa sana göndereyim sen sardırıp yolla bana. Bilgierimde yanlış kalmış Ankara diye. Malatya'dayım artık. Burada iyi işçilik bulmak çok zor.

Regulatör için Sanel firmasının SRR685 kodlu ürününü denemek istiyorum. Başka motorlarda başarılı uygulamaları var ama bizde sonuç ne olur bilinmez

bizim sahifeleri iyi okumamışın veya atlamışın sanel conjoktör istiyorsan bende bir tane var göndereyim de gör gününü ....:pr:benim startörü yakan o bizimkine kesinlikle uymuyor arkadaşlara iyilik olsun diye denedim ve 5 dakida yaktım startörü bence en uygunu sardırmak daha güzel izole edilebiliniyor görüntüsü orjinali gibi degil fakat güzel çalışıyor degerler iyi sardırma maliyeti 150 tl gönderirisen sardır gönderirim

ayrıca conjöktörüde degiştirdik butun gv ciler 55 amperlik tata takıyorduk ancak tata temin edemedik daha iyisini bulduk taywan malı 55 amper ancak digerine göre pahalı 140 tl geldi bunlar pır pır uçaklar için üretilmiş güzel uyum saglıyor şarj degerleri 13-14.5 v 1-2 amper

belki 30 çeşit conjoktör denedim imtihanı bu 2 si kazandı

O bölümü kaçırmışım demekki :). Ben YBR-125 konjektörüyle idare diyorum şu an. Elimde birde yedek var. Baktım regulatör elde gidiyor onu takıcam. O da gidecek bir süre sonra. Sizin çözüme yelken açarız o zaman

Aslında şu sarma işide çok zor bişey değil ya neyse millet nasıl para kazanacak :)

Biraz vernikli bakır tel işte. Altını iyi izole edeceksin ve sarım sayılarını mümkün olduğunca orjinaline yakın tutup yönüne göre saracaksın. Şeytan diyor...... :)

Son düzenleme:
sa

O bölümü kaçırmışım demekki :). Ben YBR-125 konjektörüyle idare diyorum şu an. Elimde birde yedek var. Baktım regulatör elde gidiyor onu takıcam. O da gidecek bir süre sonra. Sizin çözüme yelken açarız o zaman

degerlerini ölçtünmü voltajı yüksek onların ve gücü düşük burda bir arkadaşın motoruna takmışlar tutuşmuş conjöktör motor yanarken zorla söndürmüşler aman dikkat et en azından yüksek devir verme

sen zamettikten sonra yapacagına inanıyorum sarma işinde sargı altlarına saglam polyester koydurdum ayrıca vernikli telin üstünede 2 kat sıvı polyester yaptırdım biraz özel sargı oldu maliyet arttı gerçi normal müşteriye bu fiatı çekiyor bobinajcılar fazla ugraşmak istemiyor 3 tane tanıdık usta var birine yaptırabildim

Son düzenleme:
Değerler normal. birde neredeyse hiç ısınmıyor.

Tata konjektörü dediğin şöyle bir şey mi ?

5 TL bişey. Hiç beklemeyim alayım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar