Motorla Suya Daldım, Elektrik Sorunu Var

Tam motora maşaallah bayadır sorun çıkarmıyor derken bir haftada ikinci sorun. Neyse...
Bugün kadıköye gitmek için çıkıcaktım, baktım yağmur yok, oh iyi dedim atladım motora, seleye oturduğum an çiselemeye başladı ve yoldaki 5.dakikada müthiş bir sağanak, heryer anında göl oldu. Ağır trafikte öndekini solliyim derken birden kendimi bi gölün içinde buldum, yavaşlayamadımda. Hızım 30 km civarıydı. Su motor bloğuna gelicek kadar derinmiydi tam kestiremedim ama rafting yapar gibi çıktım içinden. Olayın gelişimi böyle idi. Sorun ise şu, devir arttığı halde voltaj artmıyor. Rölantide nasıl ise her devirdede aynı ölçüyü gösteriyor akü göstergesi. Statör, konjektör yada aklıma gelmeyen başka nerelere bakmalıyım.

Şarj ibresi gaz verdiğinde hiç mi oynamıyor? Ona göre çözümü söyleyeceğim :)

Tam motora maşaallah bayadır sorun çıkarmıyor derken bir haftada ikinci sorun. Neyse...
Bugün kadıköye gitmek için çıkıcaktım, baktım yağmur yok, oh iyi dedim atladım motora, seleye oturduğum an çiselemeye başladı ve yoldaki 5.dakikada müthiş bir sağanak, heryer anında göl oldu. Ağır trafikte öndekini solliyim derken birden kendimi bi gölün içinde buldum, yavaşlayamadımda. Hızım 30 km civarıydı. Su motor bloğuna gelicek kadar derinmiydi tam kestiremedim ama rafting yapar gibi çıktım içinden. Olayın gelişimi böyle idi. Sorun ise şu, devir arttığı halde voltaj artmıyor. Rölantide nasıl ise her devirdede aynı ölçüyü gösteriyor akü göstergesi. Statör, konjektör yada aklıma gelmeyen başka nerelere bakmalıyım.

Bende bu gün arkdaşımın apache sini aldım hava güzel diye yolda sağanak bastırdı ve süratli gitmek zorunda kaldım gölün içinden geçince motor stop etti, dedim kaldım.. Sanırsam buji ıslandı 3 dk sonra marş tekrar bastı, ancak elektriksel bir sorun var ön far iyice zayıfladı akşam üstü dönerken... marş dinamosundan olduğunu düşünüyorum

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Hazır kurulu tezgaha çökeyim bende.
Benim arabaninda yagmur yaginca kornanin gücü azaliyor. Banada bi bakin :)

sinan abi benim motordada oluyor o kornaya su gelince ses gidiyor..kuruyunca geçer..

Statör-konjektör-akü hattındaki fişler prizler konnektörler soketler su alıp oksitlenmiş olabilir mi? Çünkü bunlar oksitlenince aküyü besleyen voltaj ciddi oranda düşebiliyor, hatta sıfıra inebiliyor.

Bence açıp bir bakmaya değer. Oksitlenme görsen de görmesen de hazır açmışken yağlı kontak spreyi sıkıp bağlantıları bundan sonrası için koruma altına alırsın. Yağlı kontak spreyi, elektrik bağlantıları için birebir ama pek yaygın bir şey değil. Silikon spreyi de o işi görür herhalde. O da yoksa en kötü ihtimalle WD-40 falan.

ilk 10 kmde kırmızının biraz üzerine çıkıyordu, şimdi ise tam kırmızı ve yeşilin ortasında. gaza tepki yok.

Soket, kablo, ıvır zıvır bağlantı ekipmanlarını kontrol ettiysen ve oksitlenmeye bağlı arıza yoksa, şarj dinamosu kömürü arızası bu..

Değişim ya da biraz daha bekleyip deneme yolu ile çözüm denemelisin..
Tabi Çin'li olduğu için bambaşka ve alakasız bir ihtimal daha çıkabilir..Bilemem onu..
Zamanında bende de zat varken bilfiil aynı durum başıma geldiği için yazıyorum..

Soket, kablo, ıvır zıvır bağlantı ekipmanlarını kontrol ettiysen ve oksitlenmeye bağlı arıza yoksa, şarj dinamosu kömürü arızası bu..

Tabi Çin'li olduğu için bambaşka ve alakasız bir ihtimal daha çıkabilir..Bilemem onu..
Zamanında bende de zat varken bilfiil aynı durum başıma geldiği için yazıyorum..

Aynen abi dinamo hep sıkıntı yaratan...

Statör-konjektör-akü hattındaki fişler prizler konnektörler soketler su alıp oksitlenmiş olabilir mi? Çünkü bunlar oksitlenince aküyü besleyen voltaj ciddi oranda düşebiliyor, hatta sıfıra inebiliyor.

Bence açıp bir bakmaya değer. Oksitlenme görsen de görmesen de hazır açmışken yağlı kontak spreyi sıkıp bağlantıları bundan sonrası için koruma altına alırsın. Yağlı kontak spreyi, elektrik bağlantıları için birebir ama pek yaygın bir şey değil. Silikon spreyi de o işi görür herhalde. O da yoksa en kötü ihtimalle WD-40 falan.

bakmaya hiç zamanım olmadı, yarın fırsatım olunca bakıcam

şarj dinamosu kömürü ne oluyor:) statörün orda bişeymi

Hee orası işte..
Aha bu alttaki fotoda gözüken bobinlerin içindeler..Gerçi kömür olmaması lazım bunalrda ama o zaman kömür demişlerdi bana..Kömürlü veya kömürsüz, sorun bunda ama orası kesin..
Bu arada foto 150 Zat'ın orjinal alternatörüdür ha :wiinkk:
EN15.01X01.230.jpg

bakmaya hiç zamanım olmadı, yarın fırsatım olunca bakıcam

Geçmiş olsun. Şarj dinamosu kömürü; metaldir, siyah renkli ve ortalama

olarakda madeni 10 kuruşun kare şekli gibi düşün:wiinkk: Birde bağlıntı

klipsi var..

Yok Koray'ım..Sanırım bobinlerin orada bir yerde bu kömürler..Açıp bakmak gerek..
Komple dinamo 60 TL civarıymış bu araad, sen de görmüşsündür..

aboovvv. ustaya gidicez yani. bu mireti çıkarmak için ayrı bi alet gerekiyodu.
neyse sağol engin hocam.. ve diğer arkadaşlarada teşekkürler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar