Asfalt ile ilk bulusma ve motorcu dayanismasi

Aramıza hoşgeldin.
İlk kaza olayını sen ve motorun hafif hasarla atlattığın için çok şanslısın, umarım birdaha kaza yapmazsın. Hiç düşmeden önce, acaba ne zaman ve daha önemlisi nasıl bir hasarla ilk düşüşümü yapıcam stresi ile yaşamak gerçekten çok stresli bir süreç. Nerden mi biliyorum çünkü bende kucaklaştım asfaltla hemde highside ile ;) .
Şuan en azından teoride ve nasiatlarde söylenen "bu işin için ne kadar çok dikkatli ve defansif olunması gerektiğini" yaşayarak öğrenmiş durumdasin, bir musibet ve 1000 nasihat olayı. vs vs, neyse uzun lafın kısası cok cok geçmiş olsun.

Geçmiş olsun. En ufak bir kaza insana çok şeyler öğretiyor ve sonraki daha ciddi kazalar önlenmiş oluyor. Bazıları gibi kahredip motosikletten soğumak yerine gerekli dersi çıkarıp olayı da sıcak anlatım tarzını takdir etmek lazım.

Geçmiş olsun. En ufak bir kaza insana çok şeyler öğretiyor ve sonraki daha ciddi kazalar önlenmiş oluyor. Bazıları gibi kahredip motosikletten soğumak yerine gerekli dersi çıkarıp olaya da esprili yaklaşımını takdir etmek lazım.

Bende asfaltı 1 yılda 2 kere öpenlerdenim..Son düşmede kusurluydum..Tam korumalı değildim..

1-) Güvenli sürüş eğitimi almana rağmen,
a-) Bayan sürücünün yanından geçerken gerekli güvenlik önlemi
almama nedenlerin ne olabilir?

-Ayrilmis yolda gidiyordum, arac park ettigi yerden sinyal vermeden ve basini cevirip bakmadan (tahminim sadece aynadan bakarak) yola cikti, lastiklerim iyi durumda olsa idi ve izgaralarin uzerinde degilde, asfalt kisimda frenleyebilseydim, sert bir durus ve surucuye sert bir bakisla olayi atladirdim, sizin de basiniz agrimazdi.

b-) Güvenli sürüş eğitiminde ilk madde; lastik olmasına rağmen! neden
olay anında o durum aklına geldi? İhmal varmı ?
Daha önce neden önlem almayı düşünmedin/düşünemedin?

-Elbette ihmalim var bunu belirtmistim zaten. Ama dedigim gibi motor kullanilan bir motordu, ve teslim alali 500 metre olmustu. Benzinlige gidiyordum, oradan sanayiye gecip (Izmiri bilanler icin; olay Alaybey Tansasin onunde oldu, Girne-Anadolu Caddesi kosesindeki Shell benzinciye ugrayip Ata Sanayiye gececektim) motoru kontrol ettirecektim. Oylede yaptim zaten, aku ve lastik disinda problem yoktu, tabii arka fren pedalini kirdik duzeltmeye calisirken!

c-) Önlem alsaydın motorun savrulurmuydu? yoksa frenle birlikte
istediğin manevrayı, istediğin mesafede yapabilirmiydin?

-Olayin oldugu yeri bilenler tahmin edebilir, yol boyunca araliksiz dosenmis ve oldukca genis izgara vardir, araba ile gecerken sol lastikler surekli izgara uzerinde gider, ayrica park yerinden cikarken arabanin sol onu refuje cok yaklasir o asamada motorla aradan gecemezsin, yapabilecegin en iyi hareket durmak ve aracin cikisini muteakip yoluna devam etmektir. Bu motor icin imkani olmasada bir ihtimal daha var, gazi acip arac iyice disari cikip yolu kesmeden aradan kacmak, bana daha riskli gibi gorunuyor.

2-) Ne kadar süredir motor kullanıcısı/sürücüsüsün ?

2005 de 90 cc lik scooter ile basladim, iki yil surekli kullandiktan sonra bir arkadasima hediye edip yurtdisinda calismaya basladim, odunc aldigim ve tatillerde kiraladigim scooterlari saymazsak 3 yildir aktif motor kullanmiyordum, vitesli motoru ilk defa egitimde kullandim.

3-) Olaydaki araba aynı fakat sürücüsü erkek olsaydı;
'' Beyefendi yoluna devam etti gitti ! '' dermiydin?

- Hayir demezdim, hanzo yada okuz filan derdim herhalde o anki ruh halime bagli. Bu arada lutfen kayitlara gecsin esim cok iyi bir surucudur, bayan suruculerin kusurlarini bildigim kadar dertlerini de bilirim.

4-) Özeleştiri yaparmısın ?

- Sizce?

Cevabın evet ise; Bu kaza karşısında, 100 puan üzerinden kendine
kaç puanlık kusur verirsin..

- Kendime 100 puanlik kusur verdim zaten. Sagda park etmis arabanin aniden cikacagini, ondeki arabadan sigara yada pet sise vb. atilacagini asfaltin her zaman tozlu, ve yagli olacagini, kirmizi isikta durdugunda arkadaki surucunun gozunun en az dort tekerlekli bir arac gormedigi icin seni algilamayip en iyi ihtimal ile gelip dokunacagini vb. gibi yuzlerce ihtimali, o an icin, ihtimal degil de beklenti olarak kabul etmedigim icin BEN kusurluyum. Bunlari yapan suruculer hep vardi, ve var olacaklar. Bu gercegi o an icin aklimdan cikarttigim icin ben 100 hatta 110 puan kusurluyum.

Siz yeter ki beni bir daha boyle terletmeyin, soz veriyorum bir daha yapmayacagim. :salut:

Tolga ve Tanimsiz kardeslerim,

Plakasini alabilirdim, hatta surucuyu olay yerinde tutarak polisin gelmesini bekleyebilirdim ancak, herhangi bir temas olmadigi icin raporluk bir durum yoktu. Tabi ufakda olsa bir carpma yasansaydi ki suratli olmadigim cok rahat tespit edilirdi, hele birde omuzumdaki incinmeyi alkol mueyenesi icin gittigimizde rapor ettirseydim surucuyu tutuklatabilirdim de. Hem ben ona hic kizmadim ki! Ben iyiydim, hem de para ile satin alamayacagim bir tecrubeye sahip olmustum. Zaten kinayeli de olsa kendisine yazimda tesekkur ettim. Isin daha da enterasan tarafi dusmemden 4 yada 5 gun sonra yine bir bayan surucu Bostanli Telekomun onunde gozumun icine baka baka ara sokaktan, sagimdan, cikip sola donus yapti ve beni onumden gecerken caldigim korna ve fren sesi ile fark etti. Hizim 60 Km/s civarinda idi ama problemsiz durabildim. Icimden sol ayagimla kaportasina bir tekme atmayi bile dusundum hani!

Kardeş, sen değerli ve muhterem bir insansın.. Sınavı geçtin... ::belge::

Yaşamında, sağlık sıhhat , kazasız ve keyfince sürüşler dilerim.. ::146::

Olaylara objektif açıdan bakıldığında; motor sürücü adaylarına veya

A2 ehliyet alımı sonrasında trafiğe çıkacak olanlara açılan bu tarzdaki

topikler kıssadan hisse birşeyler vermelidir.. ::pcgum::

Bence mesajı almak isteyen aldı!... ::sapka::

Samimi cevapların için ::thanks:

Kardeş, sen değerli ve muhterem bir insansın.. Sınavı geçtin... ::belge::

Yaşamında, sağlık sıhhat , kazasız ve keyfince sürüşler dilerim.. ::146::

Olaylara objektif açıdan bakıldığında; motor sürücü adaylarına veya

A2 ehliyet alımı sonrasında trafiğe çıkacak olanlara açılan bu tarzdaki

topikler kıssadan hisse birşeyler vermelidir.. ::pcgum::

Bence mesajı almak isteyen aldı!... ::sapka::

Samimi cevapların için ::thanks:

Ben tesekkur ederim.

Dediginde yuzde yuz haklisin, mesajlari almak isteyenler aliyor. Peki yeterlimi dersek cavabimiz ne olurdu?

Burada yazilan, tartisilan, paylasilan hersey biz motorcular icin, ama trafikte bizim ve farkinda olmadan kendileri icin tehlike yaratan diger suruculer bu satirlari okumuyorlar maalesef.

Sitedeki kaza haberlerini hepimiz gorduk, hepsine acil sifalar diliyorum, insallah kisa zamanda iyilesirler ve tanismak nasip olur, aksam haberlerini de seyretmissinizdir, her yerde trafik kazasi yollar kan golu vs. Sayin yetkililer onlem alacaklarini, kontrolerin arttirilacagini vatandaslardan sagduyulu olup traffik kurallarina uymalari gerektigini falan soyluyor yine, standart tepkileri zaten. Yaz mevsimi biterken vitrin degeri yuksek olan kaza haberleri azalir, ayni soylemler 2011 yazinda tekrar kullanilmak uzere rafa kaldirilir. Hep boyle oldu zaten. Hic unutmam, cok yakin bir arkadasima 1993 yilinda 18.yas dogum gununde B sinifi ehliyet hediye edeceklerdi, akli basinda adamdir, kabul etmemisti. Ehliyet kurslarinin hali belli zaten, yurt genelinde buyuk sehirlerin bazi sinav merkezleri haricinde kalanlarda sinav bir formaliteden ibaret. Eee, egitim olmayinca ne kolluk kuvvetleri ne de sivil orgutler olacaklarin onune gecebiliyor. Dogal olarak, bu tur paylasim sitelerinde can SIKICI konular eglenceli konulari golgeliyor.

Bu egitim denen meret de meyvesini 30 yil sonra veren agac misali. Tum yetkili ve sorumlu kesim yillardir kisa vadeli cozumler pesinde kosup zamani bosa harcadi, tribun topculari, hic bir siyasinin isine gelmiyor tabii, yaptigi icraatin yillar sonra meyvesini verecek olmasi ve hakkinda vatandasin` yahu falanca 25 sene once ne iyi yapti bak simdi her sey ne guzel ileride daha da iyi olacak insallah peh peh peh...` demesinin bir anlami yok onun icin. Sayin yetkili ve sorumlu sahis o tarihte yukunu tutmus emekli olmus olacak. Kendisine kisa vadede bir fayda saglamayacak bir is icin neden zamanini ve enerjisini harcasin ki?

Ama, sanki, bu zaman ve enerji harcama isini biz ustlensek de onlara sadece uygulama isini biraksak nasil olur? Yani cozumu, cozumleri biz uretelim, detaylandiralim ve uygulamaya gecirmeye kudreti olan bir Sayin` in onune atalim. Ne dersiniz?

Not: Arkadaslar, santiyede isleri bitirdik yeni isi beklerken pinekliyoruz. Vakit bol, cenede dusuk olunca boyle uzun monologlar cikiyor. Ama herturlu elestiriye acigim...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar