Arkadaşlar Burgman 400 cc olarak benimde aklımı sym den daha çok çeliyor ama, şu sebeplerden ötürü 250 cc sym daha cazip geliyor. Yinede yanlış düşündüğümü savunan arkadaşlarım olursa müdahale etsinler.
1- Almış olduğum düşük km bakımlı bir burgman en yeni 2004-2006 model arasında olacak. 2007 ve sonrasasını düşünmüyorum. Lakin kasa 2007 de değiştiği için 10 bin 11 bin tl den aşağı yok. Aldığım motorun 2005 model olduğunu düşünürsek. mesela 20 binde diyelim. Bu motoru 4-5 sene ortalama 30 bin km kullandığımı farz edeliğm. Belkide daha fazla olacak. Bu sefer elimde mesela artık mesela 50 binde veya 60 binde ortalama 10 senelik bi burgman olmuş olucak, bu motoru satmak elden çıkarmak problemli ve ekonomik olarak benim zararıma olucak.
2- Alacağım motorun kesinlikle problemsiz olduğuna emin olmam gerekiyor, dolayısıyla servis bakımları haricinde yetkili servise gitmemem ve masraf etmemem gerektiğine emin olmalıyım. Burgman yağ yakan bi motor olarak biliniyor. Bilinçsiz bi kullanıcı yağ seviyesini kontrol etmeden kullanmış ise, ve ben bu motoru kazara almış olursam motor her an sağlam masraf ve arıza çıkarmaya gebe olabilir. Bu masrafta en az 1000-1500 tl.
3- Burgmanda 14 inç jant var sanıyorum ve bi ön+arka lastik değiştirme maliyeti 13 inç Sym ye nazaran çok çok yüksek. En az iki katı. Kayışı, varyatör deb. balatası fiyatlarıda bu şekilde sym den çok çok yüksek, dolayısıyla benim için yakıtın anı sıra kullnım maliyetleride çok önemli. Çok yakıyor, bakım maliyetleri yüksek eyvah bakımı geliyor diye düşünerek kapı önünde yatacak motora para vermek istemiyorum.
4- Burgman elbette 250 cc sym den fazla yakıt tüketiyor.
5- Motor, en azından % 50 si kredi desteği ile alınacağından, bana sürpriz yaparak 1000 lira 1500 lira yok motor bitti piston segman arızası, yok imblezer arızası, ağır bakım maliyeti çart curt gibi sürpriz bi masraf çıkarırsa banka kredisi öderken, motoruda kendimide Boğaz köprüsünden atarım. Alacağım motor için bahsettiğim gibi ihtimaller kesinlikle olmamalı.
6- 250 cc ile 400 cc arasında vergi farkı varmı bilmiyorum. Bunuda araştıracağım. Umarım 250 cc daha avantajlıdır.
7- Cbf 150 den geçiş yapacağım. Cbf 150 ile bile uzun yolda dahi motorun limitlerini zorlamadım ve 80-100 km/h arası hızla seyahat ettim. Dolayısıyla Sym bile alsam mutlaka cbf ten bi +15-20 km/h fazlası olacaktır. Yani uzun yol hız ortalaması 95-115 km/h gibi olabilecek. Buda benim için yeterli bir performans. Daha fazlasını aramıyorum.
8- Alınmış olacak 2004-2006 model bi burgman en iyi ihtimalle ya 2. ya üçüncü sahibinden olacak, dolayısıyla kimin nasıl kullandığını nasıl bilebiliriz. 2. sahibi olan Ahmet paşa paşa sıkıştırmadan kişisel bakımlarınıda yağ vs ihmal etmeden kullanmıştır. Ama ilk sahibi adam gibi bakmamıştır. Devamlı dip gaz dip gaz. Motorun kullanım ömründen 20-30 bin km yemiştir. 3. 4. sahibinde motor patlayacaktır. Bu ihtimali bi türlü göze alamıyorum. Ki forumlarda bu vb bir çok hikaye var. Burgman forumunda da böyle bi kaç hikaye hatırlıyorum.
400 lük performansı beni cezbetsede, yukarıda bahsettiğim özelliklerden dolayı 400 cc ve ikinci el 5-6 senelik maksi sınıfına şu an için sıcak bakamıyorum.
Farklı yorum ve fikirleri bekliyorum.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:34 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 13:24 ----------
Meto okuyor, galiba bişeyler karalayacak