İçi Su Dolu Plastik Şişe

doğrudur dediğim gibi profesyonel dalış lideriyim ama daha önce kaynakla hiç işim olmadı. Buda Faydalı bilgilere kayıtlansın;

- su içinde yapılan kaynak dışarda yapılana göre %25 - %50 arası daha verimsizmiş ve kaynağın esnekliği daha düşükmüş , aynı yerden tekrar kırılma riski daha fazlaymış

- eğer içine su koyduğunuz bir çaydanlığı oksijen kaynağıyla delmeye çalışırsanız oda olmaz

aman sakın pet şişede kaynatılan suyu içmeyiniz. içeriğindeki birçok kimyasalı suya salıyor .

harlı ateşe atarsan delinir, böyle bişey yok. su kaynar ama ateşe atarsan açılır ve su dökülür. yada depozitolu olacak :)

ateş yakmak için, hava güneşliyse, naylon poşete su doldurun, ağzını kıvırıp yanak çalı çırpının önüne tutun, bu durumda aldığı şekil bi mercek görevi görür

içerde soğuk bir su var. ve şişeyle sürekli temas halinde. Ateş şişeyi ısıtırken su da sürekli soğutuyor. soğuturken aslında su ısıyı kendine alıyor. o kaynayacak ki şişe de eriyebilsin. Aslında anlaşılmayacak bir şey yok.
Bunu babam yıllar önce bir piknikte yapmıştı. Ben de şaşırmıştım.

arkadaşlar bu olaya termal iletkenlik deniyor. Yani içteki suyun sıcaklığı dıştaki şişeyi eritebilecek ısıya ulaşmadan şişe erimez. şişe içinde hava olsa bile ateşle temas eden bir noktada değilse yine de şişe erimez

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
tamamen doldurup agzını kapatırsanız şişe patlar..ağzını da kapatmıyoruz tam da doldurmuyoruz....
mangalda ki köze de koyunca oluyor..şişenin şeklinde pey bi değişiklik oluyor ama olsun o kadar da..:)

Arkadaş,

Herhangi bir paket kağıdını içinde su tutabilecek şekilde katlayın ve içine su koyarak Köz üzerinde kaynatın:) Su kaynadıkltan sonra çay ekleyerek demleme yapın. dağ başında çay içtiniz afiyet olsun:cat::cat:

arkadaşlar o kadar okudum ama kimse cevap verememiş
işte size cevabı:
suyun kaynama ısısı 100 santigrat derecedir
plastik şişenin erime sıcaklığı ise 250 santigrat dereceden başlar(plastiğin kimyasalına göre değişir)
şişe inindeki su en fazla 100 derece ısındığından şişenin 100 derece üzerine çıkmasını engeller böylece şişe 250 dereceye ulaşamadığından erimez
sıvı soğutmalı motorların amacıda budur motorun pistonları 350 derecede erimeye başlar ama su en fazla 100 dereceye kadar ısındığından pistonların erimesini engeller

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
zaten mangal da kanser yapıyo diyolar..çayla kanser olan da çok kanserden ölen de..:)

Erime noktası 100dereceden yüksek ısıl iletim katsayısı suya yakın olduğu için.

Yani?

Ateşten gelen ısı plastiğe geçer ancak plastiğin sıcaklığını arttıramadan plastikten suya geçer.

Peki neden kaynayınca erimeye başlıyor?

Çünkü su 100 derecede kaynar ve kaynama boyunca sıcaklık aynı kalır. Bu durumda da ateşten gelen ısı enerjisi su tarafından emilmediği için plastikte kalır ve plastiğin ısısı artar, ısısı artan plas.........blablabla....

Anlaşılmıştır herhalde. :)

Kağıt ile de yapabilirsiniz.

Nedeni ısı iletiminde. kağıt veya plastiğin yanma/erime sıcaklıkları suyun kaynama sıcaklığından yüksektir. Ateş üzerindeyken ısı iletiminden dolayı aldıkları ısıyı suya aktardıkları için hiç bir zaman yanma/erime sıcaklığına erişemezler.

Cevap verileli baya olmuş...

plastiğin erimesi

maaşallah benden başka herkesin haberi varmış bu olaydan : )

ama ben bu kadarıyla yetinmeeemmm : ) nedenini soruyorum ? var mı fikri olan ? ben nedenini biliyorum aslında . açıklarım daha sonra : )

mrb. plastiğin ergime ısısına ulaşamadığı için-ergime ısısına su soğukluğu mani olmakta. su kaynayıpta ergime ısısına ulaşıncada ateşin söner. sağlıcakla kal. fiziki olay.

Erime noktası 100dereceden yüksek ısıl iletim katsayısı suya yakın olduğu için.

Yani?

Ateşten gelen ısı plastiğe geçer ancak plastiğin sıcaklığını arttıramadan plastikten suya geçer.

Peki neden kaynayınca erimeye başlıyor?

Çünkü su 100 derecede kaynar ve kaynama boyunca sıcaklık aynı kalır. Bu durumda da ateşten gelen ısı enerjisi su tarafından emilmediği için plastikte kalır ve plastiğin ısısı artar, ısısı artan plas.........blablabla....

Anlaşılmıştır herhalde. :)

suyun sıcaklığı 100 C 'a ulaştıktan sonra ısı kaynağından alınan enerji düşündüğün gibi plastiği eritmez, eritmemeli teorik olarak. evet faz değişimi sırasında sıcaklık sabit kalır ama bu sisteme giren enerjinin plastik tarafından absorbe edildiği anlamına gelmez.

bu enerji ; son sıvı (su) molekülü de gaz (su buharı) fazına geçene kadar sabit sıcaklıkta (100C) hal değişimi için harcanır. :cat: :rendeer:

suyun sıcaklığı 100 C 'a ulaştıktan sonra ısı kaynağından alınan enerji düşündüğün gibi plastiği eritmez, eritmemeli teorik olarak. evet faz değişimi sırasında sıcaklık sabit kalır ama bu sisteme giren enerjinin plastik tarafından absorbe edildiği anlamına gelmez.

bu enerji ; son sıvı (su) molekülü de gaz (su buharı) fazına geçene kadar sabit sıcaklıkta (100C) hal değişimi için harcanır. :cat: :rendeer:

Haklısın bir anlatım hatası olmuş, ısının tamamı emilemediği için demem gerekiyordu.

tamamen doldurup agzını kapatırsanız şişe patlar..ağzını da kapatmıyoruz tam da doldurmuyoruz....
mangalda ki köze de koyunca oluyor..şişenin şeklinde pey bi değişiklik oluyor ama olsun o kadar da..:)

denildiği gibi ağzını kapatırsanız basınçtan dolayı bir yerlerinden patama gerçekleşir tecrübe ile sabittir :D

artist in de dediği gibi ağzını açık ve tam dolu olmayacak şekilde köze koyarak yapılabilir.

ve doğal olarak tadında hafif bir plastik tadı olmakta, fakat plastik bardakta ordan burdan aldığımız çay kahvelerden çokda fazla değil.

Arkadaşlar ama plastik şişeleri ilk kullanımdan sonra atmak gerekiyor.Çünkü plastik sonuçta petrol türevi bir malzeme ve kansorejendir.İlk kullanımdan sonra atmayıp bir de ısıtıp yapısını değiştirirseniz bu zararlı etkilerini daha da arttırırsınız.

Aman arkadaşlar nereden çıkarıyorsunuz böyle şeyleri çok tehlikeli..Piyasada çok farklı kalitede plastik hammadelerden yapılmış su şişeleri var..Bunlar normalde dolumdan sonra plastikten şişeye migrasyon dediğimiz madde geçişi olmaktadır..Bunlarında insan metabolizmasında kesinlikle kansorejen etkiye sahiptir..Hele birde ateşte şişeyi kaynatmaya çalışmak çok daha tehlikeli olmaktadır...En doğrusu küçük bir paslanmaz çelik çaydanlık alıp onla işi görmektir..Aman dikkat....Bu konularda çok çalıştım o yüzden özet olarak bilgi aktarımı yapayım dedim..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar