Hyosung markası ve Türkiye pazarı Hikayesi
Bu marka ile tanışmam 2002 yazına rastlar. 2002 yazı aylardan temmuz croscu ruhum depreşmiş harıl harıl cros arıyorum. 350cc bi suzuki buluyorum önce 3-4 yaşında ama blok çatlak kaynak yapılmış azda olsa yağ kaçırıyor o zamanın parası 3000 tl istiyolar. ı ıh diyorum olmaz.
bi dtr 125 var ama hor kullanılmş onada sıcak bakmıyorum. 1750 tl istiyolar onada .. Tam bu motoru 1500 e ver el sıkışalım diyecem sahibine bi telefon geliyo abi sıfır ayarında 1200 km de bi 125 rx hyo var diyolar.. hönk oluyorum marka çok yabancı..
şimdiki gibi netle yapışık yaşamıyoz o yıllarda (yontma taş devri) ne malıdır diyom . abi diyolar g kore al üzmez seni .. neyse gidiyorum motoru görmeye daha faturası kesilmemiş yani kanunen ilk sahibi ben olacam pırıl pırıl bi alet.. hyoların genel özelliği olan iri kıyım yapısıda beni cezbediyo
1500$ a el sıkışıyoz ötv yide ortak ödeyip motorun faturasını alıyoz. ithalatçı firma METRO motor başındada Mahmut ÇAPA var. motor 2004 yılına kadar tık demeden çalışıyo ve süper birperformans gösteriyo .
İlk alırken aklımda ne kadar soru işareti varsa ortadan kalkıyo. 2004 yılında yağ soğutma radyötörü çatlıyo ve yağ eksiltiyo eme ve eksoz pionalar gidiyo eksantirik çiziliyo. motor açılmışken piston sekman gömlekde değişelim diyom .
ama o neemme pianosu var eksoz pianosu yok 0.25 piston var senkman yok. motor tam 4 ay yatıyo bu arada ben başka bi motor arayışına girip MT ile tanışıyorum. ama malesef METRO motor işin maddi ağırlığının altından kalkamıyo. Bu yıllarda Soğutma sanayinde isim apmışköklü bir şirket olan Turan gurup global motoru kuruyo ve HYOSUNG markasının distürübütörlüğünü alıyo.
Şirkete eş yetkilerle satışa Cengiz ÖZKUL satış sonrasına aynen METRO motorun eski personelini Mahmut ÇAPA başta olmak üzere alıyolar. Bu arada marka tanınmadığı için ve Metro motorun bıraktığı kötü imajında etkisiyle motor her yerde kötüleniyo.
Globalin işi zor ama Satışın başına gelen kişi Cengiz Özkul aynı zamanda KOÇ holding otomotiv bölümünde yöneticilik yapmış back raundu olan vizyonu geniş biri. Markaya güveniyor ve satış sonrası müşteri memnuniyetine çok önem veriyor.
Bu arada sorun yaşanan motorlar gaantiden apılırken sürücüler motorsuz kamasın diye test motorları bu sürücüere veriliyor. Hatta MT yönetimine cep telefonu verilip bizim ulaşamadığımız kullanıcıların olura bi şikayeti olursa bizi aayın sürücüile birebir konuşalım deniyo ..Rahmetli Ertuğrul gtr sinde sorun yaşamış ben birebir Cengiz beyle görüştürmüştüm ve sorun halledilmişti..bu arada global en önemli sorun olan yedek parça için kafadan 1.200.000$ yatırıyor.
İşin içinde olanlar bilirler ilk yıllar hep zarar yazar defter .. çünki her parça garantiden değişir. İşte bu aşamada havlu atmamak için anaparanın çoğu yedek parçaya yatırılıyo.
Kötü imaj yavaşyavaş dağılıyo ve bi hyo binici kitlesi oluşuyo bu arada . Hatta HFC adında bir fan sitesi açılıyo. Global motorun memnun olmadığıyerlerini g koreye yazıyo g kore gerekli değişimleri yapıyo.
bu arada ben 2. hyomu da alıyorum gt 250 .. Komtan gtr . Eyong gt alıyo. (bu arada yöneticilere beleşe motor veriyolar gibi söylentilerde çıkıyo :cherry: babamızın oğluya Cengiz Özkul Dağıtıyo motorları bill gates in servetini dağıttığı gibi :cherry
komtan bu motorla azın sıcağında hemde artçılı marmarise festivale geliyo.. ben aynı motorla kışın yağmur hatta kar yağdığı bir zaman İstanbula gidiyorum toplamda 2000-300 kmlik geziler bunlar. motorlar tık demiyor..ben 6600 kmde iken maddi sıkışıklığımdan satıyorum motoru..komtan ve eyong ne kadar bindi bilemiyom ama Eyong hızını alamayıp gt650r alıyo arkasına kometin ..ha bu arada rx 125 toplanıyo çünki artık her parça mevcut.
125rx hala bende halada gidiyo inatla bende inatla biniyom:cherry:
neyse bi isim hakkı krizi sonunda maka 3. defa el değişiyo yeni distrübütör kanuni .. ben baştan bu iş yürümez diye düşünüyom ama bi bakalım nolcek diyom.. nolduğu ortada
kötü marka yok bu forum bana bunu öğretti. beceriksiz basiretsiz yönetim var .. motor işi vizyona bakıyo.. bu gün sağlam bi firma X marka çin malını alsın işi bilen Cengiz Özkul gibi biriniişin başına getirsin 4 yıl sonra o marka Türkiye motosiklet pazarını domine eder. Mükemmel motor yoktur. Ama mükemel yönetim vardır. Sattığın malın arkasında dur. satışsonrası müşteri memnuniyetine önem ver. Her şeyden önce maddi olarak kuvetli ol. MZ ler neden efsane oldu. iyi yönetildi yedek parçası bol ve ucuzdu alanın başı ağrımadı..
Kanuni mtosiklet sektöründe eski bir firma . Bu işe asılmalıydılar. ama olmadı hazır pazarda vardı. marka globali aldığı günlerdeki gibi tanınmayan veya kötü isim yapmış değildi .. 250 kategorisini domine ediyodu aldıklarında. Bence bir çuvalincir heba edilmiştir .
Uzun oldu ama hikaye aynen böle ..