kardeş sana anlatayım ön bilgin olsun ustalara çok güvenme zaten sıralamaya çalışayım
1 araç sahibini ve ruhsatı kontrol edeceksin rehin v.s varmı emniyettende sordur plakayı sahtecilik olmasın
2 motorun şase ve motor nosuna bakacaksın güvenlik tamamsa
3 motorun kaza boya ve masraf durumuna bakmaya başlayacaksın
4 ilk düşmesi varmı derin çizikler sürtünme gibi bunun içinde gidon kenarları ,ayna kenarları,basamak kenarları,koruma demiri varsa kenarlarına bakacaksın
5 düşme durumu yoksa geçeçeksin kaportaya grenajlara bakacaksın vidaları sökülmüşmü renk uyumu nasıl kırık çatlak rutuj varmı bakıcaksın zaten düşmesi yoksa grenajlardada( yada karenaj neyse)sorun yoktur
6 sonra lastik dişlerine bakacaksın yırtık yarık durumuna zincir dişli durumuna bakacaksın
7 kullanmayı biliyorsan motoru çalıştıracaksınız egsozdan yag atma varmı bakacaksınız az gaz verip bakacaksın motorun sesinde düzensizlik vuruntu varmı dinleyeceksin tabi ısınınca motor bakılır soğukken zaten az düzensiz olur
8 motora bineceksin debriyaj nasıl ön frene basıp hafif kalkış yapar gibi yapıp debriyaj ı yarım bırakınca makine ileri atılıyorsa iyidir fazla bırakma

sonra viteslerin geçişine bakacaksın rahatmı
9 motoru deneme sürüşündesin her şey tamam gidon nasıl ona bakıcaksın doğru orantılımı çekme sarsıntı titreme varmı frenlemelerde çekme yapıyormu bunları da test ettikten sonra motorun ısınmıştır baya fan açıyormu onu kontrol et yağı suyu tamammı
10 herşey tamamsa kardeş genel kontrol da yap motor vidaları sökülmüşmü neden sökülmüş km si 20.30.40 bin civarı ise sökülmüş olabilir debriyaj balatası değişmiş yada subap ayarı yapılmıştır tabiki komple sökülmez aklında olsun her vidada sökülmüş izlenimi varsa şüphelen
11 kardeş uzun sürdü ama bunları yapman senin kazık yememen dir herşey tamamsa yeni motorun hayırlı olsun
bazı motorların km si ile oynanıyor dikkat et koltukları yıpranmışmı vites ve direksiyondaki plastik aksamlar aşırı erimişmi bunlar sana ipucu verir
ben bugüne kadar hiç motor alırken baktırmadım kendim bakıp inceleyip aldım şükür hiçde sorun çıkmadı yalnız ön bilgi almak lazımdı bende senin gibi aldım birde marka ve modellerin kendine has özellikleri olur kronik sorun demiyorum bu marka ve modellerinde motorların yani özelliklerini öğrenirsen daha çok işine yarar hadi bakalım kolay gelsin