Bu yazıyı daha önce de yazmıştım benzer bi bi başlık altına aynısını buradaya da yaziyorum :
slm ark..lar.. ben 1 sene 20 bin km mondial 150 hs scooter kullandım ve 5 gün önce cbf 150 aldım. size alışmakta zorlandığım ve alışırken karşılaştığım riskli bi kaç anımdam bahsetmek istiyorum..
ne olursa zaten sol eldekinin debriyaj olduğunu unutmaktan veya hala onu scootırdaki gibi arka fren zannetmekten oluyor.. bi kere ilk gün bi kavşakta durdum.. kafam eskiye gitti..sıktığım debriyajı arka fren gibi algıladım.. tabi scooterda kalkmak için freni hemen bırakır ve gazlarsın ya.. bende cbf 150 de öyle yaptım gazladım gazladım freni bıraktığımı zannederek deb.. ı bi bıraktım.. önüm 50 cm kadar havalandı.. iyiki düşmedim.. ama baya korktum
bir de bu başıma geldi.. yine soldakinin debriyaj olduğunu unuttum ve durmadan önce basmam gerektiğini unutarak.. ön frenle yavaşlamaya başladım.. 2. vitesteyim.. yavaşladım yavaşladım.. en sununda freni sıkmaya devam edfyorum.. motor birden stop etti ve öne doğru bi atladım.. aniden arka tekerleği klitledi çünki..
Yaşamadım ama şu da düşmenize sebep verbilir. çok dik bi bayırı 1. viteste çıkıyorsunuz. akan trafik durdu ve durmak zorunda kaldınız. ön freni sıkıyorsunuz. kayıyor geri doğru , çünki bayır dik ve arkadada artçınız var. Dikkat edin, eğer sağa doğru dengeyi kaybederseniz düşersiniz veya arka frene basmayı bırakırsanız geri kayarsınız.Düşmenize sebep verebilir. Kendinizce profesyonel olmadan gözünüzü korkutan pozisyonlara girmeyin. Hanımı haftada 3 gün 30 km lik yola götürüyorum. İstikamette böyle bi bayır var çok dik. 1, viteste çok rahat çıkılabiliyor. Ama düşünüyrumda ya trafik durursa düşersem. Veya düşmedim diyelim kaldıramam ki o bayırda 2 kişiyken. Bu yüzden o dik bayıra girmiyim diye yolu 3 km uzatıp başka yerden dolanıyorum
Ayrıca sol eldeki kontrolün debriyaj olduğunu unutarak halen fren zannetmek şunada sebep veriyormuş.. Durması için debriyaja basmak, tabi dişliler ayırınca ileri doğru bi ivmelenme oluyor.. Aa.. yoksa frenmi patladı
otomatikten vitesliye geçecek ark..lar.. pls sol eldekinin varlığını.. onun artık bi arka fren değil debriyaj olduğunu unutmayın ve kendinizi benim gibi riske sokmayın..