Dostum ellerine sağlık, bu topic'i nasıl bulamadım şimdiye kadar bilmiyorum, yazık. Başka bir forumda açtığım başlığı burayada ekleyeyim dedim.
Arkadaşlar merhaba,
Bugün Tüvturk muayene istasyonunda muayene yaptırdım. Yeni sistem hakkında bilgi vermek istedim. Çünkü biraz bilgim olsaydı bugün 3,5 saat süren koşturmam belki de 1 saatte bitecekti.
Öncelikle Tüvturk’ un sitesinden (
www.tuvturk.com.tr) muayene istasyonlarının yerlerini ve çalışma saatlerini görebilirsiniz. Gitmeden önce hazırlamanız gereken belgeler olarak aşağıdakileri yazmışlar.
1- Ruhsat
2- Trafik sigortası
3- Fenni Muayene İzin Belgesi (Vergi borcunuz yoksa gerek yokmuş!)
Fenni muayene izin belgesini vergi daileri ve bürolarından alabilirsiniz diyede özellikle belirtmişler. Arkadaşlar eğer vergi borcunuz yoksa vergi dairesi size bu belgeyi yani temiz kağıdını vermiyor! Vergi daireleri 08:30’da açılıyor. Önce Kartal Vergi Dairesi’ne gittim biz vermiyoruz Bostancı Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi’ ne gideceksin dediler. Oraya gittim orasıda borcu yoksa vermiyoruz Kartal’a gidin tekrar sorun dediler. Çıldırdım tabi tekrar Kartal Vergi Dairesi’ne gittim. Biz vermiyoruz Bostancı da vermiyorsa direk muyeneye gidin dediler! Tüvturk’ un 3 muyene istasyonunu ve çağrı merkezini aradım tek bir Allah’ ın kulu cevap vermedi. Pendik Kurtköy deki muayene istasyonuna gittiğimde borcunuz yoksa temiz kağıdına gerek yok dediler! Bu nasıl bir mantık! Tam 1,5 saat ordan oraya vergi dairelerinin arasında koşturdum durdum. Biraz sonra Tüvturk’ a da güzel bir mail ileteceğim. Neyse vergi borcunuz yoksa elinizde ruhsat ve trafik sigortası ile Tüvturk’ a gidebilirsiniz bilginiz olsun.
Gelelim muayeneye. Motoru bir kenara parkediyoruz. Banka yapısında harç tahsilat vezneleri var. Sıra numaranızı alıp oturup sıranızın gelmesini bekliyorsunuz. Sıranız gelince vezneye ruhsatları verip harcı yatırıyorsunuz (63,72 tl). Sonrada motorunuzun yanında dışarıda sıra numaralarını gösteren büyük led ekrana bakarak numaranızın gelmesini bekliyorsunuz (Önümde 70 araç vardı. Harcı yatırma, muayene sırasını bekleme ve ruhsatı teslim alma toplam 120 dakikamı aldı). Sıranız geldiğinde motorunuzun üzerinde (4 teker sürücüleri araçlarını teslim edip arkadan çıkmasını bekliyorlar) muayene bölümüne girip muayene ettirip motorunuzdan bile inmeden arkadan çıkıyorsunuz. 15 dakika sonra ruhsatlarınız teslim ediliyor ve plakanıza etiket yapıştırılıyor.
Peki motosiklette nelere bakılıyor. Sinyaller, Kısa/uzun far ölçümü, stop lambası, Şasi numarası, motor numarası, yan ayaklığı açınca motorun stop edip etmediği, plaka aydınlatma lambası ve kaskınızın olup olmadığı. (Nazi kaskınız varsa gözlüksüz geçemezsiniz) Bunun haricinde benim egzozun susturucusu yoktu, havalı kornam vardı, sis farlarına yerleştirilmiş toplam 96 ledlik bir aydınlatma sistemim vardı. Bunlara dikkat edilmedi. Fakat plaka aydınlatma ampülüm patlak olduğu için hafif kusurlu olarak muayeneden geçirdiler.
Umarım muayeneye gideceklere bir yararı olur.
Bol güneşli günler…