Dragstar'ın cok saygın bır makına oldugunu kabul etmek gerek. gecmısı de bunun en guzel kanıtı. ancak burda konu sanırım hava sogutmalı ve cruıser tarzı motorların, İstanbul'un dur-kalk trafıgınde ne gıbı tepkıler verecegı.
Adı ustunde "cruiser" yanı gezıntı motorları, dur-kalk olayından cok da hoslanmıyor gıbıme gelıyor. Forumda buna benzer bırcok baslık acılmıs ve uzun km'ler yapan bır cok arkadas goruslerını zaten belırtmıs. Hava sogutmalı ve su sogutmalı cruiserlar arasındakı bu rekabet ! ( bu kelımeyı kullanmakta bır sakınca gormedım ) daha da surer gıbıme gelıyor.
Bır motor almadım daha. once ıyı bır kurstan ehlıyet aldım, cesıtlı fırmaların egıtımlerıne devam edıyorum ve havaların ısınmasını takıben de bır curiser motor alacagım hayırlısı ıle. Ancak bu arada teorık derslerımı de calısıyorum
Gordugum ve motorsıklet hakkında ( motorlar -engine- degıl ) bu sıtedekı bır cok ustad'a gore kısa sayılacak da olsa deneyımlerımden anladıgım kadarıyla dur-kalk traıkte bu tarz hararet sorunlarının olması ve duzensız calısma ( detonasyon ) hava sogutmalı motorların en buyuk handıkapı. Tabıı burda hava sıcaklıgının yuksek olması, havanın kuru ( nemsız ) ve esıntısız olması, cok sık dur - kalk yapılması gıbı etkenler de rol oynuyor. Aynı sorun eskı Vosvos'larda da vardı. Hatırlarsınız ( yasınız yetıyorsa dıyelım

) eskıden sehır ıcınde bır cok Vosvos'un motor kapakları acık dolastıgını veya bır kosede bekledıgını gorurduk cok sıcak yaz gunlerınde ( ozellıkle İzmır'de sıcak yaz günlerınde ). Hava sogutmalı motorlar, bıldıgım kadarıyla, Ferdınand Porsche'nın ıcadı olup ( lutfen yanlısım varsa duzeltın bu konuda ) ; 2. Dünya Savası'nda Dogu Cephesı'ndekı ulasım sorunları ıcın uretılmıslerdır. Asırı sogukta donan radyatör sıvılarına karsı, Alman muhendıslıgının getırdıgı bır cozumdur. Soguk havada sorunsuz calısan ( hatta mukemmel dıyelım ) bu motorlar, sıcak havalarda ( ornegın Afrıka Cephesı'nde ) " şişmiş " ve verımsız hale gelmıslerdır. Wermacht'ın ( alman kara kuvvetlerı ) jeep'i dıye tabır edebılecegımız Kübelwagen marka aracların bır kısmı da hava sogutmalı motorla ımal edılmıs ama Afrıka Cephesı'ne su sogutmalı modellerı gonderılmıstır. Sızın yasadıgınız sorun da aynen bu sorun gıbıme gelıyor. Motorunuz " şişiyor " ( guzel turkcemız gercekten guzel

cunku resmen bır genısleme soz konusu motor parcalarında bu da tutarsızlık ve aksama yaratıyor

). Soguma gerceklestıgınde ıse yenıden ıslevıne devam edıyor.
Günümüz makınelerı, atalarına kıyasla tabıı kı daha dertsiz ama hıc dertsiz degıller. Uzun ve acık yolda bu problemle karsılasmıyorsanız, muhterem Makıne'nın dedıgı gıbı , sorununuzun kaynagı bellı olmus olur.
İkı secenegınız var kanımca : motorunuzu degıstırmek ve su sogutmalı bır motor almak ( kı bu cok acımasız olur ) ya da mumkun oldugunca dur-kalk trafıkten uzak durmak.
Bır kez daha hatırlatmakta fayda goruyorum : amacım hava sogutmalı ustundur , su sogutmalı daha ustundur vs polemıgı degıl. her ıkı tarz motorun da kendıne gore avantajları, dezavantajları var. Mekanık konulara , duygusal yaklasımlar yerıne ( kendılerını hıc sevmesem de

) muhendısler gıbı yaklasmak, cozumu kolaylastırır
Güvenlı surusler dılerım.