Motosiklet Fren Tekniği

Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
2
tekrar tekrar okumakta fayda var muhakkak ben bılırım dıyenlerın sonları hep husran olmustur
 
Katılım
11 Tem 2007
Mesajlar
925
:rendeer:abi resmen destanını yazmışın herkesin noktasına kadar okuması lazım bu bilgilerin çok faydalı bilgiler emeğine sağlık çok teşekkür ediyorum paylaşımın için....:rendeer::cat::cat::cat:
 
Katılım
4 Eki 2007
Mesajlar
619
Benim gibi yeni başlayanlar için oldukça güzel bir yazı.Güncel kalması da yeni başlayanlar için iyi olur.:cat:
 
Katılım
10 Kas 2007
Mesajlar
98
sızın yazdıgınız ve okudugum ıkıncı faydalı bılgıler yazısı ıkısıde benım gıbı yenı baslayanlar ıcın cok faydalı olucak tskler
 
Katılım
12 Kas 2006
Mesajlar
64
peki motorla fren yaparken aynı zamanda vitesi nasıl değiştirmek gerekiyor yani debriyajı sıkıp 1 e mi atsam sırayla yok her vitesi geçirip ara gaz verip öylemi atsam???
 

OKD

Katılım
14 Eyl 2006
Mesajlar
161
Bilgilendirme için teşekkürler. Benim sorum ABS fren sistemlerinde bu bahsettiğiniz tekniklerin uygulanması durumunda bir değişiklik yapılması gerekip gerekmediği. Yani fren manetini gittikçe artan kuvvetle değilde aniden kavrayıp sıksak veya viraj içinde arka frene istediğimiz gibi bassak ne gibi sonuçlarla karşılaşırız. Malum ABS motorlarda yeni kullanıldığı için bu konu ile ilgili fazla bilgi yok.
 
Katılım
11 Mar 2005
Mesajlar
242
Bilgilendirme için teşekkürler. Benim sorum ABS fren sistemlerinde bu bahsettiğiniz tekniklerin uygulanması durumunda bir değişiklik yapılması gerekip gerekmediği. Yani fren manetini gittikçe artan kuvvetle değilde aniden kavrayıp sıksak veya viraj içinde arka frene istediğimiz gibi bassak ne gibi sonuçlarla karşılaşırız. Malum ABS motorlarda yeni kullanıldığı için bu konu ile ilgili fazla bilgi yok.
ABS frenlerde kendi içlerinde değişik tekniklerde işlev görev tplerde yapılmıştır. Bu konuda fren sistemleri isimli başlığıma bakınız.

ABS de frenleri sert yada yumuşak sıkmanız kilitlenme açısından bir mahzur yaratmaz çünkü ABS sistemleri kilitlenmeye engeldir ancak motor sürüşünüz düzgün olmayacağı gibi birde haddinden fazla sıkmanız ABS nin devreye girmesiyle durma mesafenizi uzatır.

Dolayısıyla fren elciğini gittikçe artan kuvvetle sıkmak düzgün ve akıcı bir sürüş için gereklidir ama tekerlerin kilitlenmemesi diye bir fonksiyonu yoktur.

Viraj içinde arka frene basmak şayet ABS sistemi ön ve arka bağımsız çalışan tipte ise motoru viraj içine alma yönünde aynı etkiyi yapar ama bileşik sistemli ise motoru kaldırarak açacaktır.

http://alfamotosiklet.blogspot.com

peki motorla fren yaparken aynı zamanda vitesi nasıl değiştirmek gerekiyor yani debriyajı sıkıp 1 e mi atsam sırayla yok her vitesi geçirip ara gaz verip öylemi atsam???

Her vitesi ara gazla teker teker düşürürken bağımsız olarak da gazı tam kesip sağ el freni ile kademeli sıkma işlemini ara gazı ile eş zamanlı gerçekleştirin.

Yokuş inişlerde fren ve ara gazının eş zamanlı kullanımı başlığıma bakınız:
http://alfamotosiklet.blogspot.com
 
Son düzenleme:
Katılım
6 Mar 2008
Mesajlar
190
acemi olduğum için anlamadığım birşey var.ön fren açıkkende sıkılabiliyor mu?

yoksa benim bildiğim gazı kapatıp frene basmak..
 
Katılım
11 Ara 2005
Mesajlar
26
elinize sağlık çok şey öğrendim eh artık bir motosiklet ile pratiğe döküp tecrübe etmek kaldı. herkese selamlar bu arada.
 
Katılım
25 Haz 2006
Mesajlar
220
http://www.monkeysee.com/play/10156-how-to-brake-on-a-motorcycle

Motor frenleme tekniği içi bu videoyu mutlaka izleyin.

İngilizce bilmeyenler için

1. İlk ölçülen mesafede sadece arka freni kullanıyor (Fakat tekeri kilitleyerek duruyor)
2. İkincici ölçümde sadece arka fren kullanılıyor, fakat teker kilitlenmeyerek dönmesine izin verilecek şekilde fren yapılıyor
3. Üçüncü ölçümde sadece ön fren kilitlemeden sıkılıyor.
4. En sonuncusunda ise hem ön hem arka fren kullanılıyor
Eğitmenin tavsiyesi; bol bol pratik (araç trafiğine kapalı yerlerde tabii ki) yaparak etkili fren yapmayı öğrenmek.
 
Katılım
1 Eki 2008
Mesajlar
1,071
Arkadaşlar frenleme konusunda bende birkaç cümle yazmak isterim. 1. Durmak nedir? 2. Nasıl dururuz? 3.Durmayı engelleyen unsurlar nelerdir? Tüm bu bileşenlerin kontrol ettiği bir olay.
Durmak için önce motoru ileri götürmek isteyen kuvveti durdurmak gerekir. Yani motor ileri güç uygulayıp siz tekeri durdurmak istiyorsanız bu iş zor olacak demektir. Öncelikle debriyaja asılıp motoru boşaltmak ve ileri yöndeki kuvveti öncelikle sıfıra indirmek gerek. Devamında önce arka fren sonra işin aciliyetine göre ön fren. Bu orana katılıyorum. 30% arka sonra ön.. Bu arada motoru durduran fren değildir. Çok radikal bir laf oldu ama maalsef bu öyle. Motoru fren durdurmaz. Fren sadece durmak için araçtır, o kadar. Motoru durduran lastik ve lastiğin yolla yapmış olduğu değme yanağı yani temas yüzeyi ve asfalt kalitesidir. Bunlardan 1.cisi lastik durumu ve asfalt ile olan temas yüzeyi belki sürücü kontrolünde olabilir. Ama asfalt yüzey sürücü kontrolünde değildir. Bu yolun tabiatıdır..
Bu konuyu şimdi burada bırakalım. Sonra bu anlatacağım konu ile siz harman edip bir fikir çıkarırsınız. Neden arabadan daha iyi hızlanıp araba gibi iyi ve kısa mesafede duramayız?
Çünkü motorun 2 dar taban tekeri arabanın 4 geniş taban tekeri vardır. En kalın motor lastiği bile en dar araba lastiği kadar bile yüzeye temas etmez, edemez. Üstüne üstlük arabadaki bu geniş temas yüzeyi motora oranla 2 kat fazla bir yüzey. Bir kere arabaya oranla durma mesafesi olarak motora çarpı 2 kat yada kere ifadesini kullanabiliriz. Arabanın yolla tutunma yüzeyi 60 cm kare ise motorun 15 cm kare ancadır. Buda durma mesafesini arabanın durma oranıyla epey farklı çıkmasına neden olacaktır.
Birde lambalara yakın yerlerde kavşaklarda genelde lastik fren izleri kauçuk artıkları bekleyen araçlardan çıkan sıcak ekzos dumanları ile üstüne azda yağmur yiyip güneş gördü mü o asfalt yüzeyde dar temas yüzeyli motor lastiğinin tutunması buzdan çok daha berbat olur. O yüzden lambaların olduğu ilk ve son 50 yada 100 metreler en riskli durma yerleridir. Akılda kalması açısından buz olarak görün o mesafeleri..
Sizin frenleriniz istediği kadar iyi olsun bu dar temas ve kaygan asfalt yüzeyde arabadan daha hızlı giderken durma işini yeniden yeniden yeniden bu anlatıklarımla değerlendirin derim..

Kazasız sürüşler...
 
Katılım
11 Nis 2008
Mesajlar
15
Teşekkür ederim harika bir sayfa yapmışsın faylaı oldu.yanlız benim bir sorunum var arka fren balatalarını değiştim frenler tutmaz oldu. motorcuya götürdüm arka fren hidrolik sistemi arızalı dedi değiştik,olmadı,arka fren komple değti gene istediğim randımanı vermedi.freni birkaç sefer pompalayıp öyle tutuyor.havası filan hepsi alındı.şimdide eski frenden eser yok bana yardımcı olrmusun.(MONDİAL 151 RS)motorum bu şimdiden teşekkür ederim.
 
Katılım
30 Ocak 2009
Mesajlar
448
Selam;

Hiç bir zaman biliyorum demiyeceksin ve hep bir fazla bileni arayacaksın. Hatta bilenin paçasına yapışacaksın. Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için ağzınıza sağlık, allah gazınızı hep düz bastırsın. Teşekkür ederiz.
Burak
 
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
6,872
teşekkürler bilgiler için ya virajları niye alamıyorum diyorum bende virajlara hızlı girdiğimden frene basmak zorunda kalıyorum motoru birden yavaşlatamıycagımdan yavas yavas motor yavaşlarken virajı cıkmış oluyordum ama motoru yatırmam güçleşiyordu tmmdır bundan sonra (frensiz viraj )
 
Katılım
17 Şub 2009
Mesajlar
12
Zamanını ayırıp bu tür bilgileri bize veren yada ulaştıran herkese çok teşekkür ederim. Kendi yazın yada değil yinede sonsuz teşekkürler.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst