eyong:süper moderotorden alıntıdır. 28-12-2005, 08:51 AM
Sanırım arkadaş çin motorlarının neden bu kadar ucuz olduğunu merak ediyor, ben bildiğim kadarıyla ve bir örnekle anlatayım;
Neden ucuz? Çünkü en önemli etken olan işçilik ve giderler çok düşük, devlet desteği çok fazla (bir Türk olarak Çin'e gidip fabrika kurmanız, Türkiyede atelye kurmaktan daha kolay ve ucuzdur) Hükümetin ve işadamlarının uyguladıkları politika sayesinde her türlü sektörde çok fazla talebe cevap verdikleri için sürümleri çok yüksek. MC Donalds'dan aldığınız oyuncak, pc'nizdeki bir çok donanım ve hatta benim sattığım Amerikan Kapının (sadece adı Amerikan) paneli bile çinde üretiliyor. Benim bildiğim gıda hariç hayatın her alanında varlar (afferim valla)
Peki hep kalitesiz mi? Kalitesiz olup olmamasının Çin malı olmasıyla bir alakası yok aslında, bu kadar ucuza birşeyler üretirseniz eğer hangi ülkede yaparsanız yapın kalite olarak çok fazla birşey bekleyemezsiniz.
Peki kaliteli yapamazlar mı? Elbette yaparlar, ama o zaman fiyat artacağı için sürüm sayısı düşecek ve mal kaliteli olacağı için devamlılığı azalacaktır. Yani aslında birileri gidip deseki "kardeşim ben 1500'e dandik scooter satmak istemiyorum, 2500' kaliteli satcam bana şu standartlarda yap" dese elbetteki cevap alacaktır. Ama bu seferde biz adamlara bok atarız "kardeşim x firma aynısını 1500 e satıo ne alcam onlardan" deriz
Birde örnek; olayın temel noktalarını atlayıp direk konumuza giriyorum, Türkiyede ki uğraşlarımız sonucu en ucuz olarak 350 € gibi bir fiyata mal ettiğimiz bir elektrik motorunu Shangay da bir fabrika 50 $ yaparız dedi numune yaptırıp kalite kontrol ettirdik. Çok kalitesiz olmasada kullanacağımız alanda ömrünün kısa olduğunu söyledik. 100 $ verin sizinkinden daha kaliteli yapalım dediler, valla yaptılarda
serkanzat
bart1969 Arkadaşım eski defterleri açarsan gerekli bilgiler var.canı sıkılan çin motorlarımı japon motorlarımı adı altında konu açıyor.artık mt deki herkes biliyor bunları

halbuki bilmiyorlarmı kendi motorlarıda çin ülkesin de üretilip o ülkeye bir şekilde katkı sağlıyor,yamaha ybr125 baksınlar ne malı yazıyor.nike ayakkabısından,pioner teyp ine acer bilgisayara kadar daha bir çok marka,o dandik çinlinlinin elinden geçip ülkemize ulaşıyor.sonrada ülke ekonomisi deyip ahkam kesiyorlar...orada üretilen hangi marka olursa olsun kulanmayalım o zaman